2.2 C
Chișinău
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Zilele Europene ale Patrimoniului 2023

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o inițiativă a Consiliului Europei, începând cu anul 1985, prima ediție desfășurându-se în Franţa. Din 1999 și Uniunea Europeană s-a implicat în celebrarea acestora, iar sloganul permanent a devenit „Europa – un patrimoniu comun”.

Anual, în luna septembrie, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954), sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului, organizatorii alegând o temă concretă a fiecărei ediţii pentru a oferi o abordare mai specială unui anumit aspect al patrimoniului cultural.

Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial anunţă organizarea unui şir de manifestări culturale şi metodologice dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului, prin care va atrage atenţia publicului spre cunoaşterea şi păstrarea patrimoniului local, având în vedere tematica stabilită de Ministerul Culturii al Republicii Moldova „Patrimoniul Cultural European şi Comunitatea locală”.

Activităţile sunt destinate şefilor secţiilor/direcţiilor cultură din republică şi publicului larg, având drept scop sensibilizarea cetățenilor privind cunoașterea și respectarea patrimoniului cultural local, iar în contextul genericului de a evidenția rolul păstrării valorilor culturale tradiționale ce contribuie semnificativ la îmbogăţirea culturii europene.

PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR:

2 octombrie 2023, orele 10.00-17.00, mun. Chișinău

-Simpozion național „Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial-modele prin tradiție”, cu participarea șefilor direcțiilor/secțiilor cultură din republică și a managerilor Centrelor de Promovare a Culturii Tradiționale din județele: Mureș, Botoșani, Argeș, Galați, Cluj, Dolj și Giurgiu din România.

3 octombrie, orele 10.00-17.00, s. Clișova Nouă, r. Orhei

• Atelier „Tehnici de țesut scoarțe răspândite în Republica Moldova”, Complexul de Meșteșuguri „Artă Rustică”, cu participarea meșterilor populari, șefilor direcțiilor/secțiilor cultură din republică și invitaților din România.

• Excursie la Complexul Muzeal-istoric „Orheiul Vechi”, s. Butuceni.

4 octombrie, orele 10.00-18.00, Palatul de Cultură, mun. Ungheni

• Spectacol folcloric „Ca la noi, la moldoveni” .

• Excursii la Muzeul de Istorie și Etnografie din Municipiul Ungheni și Casa tradițională „La mămuca și tătuca” din satul Zagarancea, raionul Ungheni.

Totodată, în planul de acţiuni culturale dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului se înscrie și Turneul Fanfarelor, organizat de CNCPPCI, sub egida Ministerului Culturii și în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne. În perioada 21 septembrie-5 octombrie Fanfara de la Inspectoratul de Carabinieri și Fanfara Poliției de Frontieră vor concerta în 14 localități din republică.

Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul identitar al locuitorilor, de apartenenţă la valorile ţării, ale oraşului sau ale mediului rural şi îmbogăţeşte cunoaşterea diversităţii societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere între cetăţeni.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente