19.2 C
Chișinău
duminică, aprilie 28, 2024

Catastrofă ecologică în Temeleuți

În secolul XXI,  populația Republicii Moldova continuă să polueze mediul tot mai intens. Mulțimea de deșeuri rămâne a fi o problemă majoră, nerezolvată. Mai mult de jumătate din gunoiștele din țară sunt neautorizate. Numărul acestora este în permanentă creștere, iar mirosul neplăcut și aspectul neîngrijit persistă în majoritatea localităților. Acest tablou se regăsește și în satul Temeleuți din raionul Călărași.

În localitate nu există un sistem centralizat de colectare a deșeurilor. La nici un kilometru de sat este amplasată gunoiștea, care nu corespunde standardelor. Aceasta se afla lângă terenurile agricole ale sătenilor, ocupând un teritoriu vast. Gunoiștea sufocă locuitorii satului și poluează mediul ambiant. Pe timp de vară, mirosul emanat de deșeuri se face resimțit de către cei care își lucrează câmpurile din apropierea movilei de gunoi.

Deseori se întâmplă ca vântul să răspândească mulțimea de deșeuri pe terenurile oamenilor. Sătenii se arată indignați de acest lucru: ,,Când vântul bate mai cu putere, o parte din gunoi ajunge pe câmpurile noastre și asta ne îngreunează munca. Peste tot se văd numai pelicule și ambalaje”, ne mărturisește Larisa Pînzaru, locuitoare a satului Temeleuți.

În timp ce unii se arată îngrijorați de această problemă, alții o tratează cu indiferență. O parte din locuitori au început să arunce deșeurile lângă gunoiștea deja formată. Astfel,  aceasta se extinde și uneori ajunge să blocheze o porțiune din drumul de acces. Localnicii sunt dezamăgiți de ceea ce se întâmplă: ,,Unii oameni, fără mustrare de conștiință, vin și aruncă gunoiul unde se nimerește. Le este greu să mai facă un pas și să-l pună lângă movilă. Asta înseamnă indiferență totală față de mediul în care locuiești. Până la urmă, tot noi suntem cei care suferim de pe urma acestei probleme”, ne spune Iurie Liubovici, locuitor al satului.

Se pare că problemele de mediu nu sunt o prioritate pentru toți cetățenii. Unii localnici se arată îngrijorați de consecințele acestei probleme nerezolvate de câteva decenii. Câțiva dintre ei au deja și niște soluții: ,,Este necesară instruirea cetățenilor, pentru ca aceștia să înțeleagă importanța protejării mediului. În cazul în care se mai întâmplă situații asemănătoare, făptașii trebuiesc prinși și impuși să adune toate deșeurile.”, afirmă Mariana Spinei.


O altă soluție ar fi sancționarea celor care aruncă deșeurile la întâmplare: ,,Neglijența față de mediul înconjurător trebuie să fie sancționată dur, căci doar în așa mod poți să educi o comunitate”, ne spune Veronica Sofronie.

Primarul localității susține că pentru o gunoiște autorizată este nevoie de mulți bani: ,,Primăria nu dispune de suficiente fonduri pentru amenajarea unei gunoiști conform tuturor rigorilor. Pentru salubrizare se achită lunar doar câte  un leu de persoană. Și ce facem până la urmă…? Este nevoie de o sumă mare de bani, pe care nu avem de unde s-o luăm acum. Suntem în căutarea unei soluții.” , declară Vadim Spinei, primarul satului Temeleuți.

Autoritățile locale își propun ca scop să elaboreze un proiect pe care să-l aplice la un program de granturi. În așa mod ar putea să câștige finanțare pentru amenajarea unei gunoiști conform standardelor.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste 3800 de gunoiști, dintre care numai 1200 sunt autorizate. Doar 0,3% din gunoiștile autorizate corespund legislației de mediu.

Marina Chironeț, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente