16.6 C
Chișinău
joi, martie 28, 2024

Sfaturile sunt cele mai bune idei de business pentru antreprenorii din Orhei

Produse sigure și de calitate. Astfel își răsfață clienții antreprenorul Cristian Băietrău, care gestionează o mini-fermă în satul de baștină, Breanova, Orhei. Tânărul și-a lansat afacerea fiind ghidat de „Centrul de Suport în Afaceri Orhei”, care l-a instruit în planificarea și gestionarea unui business pentru a obține profit. Centrul a fost fondat de A.O. „Agenția Regională de Dezvoltarea Durabilă Orhei”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei.

În decursul a doi ani, Cristian a schimbat cinci locuri de muncă: de la chelner, până la operator call center. Nu s-a reținut la un job mai mult de trei luni, dar după ce a decis să revină la localitatea de baștină pentru a dat un suflu nou activității începute de părinți – oieritul. A înțeles că locul său mereu a fost acasă. „Inițial am procurat câteva oi, acum avem până la 100 de capete. Am construit mini-ferma în locul unei stâne vechi, pe care am demolat-o. Producem brânză, carne de miel și la dorință de berbec. Mai livrăm caș, urdă, dar și lapte, smântână, unt și brânză de vaci”, menționează antreprenorul.

Din luna martie și până în prezent, tânărul a reușit să producă peste 2000 de kg de brânză de oi. S-au delectat cu ea nu doar oamenii din Orhei, dar și consumatorii din Chișinău. Totodată, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” i-a oferit șansa lui Cristian să participe la multiple întâlniri de afaceri cu diverși antreprenori, dar și la instruirile de mentorat, care l-au familiarizat cu aspectele legale, fiscale, de contabilitate dar și de marketing ale unui business. După aceste instruiri, tânărul a lansat brandul „BERBEQ” de dezvoltarea căruia este preocupat în prezent.

„Oamenii de la Centru mi-au devenit parteneri, experiența specialiștilor mi-a fost de mare ajutor. De fapt, acesta este și adevăratul suport, m-a ajutat să interacționez cu oameni profesioniști, de valoare din domeniul afacerilor, cu adevărați experți. Este foarte important să ai în preajma ta oameni buni de la care ai de învățat. Dacă nu i-aș fi întâlnit, aș fi comis o mulțime de greșeli. Un om informat, este un om puternic!”, spune cu încredere Cristian.

Tânărul antreprenor este convins că atunci când ai un scop bine definit și depui multă muncă, nu are cum să nu apară rezultate. Această ideea este susținută și de antreprenoarea Victoria Gospodarenco, care gestionează o companie de cleaning. Femeia a fost ajutată de „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” să-și îmbogățească cunoștințele în domeniul antreprenorial și să prevină comiterea unor greșeli în gestionarea afacerii.

„Inițial eram sceptică, nu credeam că vom primi atâtea sfaturi utile, absolut gratuit, sfaturi de care are nevoie fiecare antreprenor la început de drum, pentru a nu comite greșeli. Sfaturile sunt cele mai bune idei de business, pe care noi le-am primit de la oamenii direct implicați în afaceri, care au trecut prin eșecuri și au ajuns acolo unde sunt, prin forțele proprii. Pentru mine, membrii Centrului sunt a doua familie, nimeni nu m-a ajutat atât de mult până acum”, spune Victoria Gospodarenco.

Cunoștințele pe care le-a obținut la instruiri i-au dat curaj antreprenoarei să creadă mai mult în forțele proprii și să aplice la programul de granturi „Femei în Afaceri”, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. „Am obținut un grant de 118 mii de lei. Acest suport financiar m-a ajutat să-mi dotez compania de cleaning cu utilaj modern și să diversific gama de servicii prestate. Totodată, am reușit să închei un contract cu o companie care mă ajută să-mi promovez serviciile în mediul online și nu doar”, punctează antreprenoarea.

Până acum, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei”, fondat de A.O. „Agenția Regională de Dezvoltarea Durabilă Orhei”, prin intermediul Fundației Est-Europene, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei, a instruit peste 280 de persoane și 182 de antreprenori mici și mijlocii din raion.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente