3.3 C
Chișinău
marți, martie 19, 2024

Cu suportul Uniunii Europene la Soroca a fost inaugurată întreprinderea socială „Centrul de instruire ARA”

Copii și tinerii din Soroca au la dispoziție un spațiu prielnic pentru instruire și dezvoltare personală, oferit de întreprinderea socială ARA, care a fost lansată recent de Asociația Obștească „ANIMA”. Aceasta este a doua întreprindere socială lansată în cadrul proiectului Fundației Est-Europene „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică durabilă și incluzivă a țării”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Centrul ARA din Soroca prestează servicii de instruire pentru preșcolari și de orientare vocațională pentru tineri.

„Lansăm un prim model de cum am putea să implicăm tinerele mămici și să le abilităm economic, dar totodată să oferim un spațiu de dezvoltare personală și o educație non-formală, creativă, ingenioasă pentru copii și pentru tineri. Acest spațiu va găzdui copii de la 5 la 7 ani pentru pregătiri preșcolare, dar totodată vom avea și cursuri, pregătiri pentru tineri, pentru adolescenți”, spune Nona Mihalcean, directoarea executivă A.O. „ANIMA”.

Asociația Obștească „ANIMA” a inaugurat acest centru după ce a beneficiat de un grant de 35.000 de euro din partea Uniunii Europene și Suediei. Mai mulți copii și tineri din familii social-vulnerabile din localitate vor frecventa gratuit formările și activitățile centrului.

„Întreprinderea socială conform statutului și regulamentului prevede implicarea și reabilitarea tinerelor mămici care nu au fost încadrate în câmpul muncii. Pe a doua palieră lucrăm cu copii și cu tinerii social-vulnerabili care și-ar dori să participe la astfel de formări, dar nu le-ar putea achita. Centrul oferă 80 la sută locuri contra plată și 20 la sută locuri gratuite pentru cei care nu pot achita acest serviciu”, afirmă Nona Mihalcean.

„Dorim foarte mult să promovăm antreprenoriatul social în rândul populației pentru ca oamenii să cunoască că întreprinderile sociale, pe lângă partea economică, adică cea de business, au și un impact social: fie creează locuri de muncă pentru persoanele din diverse categorii vulnerabile, fie rezolvă o anumită problemă comunitară”, declară Ana Ciurac, coordonatoarea de proiect a Fundației Est-Europene. 

Părinții din Soroca salută deschiderea noului centru. „Acest centru este binevenit deoarece este destinat pentru mai multe categorii de vârstă. Totodată, mămicile care au ieșit din concediu de maternitate au nevoie de acest sprijin”, subliniază Aurica Durnea.

Uniunea Europeană a oferit, prin intermediul Fundației Est-Europene, 15 granturi organizațiilor societății civile pentru a deschide întreprinderi sociale, care urmează să creeze 80 de locuri de muncă. Peste 800 de persoane vor beneficia de servicii și produse gratuite. 

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente