Pe 28 martie 2024 s-a desfășurat o nouă instruire în cadrul Proiectului de Jurnalism Comunitar „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate”.
Pentru început, cei prezenți au fost antrenați de către Liuba Stavinschi și Aculina Popa într-un exercițiu de recapitulare a materialului și cunoștințelor căpătate în timpul instruirilor anterioare, amintindu-și despre ciclul procesului de comunicare și noțiunea de feedback; ce este jurnalismul comunitar; de unde ia un jurnalist comunitar informația pentru viitorul articol; ce calități trebuie să aibă un jurnalist comunitar; care sunt instrumentele jurnalistului comunitar, pe care trebuie să le posede și să le utilizeze acesta ca să facă cât mai interesantă, captivantă și utilă activitatea sa; care genuri jurnalistice sunt utilizate mai frecvent de către un jurnalist comunitar; caracteristicile interviului și reportajului etc.
Apoi a urmat prezentarea temei pentru acasă: un text scris la una din următoarele teme, propuse anterior de către formatori: Ce înseamnă pentru tine „Acasă”?; Unde vrei să te vezi peste 10 ani?; Cum vezi comunitatea ta peste 10 ani?; Ce părere ai despre mașinile de călătorie în timp? Dacă ai avea ocazia, ai dori s-o folosești?; Dacă ai fi invizibil într-o zi, ce ai face și de ce?; Dacă ai putea juca într-un film, ce film ai alege și ce personaj?; Ce cântec poți asculta mai mult timp și de ce?; Ce ai face cu banii, dacă ai câștiga la loto un milion de lei?; Câți ani aveai, când ai aflat că Moș Crăciun nu este real? Cum te-ai simțit atunci?
Majoritatea beneficiarilor instruirilor au optat pentru tema „Ce înseamnă pentru tine „Acasă”, dovadă a faptului că oamenii își iubesc localitatea în care își duc viața și că, numaidecât, se vor implica, prin utilizarea cunoștințelor căpătate în cadrul instruirilor, în scoaterea în evidență a problemelor și soluționarea lor; în diseminarea informației despre istoriile de succes din localitate, în promovarea personalităților locale.
Pentru a energiza auditoriul și a consolida cunoștințele acumulate anterior, participanților le-a fost propus jocul „Cât de bine ne cunoaștem?”. În timpul lui, beneficiarii instruirilor și-au etalat abilitățile în practicarea tehnicilor de intervievare vis-a-vis de colegul, pe care l-au identificat în baza unui desen. Anterior, potrivit condițiilor jocului, fiecare participant a executat un desen, care îl reprezintă, adăugând o propoziție care să descrie un lucru unic despre sine, o performanță, o deprindere, o realizare. Fișele au fost colectate și amestecate, apoi distribuite la întâmplare. Dacă cineva a extras fișa sa, a schimbat-o. Fiecare persoană a identificat posesorul fișei și i-a solicitat un mini-interviu. Participanții au făcut publice interviurile realizate.
Apoi toată lumea a completat chestionarul propus în scopul verificării cunoștințelor acumulate în rezultatul instruirilor desfășurate.
După pauza de cafea și socializare, am continuat instruirea conform agendei. Astfel, formabilii au aflat de la directorul de proiect Aculina Popa ce este o știre, la câte întrebări trebuie să răspundă, cum se construiește ea, despre părțile esențiale ale unei știri, tehnica „piramidei răsturnate”, citarea surselor, exigențele știrii, caracteristicile titlului ei etc.
În calitate de temă pentru acasă, viitorilor jurnaliști comunitari li s-a solicitat să scrie o știre în baza informațiilor puse la dispoziție de către formatori.
În timpul instruirii, am accesat Platforma de jurnalism comunitar „Informează-te și ia atitudine!”, unde fiecare a vizualizat materialele sale, dar și pe cele ale colegilor și le-au analizat împreună.
Proiectul „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate” este implementat de AO „Nufărul” în parteneriat cu GAL-ul „Stejarii Strămoșești” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.
Aculina Popa, Director de Proiect