21.2 C
Chișinău
vineri, martie 29, 2024

Conferința ,,Patrimoniul cultural din Lunca Prutului de Jos: sursă și reper pentru generații”, 8 aprilie 2023

Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în comun cu AO ,,Moștenitorii”, Primăria satului Cîșlița-Prut, r. Cahul, organizează sâmbătă, 8 aprilie 2023, începând cu ora 10:30, în sala de conferințe a Primăriei din satul Câșlița-Prut, prima ediție a Conferinței ,,Patrimoniul cultural din Lunca Prutului de Jos: sursă și reper pentru generații”.

Conferința ,,Patrimoniul cultural din Lunca Prutului de Jos: sursă și reper pentru generații” are drept scop cunoașterea și diseminarea particularităților locale ale datinilor și tradițiilor strămoșești dintr-o regiune reprezentativă din punct de vedere etnografic pentru spațiul cultural românesc, astfel contribuind la scoaterea din anonimat a comorilor strămoșești și punerea lor în circuitul cultural național, subliniind totodată metodele tradiționale de transmitere tinerei generații. Comunicatorii vor prezenta obiceiuri, tradiții și meșteșuguri tradiționale din Lunca Prutului, precum: Colindatul de ceată bărbătească, Focurelul, Hora satului, Duminica Floriilor, Colindatul în sâmbăta Sf. Lazăr, Mărțișorul, confecţionarea costumului tradițional, prelucrarea stufului și cojocăritul etc.

Ediția marchează simbolic Festivalul-concurs pentru copii și tineret „Duminica, la Florii”, ajuns la cea de-a XXVII-a ediție, inițiat și coordonat de Valeriu Chiper, Maestru în Artă. La eveniment vor participa etnografi, cercetători, meșteri populari, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților publice locale etc., în  speranţa de a vedea conturate noi proiecte de susținere și salvare de la dispariție a patrimoniului cultural din Lunca Prutului de Jos și a contribui la reactualizarea relațiilor de colaborare între specialiştii şi instituţiile culturale, inclusiv cu organizațiile implicate în dezvoltarea turismului rural.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente