Ludmila Iachim este o personalitate puternică, dedicată să motiveze și să ajute pe alții să creadă în puterile lor interioare. În prezent, Ludmila ocupă poziția de Director Executiv la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, o organizație non-guvernamentală care oferă sprijin pentru persoane cu dizabilități fizice pentru asigurarea incluziunii sociale.
„Ziua mea începe devreme, cu un program încărcat. Sunt directoare a Asociației din 2018, însă inițial am în calitate de beneficiar al programelor, iar apoi mi s-a oferit oportunitatea de a crește și am decis să rămân”, povestește Ludmila.
Organizația pe care o conduce se concentrează pe promovarea și protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și este formată în mare parte din persoane cu dizabilități, inclusiv fondatorii.
„În ultimii ani, ne-am concentrat asupra angajării persoanelor cu dizabilități și am implementat un program care îi ajută să găsească locuri de muncă și să se integreze în câmpul muncii. Încercăm să-i motivăm și să le oferim informații despre incluziunea în câmpul muncii și angajatorilor pentru a-i ajuta să devină mai deschiși să ofere locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități. De asemenea, oferim monitorizare pentru a ne asigura că procesul de angajare decurge bine, inclusiv interacțiunea cu colegii și adaptarea la locul de muncă”, explică directoarea.
De asemenea, membrii sunt implicați în activități de advocacy pentru îmbunătățirea accesibilității la infrastructură și instituțiile publice pentru persoanele cu dizabilități. Ludmila afirmă că conștienți că incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități nu poate fi atinsă fără o infrastructură accesibilă.
„În prezent, doar 5% din clădirile publice sunt accesibile, iar acest lucru este o problemă în special în mediul rural, unde nu există niciun fel de transport și persoanele cu dizabilități nu pot să iasă din casă. începând cu anul 2014 am început să evaluăm clădirile publice și să facem lobby pentru schimbări în acest sens, deși progresele au fost încete”, mai menționează directoarea.
Pe lângă munca sa, Ludmila se ocupă de șase pisici pe care le-a adoptat treptat.
„Sunt de pe stradă, adoptate, vreo 3 pisici m-au găsit la birou. Le-am tratat, le-am sterilizat și deja nu puteam să le las, acum fac parte din familia mea și mă ajută să fiu activă și fericită. Îmi dau o stare de bine, deși e o muncă enormă cu ele”, a adăugat ea.
În plus, Ludmila face și ore de șoferie, o activitate pe care a amânat-o mult timp din cauza fricii. Totuși, necesitatea de a ajunge undeva rapid și lipsa taxiurilor accesibile au făcut-o să ia decizia de a face școala de șoferi.
„Am ajuns la 45 de ani să trec peste asta pentru că mereu credeam că n-o să mă descurc. Cred că este o responsabilitate de a fi foarte atent față de oameni și față de alți șoferi, dar sunt mândră că am reușit să devin independentă și să pot conduce mașina mea”, a mai punctat femeia.
Oamenii o consideră adesea o eroină pentru munca sa și abilitățile sale, Ludmila însă nu se vede astfel. Pentru ea, faptul că este activă și face tot ce face și o altă persoană, dar într-un mod adaptat, este un rezultat al efortului depus de-a lungul anilor.
„Nu mă axez pe dizabilitatea mea și nu o pun în față drept o etichetă. Nu vreau milă sau să mi se întindă o mână de ajutor din cauza dizabilității mele. Vreau să fiu văzută ca o persoană activă și implicată, care face lucrurile la fel ca oricine altcineva”, spune directoarea Asociației.
În viitor, Ludmila dorește să investească mai mult în ea și în ceea ce-i aduce fericire, să-și ia permisul și să-și procure propriul automobil adaptat pentru scaunul rulant.
„Este important tu să te accepți așa cum ești. Cred că lucrurile frumoase vin de la sine dacă te respecți pe tine și pe cei din jur”, a conchis Ludmila Iachim.
Ilinca Fiodorov