1.1 C
Chișinău
joi, decembrie 12, 2024

VINEXPO PARIS: VINUL MOLDOVEI, ALĂTURI DE CELE MAI IMPORTANTE ȚĂRI PRODUCĂTOARE DE VINURI

Un an nou aduce o nouă premieră pentru Vinul Moldovei. 18 vinării reunite sub umbrela brandului vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive” au participat la Vinexpo Paris, una dintre cele mai importante platforme pentru sectorul vinicol la nivel mondial, desfășurată anual în capitala franceză.

Evenimentul este caracterizat de prezența tuturor regiunilor viticole ale Franței, de anunțarea tendințelor sectorului vinicol pentru perioada următoare și de interesul continuu al unui număr mare de buyeri internaționali care își planifică achizițiile.

Participarea vinăriilor reunite sub umbrela brandului vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive” la Vinexpo Paris a fost organizată de către Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) și cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) al USAID Moldova.

La ediția din acest an, în cele 3 zile de Vinexpo, au participat 4070 de vinării din întreaga lume, iar vinurile prezentate au atras peste 41.000 de vizitatorii din 137 de țări, 40% dintre aceștia fiind oaspeți din străinătate.

În ultima zi a evenimentului, Republica Moldova a fost în centrul atenției, găzduind un masterclass condus de jurnalistul și criticul de vinuri din Marea Britanie, Robert Joseph, actualmente consultant în cadrul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) al USAID Moldova. Alături de Excelența Sa, Ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, Corina Călugăru, și Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, oaspeții s-au familiarizat cu planurile de viitor ale Vinului Moldovei și parcursul său incredibil pe scena mondială.

Corina Călugăru, Ambasadoarea Republicii Moldova în Franța: „Ceea ce trăim astăzi este o oportunitate. În următoarea decadă s-ar putea să nu vorbim despre o revoluție, ci despre o transformare sau reinventare, mai ales în industria vinicolă. Moldova este o țară cu un patrimoniu bogat și oameni harnici. Realizările noastre în industria vinului sunt un testament al sprijinului politic și internațional, dar cel mai important, al dedicației producătorilor noștri de vin și al rezilienței poporului nostru. Acesta, cred eu, este piatra de temelie a progresului nostru”.

Directorul ONVV a reiterat succesul Vinului Moldovei pe piețele externe de export, pe măsură ce vinurile din categoria premium câștigă teren în străinătate.

Ștefan Iamandi, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV): „După 10 ani revoluționari de la crearea unui brand vinicol de țară, exporturile de vinuri s-au triplat în valoare către țările din întreaga lume”.

Robert Joseph, jurnalist de vinuri din Marea Britanie: „Oamenii s-au îndrăgostit de Vinul Moldovei și împărtășesc această pasiune cu alții. Totuși, nu este ușor să-ți faci vocea auzită. Deci, Moldova se află de abia la începutul drumului”.

Participarea la Vinexpo Paris a avut loc în contextul în care Vinul Moldovei marchează un deceniu de revoluționare a sectorului vinicol național. În această perioadă, exporturile s-au reorientat spre piețele UE, iar vinificatorii continuă să investească în modernizarea podgoriilor și echipamentelor de vinificație de ultimă generație, sporind reputația țării drept producător de vinuri de calitate și o importantă destinație oenoturistică. În plus, soiurile autohtone de struguri cultivate într-o proporție tot mai mare și terroir-ul local confirmă statutul Moldovei de țară vinicolă în plină ascensiune.

De mai bine de 10 ani, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) oferă sprijin esențial pentru consolidarea industriei vinicole – un pilon important al patrimoniul național și a economiei țării, care contribuie cu aproximativ 3% din PIB și 8% din totalul exporturilor.

USAID Moldova, prin proiectele sale, a investit în viticultură durabilă și în producția de vin de calitate, a susținut fiecare etapă a procesului de producție a vinului, de la îmbunătățirea calității în viticultură și vinificație, până la implementarea programelor complexe de marketing pentru a crește vânzările pe piețele UE și pe alte piețe cu valoare adăugată înaltă. De asemenea, a facilitat îmbunătățirea guvernării sectorului bazate pe parteneriat public-privat (PPP) și a susținut crearea ONVV, care implementează programul Vinul Moldovei și asigură dezvoltarea continuă a industriei vinicole.

Abordarea complexă și asistența transformațională a USAID a contribuit la afirmarea Moldovei ca fiind o țară producătoare de vinuri de calitate, lucru confirmat prin sutele de medalii câștigate de vinificatorii moldoveni la cele mai importante expoziții internaționale de profil.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente