Mai mulți tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET) din toate regiunile Republicii Moldova vor fi instruiți și ajutați să-și dezvolte o afacere acasă. Aceștia vor beneficia de cel puțin 60 de granturi a câte 2.000 de euro. Activitatea are loc în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.
Tinerii NEET vor primi suport din partea a zece Fonduri de antreprenoriat pentru tineri din țară, care vor organiza pentru ei activități de abilitare economică, capacitare, instruire și transfer de bune practici.
„În cadrul acestui proiect, ne-am propus să finanțăm zece Fonduri de antreprenoriat pentru tineri. Fiecare fond a primit câte 60 mii euro, pentru a dezvolta activități de cartografiere, de instruire în dezvoltarea economică a tinerilor NEET din toată țara și pentru a lucra cu acest segment de tineri destul de dificil. Sperăm să avem rezultate frumoase, iar tinerii NEET să fie încadrați în câmpul muncii”, declară Ana Ciurac, coordonatoarea de programe a Fundației Est-Europene.
542 de tineri NEET vor beneficia de suport direct, instruiri și activități de mentorat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”.
Diana Bacal, coordonatoarea de proiect din cadrul Fundației Est-Europene menționează „Ne propunem să susținem activitatea economică a tinerilor NEET din localitățile rurale ale Moldovei, care la etapa aplicării nu sunt încadrați în vreo activitate economică, de instruire sau nu au o implicare directă în comunitatea lor. Prin acest proiect, le oferim tinerilor tot suportul, astfel încât să devină motivați să rămână în Republica Moldova și să dezvolte afaceri frumoase, cu impact social major”.
Coordonatorii Fondurilor de antreprenoriat pentru tineri spun că procesul de instruire a fost inițiat.
„Suntem la etapa în care tinerii selectați frecventează orele de curs, învață și explorează ce înseamnă antreprenoriatul și cum să elaboreze un plan de afaceri. După etapa de instruire, unii cursanți, care vor depune dosarele pentru concursul de granturi, vor putea obține un grant nerambursabil în valoare de 2000 euro pentru a-și demara afacerea”, spune Corina Erhan, coordonatoarea proiectului, Fondul de Antreprenoriat pentru tineri, Orhei.
„Fondul de antreprenoriat pentru tineri din Ștefan Vodă oferă un spațiu prielnic pentru ca tinerii NEET să prindă aripi și să-și dorească să inițieze o afacere sau să-și dezvolte niște abilități economice, pentru a se încadra în câmpul muncii. Am stabilit un curs integru de instruiri, alături de specialiști”, subliniază Adelina Barbăneagră, coordonatoarea Fondului pentru tineri, Ștefan Vodă.
„Fondurile pentru tineri sunt foarte importante pentru că ele oferă posibilitatea tinerilor din zonele rurale și urbane să aplice pentru un grant, să învețe să creeze un plan de afaceri”, subliniază Cristian Slobodeaniuc, consultant, Fundația Est-Europeană.
Prin intermediul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, Fundația Est-Europeană își propune ca tinerii NEET să se regăsească în viața socială și economică.
Conform legii Republicii Moldova nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, tinerii NEET sunt definiți ca: „tinerii în vârstă de 15–29 de ani, care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază/învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație.