1.1 C
Chișinău
marți, decembrie 3, 2024

Evenimentul de încheiere a Festivalului Ziua Mediului

Muzică în stil jazz și bucate tradiționale, peste 150 de persoane s-au adunat pe 28 iunie pentru a participa la încheierea celei de-a șaptea ediții a Festivalului Ziua Mediului Moldova dar și de a contribui la realizarea unei cauze nobile.

Evenimentul s-a desfășurat în curtea Centrului Național de Creație „Satul Moldovenesc BUCIUMUL” din inima orașului Chișinău, un loc în care cândva a dăinuit muzica și voia bună.

„Astăzi suntem la încheierea celei de-a șaptea ediții a Zilei Mondiale a Mediului Moldova, o ediție care a durat o lună de zile și este al doilea an când nu avem o zi a mediului în iunie, dar avem o serie de evenimente pe parcursul întregii luni. Ne bucurăm foarte mult că pe parcursul acestei luni să facem evenimente frumoase iar în această seară să ne simțim bine aici într-un cadru deosebit”, declară Lilia Curchi, director-executiv al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Organizatorii spun că, prin acest eveniment, susțin activitățile ce țin de protejarea mediului, dezvoltarea pieței locale de produse eco și artizanale; sprijină producătorii autohtoni. Evenimentul a fost contraplată, iar banii colectați, urmează a fi donați unei familii, ce a au transformat ghindele adunate din trei copaci într-o pepinieră de 10.000 puieți de stejar.

„Astăzi vrem să încheiem acest eveniment cu o poveste foarte frumoasă a familiei Grițcan, Daniela într-o zi a mers la școală după copil și a observat lângă teatrul Cehov niște ghinde de stejar și le-a adunat și astăzi aceste ghinde s-au transformat într-o pepinieră de 10.000 de puieți, mii de puieți deja au fost plantați timp de doi ani prin Republica Moldova, mii de puieți sunt dăruiți de această familie și acum sunt puși în fața următoarei provocări să planteze următoarea partidă și au nevoie de ajutor, de sprijin”, afirmă Cătălina Molodoi, director dezvoltare al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Daniela Grițcan, spune că transformarea și realizarea pepinierei a fost un experiment.

„Totul a pornit de la faptul că eu mai am și un centru educațional, unde sunt peste 35 de copii și am hotărât să fac un experiment cu ei, să plantăm ghinde. Și când am strâns 50 de ghinde și am văzut că toate sunt bune și s-au prins puieții și i-am plantat și am zis că hai să multiplicăm și anul acesta am ajuns la 10000”.

Concert susținut de trupa Mark Oselski Trio

Trupa Mark Oselski Trio au fost cei ce au culminat evenimentul dedicat Zilei Mediului. Mark Oselski este un pianist, compozitor și producător muzical din Chișinău, Republica Moldova.

„Buciumul este un loc special de a încheia Festivalul Ziua Mediului, am savurat din muzică bună, am petrecut timpul frumos, socializând cu oameni frumoși la chip și suflet și mă bucur că am reușit să contribui cu ceva pentru acest act de binefacere”, susține Ludmila Hițuc, vizitatoarea evenimentului.

EcoLocal au fost cei care au asigurat evenimentul cu cele mai bune și sănătoase bucate: tarte vegetariene cu legume; cașcaval; plăcinte și sarmalele; tartine din pesto; înghețată din fructe de sezon.

„Îmi place atmosfera, m-am relaxat psihologic de bucătărie. Astăzi la eveniment am venit cu produse tradiționale moldovenești, sarmale, plăcinte cu brânză și cartofi”, spune Margareta Cheptaru, reprezentantă EcoLocal.

Roman Andriev, unul din vizitatori, spune că este îmbucurător faptul că există asemenea organizații ce țin să abordeze problemele legate de mediu și să promoveze interpreții autohtoni.

„Atât domeniul cultural cât și domeniul ecologic sunt niște domenii importante dar destul de sensibile pentru Republica Moldova. E îmbucurător faptul că se organizează asemenea evenimente ce abordează problematica mediului dar în același timp promovează și cultura de calitate din țară. Vreau să spun că a fost un eveniment calitativ, și vreau să felicit Asociația Jurnaliștilor de Mediu cu o asemenea inițiativă”, spune Roman Andriev.

Menționăm că în perioada lunii iunie au avut loc o serie de activități cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului:

–        4 iunie, lansarea Festivalului Ziua Mediului în parcul Valea Morilor;

–        14 iunie, drumeție Râșcova-Butuceni;

–        24 iunie, vizită ghidată la Serviciul Hidrometeorologic de Stat;

–        25 iunie, drumeție la Vadul-Rașcov.

Activitățile dedicate Zilei Mondiale a Mediului fac parte din efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos.

Festivalul Ziua Mediului este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM), cu suportul Programului de Granturi Mici GEF – PNUD, Suediei, Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerul Mediului, precum și al comunității de mediu – organizații de mediu, activiști și activiste, afaceri verzi etc.

Stagiară: Marina Cărăuș

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente