10 C
Chișinău
duminică, aprilie 28, 2024

Mai multe oportunități profesionale pentru persoanele social-vulnerabile din nordul republicii (Video)

Proiectul „InFORMARE pentru angajare pe piața muncii” a oferit posibilitatea pentru 23 de persoane vulnerabile din raioanele Soroca, Drochia și Dondușeni să fie angajate în câmpul muncii. Proiectul este realizat de AO „Casa Speranțelor” din Soroca în parteneriat cu AO „Consult Service” din Drochia și AO „Zorile Nord” din Dondușeni.

„Ne-am propus să informăm grupurile vulnerabile despre oportunitățile de angajare în câmpul muncii, să selectăm persoane din aceste categorii și să le formăm profesional”, a declarat Valentina Onică, administratoarea AO „Casa Speranțelor”.

Pe parcursul a 18 luni, în raioanele Soroca, Drochia și Dondușeni au fost organizate mai multe activități de informare. A.O „Casa Speranțelor” a elaborat și un studiu de analiză a pieței muncii în cele 3 raioane.

„Până în prezent, pe parcursul proiectului, am reușit să formăm profesional 23 de persoane, selectate în cadrul activităților pe parcursul proiectului. Au obținut profesia în domeniul frumuseții, de modelare a sprâncenelor și manichiuriste. Lucrează”, a adăugat Valentina Onică.

Printre beneficiarii proiectului se numără și două eleve de la liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Drochia, care au făcut cursuri de manichiuriste după ore. „Am aflat de această oportunitate de a face niște cursuri de alungirea unghiilor prin intermediul domnului Victor Bîrnaz. A fost o experiență foarte frumoasă. Este o oportunitate foarte bună. M-am dezvoltat în aceste 5 zile. Chiar a fost foarte folositor pentru mine”, spune una dintre eleve. „Înainte să aflu de aceste cursuri eu îmi căutam un job, iar această oportunitate a apărut la momentul potrivit”, a spus cealaltă elevă, beneficiară a cursurilor.

Cu un certificat de calificare profesională eliberat de Ministerul Educației și Cercetării, s-a ales și Elizaveta, o refugiată de 19 ani: „Sunt din Ucraina și am participat în cadrul acestui proiect. Am primit diplomă și deja câștig banii mei”.

A fost implicată și administrația publică locală, Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei, dar și agenți economici. „În cadrul acestui proiect am organizat mai multe activități. Printre primele a fost organizarea a 20 de focus-grupuri la care au participat 7-8 persoane per focus-grup. La ele am discutat privitor la problemele pe care le întâmpină în câmpul muncii, care ar fi oportunitățile de instruire și alte întrebări”, spune Victor Bîrnaz, agent economic.

„Este un proiect foarte binevenit pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă, vulnerabile. Doamna Valentina, împreună cu proiectul „InFORMARE pentru angajare pe piața muncii”, au organizat niște seminare pentru persoanele vulnerabile, care au nevoie de un sprijin mai mare în angajarea în câmpul muncii”, a declarat Cristina Dragalin, șefă interimară a Direcției de Ocupare a Forței de Muncă Soroca.

„Suntem disponibili de a oferi o practică cursanților și chiar suntem disponibili după asta, care cursanți vor avea abilități mai bune în domeniu, să le oferim un post de muncă”, a mărturisit Aurica Pușcaș, proprietara unui salon de înfrumusețare din Soroca.

Proiectul „InFORMARE pentru angajare pe piața muncii” face parte din cadrul unui proiect mai vast, denumit „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”. „Uniunea Europeană, prin Fundația Est-Europeană, a oferit zece granturi pentru dezvoltarea consorțiilor. Acestea au menirea de a asista 230 de persoane vulnerabile în vederea susținerii angajării acestora în câmpul muncii”, a declarat Ana Ciurac, coordonatoare de programe la Fundația Est-Europeană.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Asociația Businessului European.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente