2.2 C
Chișinău
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Raisa Ambros, pictoriță: „Oamenii au avut aceeași suferință din cauza pandemiei și terapia se face prin arta”

Moldoveanca Raisa Ambros și-a expus lucrările sale de artă la expoziția de grup la galeria de artă Sinsang din Seul, Coreea de Sud. Pictorița a reușit să-și vândă toate cele trei lucrări pe care le-a prezentat în cadrul expoziției. Despre participarea ei în cadrul acestei expoziții, crearea tablourilor, dar și planuri de viitor, vedeți în acest material.

Desfășurarea expoziției

„În noiembrie am participat la o expoziție de grup la galeria de artă Sinsang din Seul, Coreea de Sud. Am reprezentat în același timp Regatul Unit, Italia, Moldova, Romania, țări de care sunt legată în aceeași măsură. Expoziția a avut o deschidere oficială cu oaspeți distinși pentru vizita privată, apoi a fost deschisă marelui public din Seul. Expoziția s-a încheiat foarte pozitiv pentru mine: toate cele trei lucrări expuse au fost vândute unui colecționar de arta din Seul. Pentru mine acest succes a fost foarte important, deoarece visul meu era să cuceresc și Asia după ce am cucerit Europa cu 13 expoziții de grup la Londra, Paris, Atena, Praga, Veneția, și America cu expoziția mea personala la Los Angeles în februarie 2020.

Traseul s-a desfășurat foarte natural, mai întâi am participat timp de trei luni la o expoziție internațională de grup la Muzeul Regional Etnografic si de Arhitectura din Ust Kamenogorsk, Kazahstan. Apoi am fost invitata de către liderul grupului de artiști din Kazahstan, Bibigul Smakova, să particip la această expoziție de grup la prestigioasa galerie Sinsang din centrul orașului Seul. Am fost foarte onorata de invitație, și să particip alături de artiști consacrați”, a povestit Raisa Ambros.

Tematica expoziției

„Tema expoziției a fost „Timpul în care am fost închiși”, însemnând perioada pandemiei în care am fost obligați să stăm închiși și izolați în casă și operele pe care le-am realizat, pe scurt, influența acestei perioade exprimată în tablourile noastre.

Fiecare lucrare își are admiratorul său, iar eu nu mă grăbesc și nu țin neapărat să vând tablourile mele, căci ele sunt pura energie înainte de a avea formă și culoare, și acea energie trebuie să își găsească perechea, două energii care să se contopească în una singură. Dacă asta nu se întâmplă, sau dacă tabloul nu este cumpărat ca să aducă bucurie tuturor celor care îl vor vedea, atunci prefer să rămână cu mine și sa mă alimenteze pe mine, pentru a crea noi opere”, a povestit pictorița.

Tablourile expuse

„Pentru a mă adapta cerințelor expoziției și pentru a putea fi transportate la o distanță așa mare, a trebuit să pregătesc trei tablouri de 100cm x 75cm, o suprafață medie pe care sa mă exprim cu generozitate. Munca a durat câteva luni de zile, tehnica folosită fiind acrilic. Optez mereu pentru pânză de cea mai înaltă calitate, dar foarte bine prelucrata în 3D de la o firmă englezească. Cât privește culorile acrilic, m-am oprit la un mix dintre o firmă elvețiană, englezească, rusească și americană. Ador să lucrez mai mult cu spatula decât cu peria, e foarte important culoarea să fie densă, păstoasa, ca să o pot manevra și să lase o formă în relief. Dar am lucrat la un tablou și cu culori mai lichide, pe care le-am suprapus și le-am amestecat între ele, cred că mai mult de 50 de nuanțe până sa ajung la rezultatul final.

Este vorba de „Între ieri și mâine”, care a fost realizat în culori calde, nenumărate nuanțe de roșu ca fundal și culori reci în semn de contrast. Conceptul acestui tablou este o tranziție a unui trecut multicolor, complex, degajat și dinamic. Toate aceste nuanțe sunt juxtapuse și creează acea senzație de tridimensional, care atrage spectatorul sa descopere noi semnificații si dimensiuni. Această operă, ca și toate cele semnate de mine, are caracteristica de a fi atârnata în diverse poziții, mai nou am descoperit ca pot fi atârnate și în diagonal, de fiecare dată exprimând o noua viziune. Titlul ne arată cât de important este acest azi, care determină viitorul și ne face să învățam din trecut și să prețuim ceea ce urmează.

Lucrarea expusă la mijloc se numește „Vrexit”, adică ieșirea din perioada virusului. M-am grăbit sa mă bucur și să transmit prin această lucrare speranța și încrederea că totul se reîntoarce la normal. Și această creație are nenumărate straturi de nuanțe în relief, o bătălie între culorile reci si calde. 

A treia lucrare „Ai încredere în culorile tale interioare” este o explozie de culori și forme, un fel de imn al perioadei post pandemie. Ar putea fi văzut și ca o horă a globului pământesc, văzut din satelit, toate țările luându-se de mână si luptând cot la cot împotriva virusului, dar într-o maniera foarte optimista. Crede in culorile tale interioare caci doar ele te pot salva”, a afirmat Raisa Ambros.

Influența fusului orar

S-a întâmplat ceva ciudat la galeria Sinsang în timpul expoziției, din cauza fusului orar nu prea reușeam sa comunicam: ziua la Seul era noapte la Londra. Se găsise un cumpărător interesat doar de tabloul cel mai colorat și expresiv, iar curatorul expoziției a ținut neapărat să fiu prezentă la tranzacție. M-a sunat de nenumărate ori, dar tocmai în acea noapte uitasem căștile atașate la telefon și, prin urmare, mă sunau toți, dar eu dormeam și nu am auzit nimic. Așa ca vânzarea nu s-a încheiat, deja îmi imaginam unde le voi mai expune, căci cu cât expui mai mult, cu atât valoarea lor creste. Dar am primit ulterior vestea că un distins colecționar de artă le-a cumpărat pe toate trei. Aș spune că este o energie foarte colorată și pură, care exprimă faptul că la mii de kilometri distanță oamenii au avut aceeași suferință din cauza pandemiei și terapia se face prin arta. 

Recenzii despre tablourile expuse

Sangsin Jeong, critic de artă din Seul, Coreea de Sud

„Cele trei lucrări prezentate de artista Raisa Ambros la expoziția de grup de la galeria Sinsang din Seul stau împreună ca un altar, ca un monument. Forma de trei și un pătrat ne oferă stabilitate. Fiecare opera conține contrastul dintre culorile calde și reci. Iar fiecare nuanță prezentă nu are limite: fiind împrăștiată, liberă, ne oferă o senzație de ușurință și moliciune precum aerul. Lucrările sale au profunzimea creată de culorile apropiate și îndepărtate de spectatori, acestea fiind toate în mișcare liberă și dinamică. Tabloul din stânga are fundalul culorilor calde, în timp ce cel din dreapta are fundalul culorilor reci. Acest contrast ne oferă echilibru si armonie. Adâncimea, stabilitatea, mișcarea liberă, dinamica, contrastul, armonia și echilibrul sunt elemente căutate în interior de toți oamenii ca să se întoarcă la origini. Toate acestea se regăsesc in operele Raisei Ambros. Culorile moi răspândite pe pânză au în același timp sentimentul aspru al colorării. „Moale” și „Aspru” ne stimulează dorința de a atinge lucrările. Interacțiunea naturală și puternică dintre culori atinge inimile spectatorilor, topind duritatea și rigiditatea inimii, punând-o în ordine”.

Jaeho Song, Director Creative.Art

„Operele Raisei Ambros reprezintă o abstractizare caldă printre picturile abstracte expuse. Aceste tablouri redau un sentiment plin de energie și pasiune, exprimând inspirația sau emoția interioară a artistului în forme și culori non-figurative”.

Mihai Bandac, artist plastic și profesor universitar

 „Stăpânești cu siguranță și talent dimensiunea pânzei: tot ce compui are mișcare, plasticitate și armonie. Nu mai poți fi confundată cu alți autori. Dezinvoltura cu care te exprimi pe o suprafață dată, este un mare câștig pentru artista care ești, cât și pentru privitori. Se remarcă tot mai pregnant și convingător stadiul avansat de înțelegere și realizare a picturalității, naturalețea compozițiilor și a opțiunilor (spontane) cromatice. Mișcarea îți este proprie, te reprezintă și, mai ales, are forță de impact”.

Alte recenzii

Critic de artă, curator al proiectului expozițional internațional „Umai-patrimoniul strămoșilor”, Bykova Tamara Nikolaevna

„Raisa Ambros, participantă la numeroase expoziții internaționale, a prezentat în cadrul expoziției de pictura „Rugăciune la Muntele Umai”. Fără îndoială, maniera sa picturală dă impresia unui stil individual recunoscut. Pentru artist, culoarea este un fel de diapazon pentru plinătatea spirituală a unei opere. Simțind subtil nuanțele de culoare, transmite toată bogăția culorii, simțindu-se parte a spațiului reprezentat. Este muzica culorii care îi permite autorului să umple lucrarea cu noi sensuri. Fără îndoială, pictura Raisei Ambros a devenit un adevărat decor al expoziției și a atras atenția multor spectatori”.

Bibigul  Smakova, artist-pictor, profesor de arte plastice

Tema „Umai” dezvăluie mai presus de toate misterul maternității, semnele sacre, spiritul unei femei puternice și amabile în tabloul „Rugăciune la Muntele Umai”. Marca înregistrată a artistului consistă în soluțiile sale abstracte de compoziție în culori. Pictura Raisei Ambros a stârnit un mare interes în rândul publicului și a fost notata de conducerea muzeului sub forma unei scrisori de mulțumire”.

Planuri

„După pandemie, am participat la o expoziție timp de trei luni la muzeu în Kazahstan în timpul verii, iar in Octombrie am participat la târgul de arta Parallax din Londra, unul dintre cele mai mari târguri de artă la care am mai participat în 2019. Aici am plecat cu trei lucrări, care au stârnit mare interes și cereri de vânzare, dar nu am vrut deocamdată să le vând, căci ele sunt opere de expoziție care mă reprezintă pentru a face cunoscuta arta mea. Acum pregătesc expoziția mea personala la Londra pentru anul 2022, care sper sa fie unul fructuos și plin de succese, dar posibil și în alte țări”, a concluzionat pictorița.

Fotografii – Arhivă personală

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente