RECICLAREA HÂRTIEI ÎN ȘCOLI: PAȘI VERZI SPRE UN VIITOR LUMINOS
„Imaginați-vă că fiecare foaie aruncată la coșul de gunoi ar putea fi transformată într-un copac salvat. Aceasta idee poate deveni o realitate prin eforturile comune ale cetățenilor, în special, ale elevilor și profesorilor din instituțiile școlare, întrucât fiecare caiet reciclat nu doar eliberează spațiu în sălile de clase, care sunt încărcate cu maculatură veche acumulată de câțiva ani, ci și contribuie la salvarea pădurilor noastre prețioase”.
Timp de o săptămână am analizat și observat ce se întâmplă cu caietele scrise și dosarele supraîncărcate a profesorilor după ce acestea nu mai sunt utile. În urma discuțiilor cu elevii, colegii, profesorii am constatat că în fiecare an, elevii din instituțiile de învățământ aruncă aproximativ 6 kilograme de hârtie folosită pentru învățătură per elev, ceea ce se transformă în aproximativ 7200 kg per instituție, cu un număr de cca 1200 elevi. Aceasta cantitate de hârtie nu doar afectează mediul înconjurător, dar și dezice instituțiile de o sursă importantă de venit, întrucât dacă aceasta maculatură ar fi colectată și reciclată, fiecare instituție ar putea obține anual între 3600 și 10000 de lei, bani care ar putea fi direcționați către îmbunătățirea condițiilor de studii în instituții.

Câți copaci putem salva?
Producția de hârtie este strâns legată de defrișări. Pentru a produce o tonă de hârtie sunt necesari aproximativ 17 copaci. Astfel reciclarea celor 7200 kg de maculatură ar putea salva aproximativ 100 de copaci anual doar de o instituție de învățământ. Luând în calcul că doar în municipiul Bălți activează cca 30 instituții de învățământ (gimnazii, licee, colegii, școli profesionale și universitatea de stat), extinzând acest calcul la nivelul întregului municipiu Bălți, numărul copacilor salvați anual va fi de cca 3000, ceea ce ar constitui o pădure…
De ce este atât de necesar să reciclăm maculatura? Drept consecințe ale acestei acțiuni merg:
✅Protejarea mediului
✅Educația ecologică în instituțiile de învățământ
✅Beneficiile economice în infrastructura instituției școlare
✅Implicarea comunității.
Care sunt soluțiile pentru implementarea acestei strategii?
✅Colaborarea cu fabrica de hârtie din Bălți pentru preluarea și reciclarea maculaturii colectate
✅Dotarea fiecărei instituții publice (școli) cu recipiente speciale destinate colectării hârtiei
✅Organizarea de sesiuni informative pentru elevi, profesori și părinți privind importanța reciclării.
Prin adoptarea acestor măsuri simple, comunitatea din Bălți poate face pași esențiali către un mediu mai curat și un viitor sustenabil pentru tinerii noștri. Fiecare copac salvat reprezintă o victorie pentru natură și pentru generațiile viitoare!
Dragi autorități!
Noi, tinerii din municipiul Bălți, dorim să facem o schimbare, care nu doar ca contribui la îmbunătățirea mediului și atractivitatea orașului, dar și la dezvoltarea instituțiilor de învățământ!
Beatrice Țapu, jurnalistă comunitară YouthAntiMediaHUB, Bălți
Acest material este realizat de Asociația Obștească CIDP ANIMA cu suportul Fundației Est-Europene, din resurse acordate de Suedia. Opiniile exprimate aparțin autorităților și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.