Elaborarea „Ghidului Tânărului NEET” și lansarea, la 1 iunie 2022, a platformei online pentru organizațiile prietenoase tinerilor NEET sunt câteva dintre mai multele activități realizate recent de către Asociația „Principii Sănătoase”, care este beneficiară a Programului de granturi destinat organizațiilor societății civile locale care contribuie la incluziunea tinerilor NEET prin pilotarea serviciilor incluzive inovatoare sau prin monitorizarea serviciilor pentru tineret care există deja. În acest demers comun al echipei proiectului și partenerilor săi incluziunea este cuvântul-cheie.
Sporirea potențialului și a gradului de formare a deprinderilor de viață sănătoase ale tinerilor din Republica Moldova, inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea din stânga Nistrului, în contextul implementării unui serviciu incluziv inovator în cadrul organizațiilor de tineret în colaborare cu Agenția Națională a Forței de Muncă este scopul pe care Asociația „Principii Sănătoase” și l-a propus în cadrul proiectului „Serviciul incluziv: EduCare pentru deprinderi de viață”.
Realizarea acestui scop reprezintă o prioritate atât pentru Asociația „Principii Sănătoase”, cât și pentru partenerii și finanțatorii proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)”.
Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)” este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia.
Echipa Asociației „Principii Sănătoase” a elaborat, împreună cu experții proiectului „Serviciul incluziv: EduCare pentru deprinderi de viață”, „Ghidul Tânărului NEET” și l-a supus unei consultări publice, iar pentru promovarea subiectelor incluse în acest ghid a fost realizat și un material promoțional, semnat de Olga Cernelev și Lilia Rusu. Mai multe detalii despre aceste activități pot fi accesate AICI și AICI.
De asemenea, începând cu 1 iunie 2022, este funcțională o platformă online pentru organizațiile prietenoase tinerilor NEET, care poate fi accesată la adresa www.educareon.wordpress.com.
„Considerăm că platforma „EduCare pentru deprinderi de viață” este necesară și indispensabilă în contextul prevenirii și combaterii fenomenului NEET la nivel național, întrucât reprezintă un ecosistem care îi conectează pe cei care au nevoie de ajutor cu cei care au resursele necesare să ajute”, afirmă Președinta Asociației „Principii Sănătoase”, Olga Cernelev.
Această platformă online fost creată pentru a facilita accesul tinerilor NEET la serviciul incluziv „EduCare pentru deprinderi de viață” și pentru a-i ajuta să se conecteze cu organizațiile prietenoase tinerilor NEET din localitate în scopul dezvoltării durabile a deprinderilor de viață sănătoasă și cetățenie activă. Acest fapt va contribui, ulterior, la prevenirea abandonului școlar, dezvoltarea deprinderilor de viață sănătoasă, precum și la sporirea interesului pentru angajarea în câmpul muncii în rândul tinerilor, în special din categoria NEET.
De altfel, tinerii și tinerele NEET sunt tineri sau tinere cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază sau nu învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație.
În continuarea activităților inițiativei „Serviciul incluziv: EduCare pentru deprinderi de viață”, realizată în cadrul proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)”, Asociația „Principii Sănătoase” își propune să creeze un joc de societate, intitulat „EduCare pentru deprinderi de viață”.
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)” implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, al Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și al Agenției pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, ale Uniunii Europene și/sau al Suediei.