21.1 C
Chișinău
miercuri, aprilie 24, 2024

Elevii Colegiului de Medicină din Bălți au beneficiat de un schimb de experiență în Franța

În perioada 24-28 aprilie, patru elevi de la Colegiul de Medicină din Bălți, însoțiți de profesoara de limba franceză, Maia Guțu, au beneficiat de un schimb de experiență în Franța, regiunea Bretagne, orașul Lorient. Elevii au participat la diverse activități instructive și extra-curs. Vizita a fost posibilă datorită Asociației Solidarité Laïque Moldova-France,  administrației instituției de învățământ Institut de Formation Professionnels de Sante Lorient, a profesorilor și elevilor din această instituție.

Cu mai multe detalii despre proiect a venit profesoara de franceză din cadrul Colegiului de Medicină din Bălți, Maia Guțu: ,,Ideea acestui proiect era în mintea mea încă în anul 2017, când am avut norocul să fiu selectată ca să particip la un stagiu lingvistic și cultural în Franța. Am beneficiat de acest stagiu, fiind membru activ al Asociației franceze „Solidarité Laïque”. În anul 2019, colega mea, Ina Lisnic, profesoară de franceză de la Colegiul Politehnic din Bălți, a beneficiat și ea de un stagiu în Franța, în orașul Lorient, regiunea Bretagne. La întoarcere a povestit ce instituții de învățământ a vizitat și ideea de o colaborare cu o instituție similară din Franța a apărut și în mintea noastră. Datorită membrilor acestei asociației și anume voluntarului francez Christian Oles, care locuiește  în regiunea Bretagne, și Reanaud Thomas din Paris, ideea acestui parteneriat s-a transformat în realitate.  Dacă e să mă refer la dificultăți, desigur că au fost. Nimic nu este interesant, dacă nu trecem peste niște obstacole. Prima provocare a fost finanțarea, deoarece am făcut tot posibilul ca elevii să aibă cât mai puține cheltuieli financiare, dar să și petreacă timpul captivant și să viziteze și locurile memorabile din Franța. O altă dificultate și adevărată provocare a fost ca să luăm decizia de a pleca peste hotare, în contextul situației din țara vecină și închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova, dar am găsit soluția zburând din Iași, România. Asociația franceză a achitat drumul dus-întors de la Paris-Lorient (600 km într-o direcție), excursia la Paris, traiul pentru o zi la hotelul din Beauvais. Elevii au fost cazați în familii și au beneficiat de trai și alimentație gratuită.

În calitate de profesor am avut impresii deosebite. Am fost foarte mulțumită să-mi văd elevii fericiți, de faptul că am reușit să-i fac să simtă noi emoții, alături de colegii francezi, să analizeze specificul lor de însușire și nu în ultimul rând să-și dezvolte competențele de comunicare în limba franceză. Posedarea limbii franceze impune desfășurarea unor activități multiple și diverse, fiind un proces complex şi multidimensional”.

Profesoara de limbă franceză, directorul adjunct pentru educație la Colegiul de Medicină din Bălți, Maia Guțu, spune că acest proiect va avea o continuitate, iar în acest sens a încheiat un contract de parteneriat între Colegiul de Medicină Bălți și IFPS ( Școla de Nurse din Lorient). Acest proiect prevede, pe viitor, vizite reciproce, cu schimburi de experiențe și cu niște obiective clar stabilite, cum ar fi:

  1. Promovarea valorilor culturale și istorice în formarea specialiștilor medicali, capabili de a vorbi flexibil în limba franceză;
  • Stabilirea relațiilor de cooperare culturală și lingvistică între elevii colegiului de Medicină și elevii din alte instituții similare din Franța;
  • Deschiderea internațională a instituției, prin valorificarea mobilității academice, atât al elevilor cât și al cadrelor didactice.

Elevii s-au bucurat de această experiență și și-au exprimat trăirile la rândul lor: „A fost prima mea vizită în Franța, care mi-a demonstrat că nimic nu este imposibil, atâta timp cât îți dorești cu adevărat. Am savurat la maxim fiecare zi, deoarece pe lângă faptul că am avut parte de instruiri medicale în limba franceză, vizite la spital, la primăria orașului Lorient,  prezența la orele practice, am avut fericita ocazie să ne facem noi cunoștințe cu elevii francezi, împreună cu  care comunicam deja, practic zilnic. Elevii la care am fost repartizați  ne-au organizat  mici surprize, cum ar fi o seară de picnic pe malul Oceanului Atlantic, un mic tur prin oraș, cafenele și altele. Am trăit o adevărată poveste! Sunt sigură că această aventură va aveam un impact major în cariera noastră profesională, dar și asupra felului nostru de a fi. Pentru toate acestea, sunt  recunoscătoare, în primul rând, doamnei profesor de limba franceză, dar și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui minunat proiect”, a povestit eleva anului III la Colegiul de Medicină din Bălți, Mădălina Serediuc.

Autor: Mădălina Serediuc

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente