Ultimele luni din an sunt despre bunătate, dăruire și grijă față de aproapele nostru. Deși nu există o legitate și trebuie să fim buni anul împrejur, în preajma sărbătorilor putem aduce bucurie celor aflați în situații defavorizate. Doina Cernavca, fondatoarea „Clubul Nostru” și a organizației non-guvernamentale „Ajută un Om”, de câțiva ani, organizează alături de oamenii din comunitate proiectele „Cadoul din cutia de pantofi” și „Încalță un copil pentru iarnă”. Cum putem face o lume mai bună, ce lecții a învățat în cei 9 ani de campanii sociale, aflăm în interviul pe care l-a oferit pentru stiripozitive.eu.
Doina crede că fiecare om poate înmulți binele și este important doar să ne facem timp și să nu ne subestimăm puterea noastră de a schimba comunitatea din care venim.
Avem nevoie de acte de bunătate „pentru că doar așa ne putem considera oameni: când ajuți, când susții, când ești aproape de cineva care nu găsește puteri să meargă mai departe, când sufli în aripile cuiva. Noi toți avem puterea de a schimba mentalități și comunități. Trebuie doar „să ne facem timp” și pentru a înmulți binele”, ne spune Doina Cernavca.
„Asociația obștească „Ajută un Om” s-a născut în luna martie a anului 2010. De atunci și până astăzi ne-am străduit să fim alături de cei care au nevoie de ajutor. Și când spun „ajutor”, nu e neapărat despre un suport material sau alimentar. Multă lume din mediul rural este total abandonată, din lipsă de cunoștințe, educație sau propria nepăsare. Scopul nostru principal e să fim alături de ei și să-i ascultăm, în primul rând. Apoi încercăm împreună să rezolvăm problemele, ca ei să ajungă să ducă o viață normală și, cel mai important, copiii să se dezvolte într-un mediu normal”.
„Cadoul din cutia de pantofi” și „Încalță un copil pentru iarnă” va ajunge și anul acesta în mai multe familii social vulnerabile.
„Ambele proiecte sociale vizează copiii, în primul rând. În acest an desfășurăm ediția a treia a campaniei „Încalță un copil pentru iarnă”, unde avem setat ca și scop să „încălțăm” la propriu peste 500 de copii din familiile social vulnerabile din comunele unde „Ajută un Om” implementează toate proiectele.
Ce ține de „Cadoul din cutia de pantofi”, care a ajuns la ediția a cincea, e – și o spun cu toată modestia, cea mai caldă, mai frumoasă, mai de suflet campanie de iarnă din țara noastră. În cei patru ani am reușit să ajungem la mii de copii, ducându-le aceste simple cutii pline cu lucruri necesare lor. Am cunoscut copii care, la 5 ani, pentru prima dată au avut o periuță de dinți, luată din cutia primită. Copii de 7 ani care pentru prima dată au văzut un lego. Copii care își împrumutau ștrampii între ei, fiind frați, ca să meargă pe rând afară. Copii care niciodată în viața lor nu au văzut o cutie ambalată în hârtie strălucitoare, așa cum arată la televizor, și culmea – o astfel de cutie au primit și ei. Scopul acestui proiect social este cu sens dublu: susținerea copiilor social-vulnerabili, copiilor grav bolnavi și a copiilor abandonați – pe de o parte, și, la fel de important – reîntregirea familiei în momentul cumpărăturilor pentru a pregăti un cadou pentru un copil sărac, scopul de bază fiind educarea grijii, empatiei și dragostei față de toți copiii, indiferent de apartenență etnică sau socială”, ne povestește fondatoare „Ajută un Om”, Doina Cernavca.
Vizitele în comunitățile care beneficiază de ajutorul Organizației „Ajută un Om” i-a oferit multe lecții de viață.
„În viață din orice poți să înveți, iar lecțiile sunt, pe cât de reale, pe atât de simple. Eu întotdeauna mă străduiesc să i-au doar lucrurile bune din tot ceea ce văd. Știu că nu am puterea de a schimba mai mult decât pot, nu pot să ajut mai mult decât am să dau, și mereu cred că oameni buni sunt mulți, oameni care se pot împărți din ceea ce au cu cineva care nu are, oameni care sunt gata să pună un umăr acolo unde este nevoie de el. Iar acei oameni care primesc sunt diferiți: deschiși, rușinoși, bucuroși, dar și nemulțumiți sau chiar răutăcioși. În toate cazurile, eu mă gândesc în primul rând la copii, care nu ar trebui să sufere, mai ales din cauza unui matur supărat pe viața care o are. Și mă străduiesc să ajung cumva în sufletul lui, să-i inspir încredere și să-l fac să vrea să schimbe mersul vieții. Pentru că poți să i-ai, dar nu poți să-i dai – asta e cea mai importantă lecție învățată de mine în cei aproape 10 ani de activitate socială pentru oamenii din mediul rural. Omul trebuie să-și dorească să se schimbe, să accepte ajutorul. Și doar atunci lucrurile bune încep să se întâmple”.
Cea mai frumoasă lecție care poate fi desprinsă din spusele Doinei este că fiecare poate contribui la fericirea aproapelui său. Câteva lucruri alese cu grijă și dăruite cu dragoste pot schimba destinul unui copil.
„Noi suntem asociația care arătăm realitatea așa cum este ea. Și propunem soluția. De exemplu, „Încalță un copil pentru iarnă” asta și sugerează – când toți cunosc despre sărăcia din sate, despre copiii care nu ajung la grădiniță și la școală pentru că nu au ce încălța, despre copii care ajung iarna la școală încălțați în sandale, și pe de altă parte – noi toți avem încălțăminte rămasă de la proprii copii care deja au crescut, de ce să nu o donăm unui copil sărac dintr-un sat?! Ăsta e îndemnul nostru direct – prin implicarea fiecăruia din noi, prin rezolvarea unei probleme de moment. Da, cu o campanie nu putem încălța toți copiii acestei țări. Dar dacă fiecare dintre noi ne vom implica să-i ajutăm pe cei de aproape, credeți-mă că totul va fi mult mai bine!”
Campania „Cadoul din cutia de pantofi” începe pe 20 noiembrie și fiecare poate face o donație. Ai nevoie de o cutie, hârtie pentru împachetarea cadourilor și lucruri necesare unui copil defavorizat, precum: periuțe de dinți, produse de igienă personală, cărți, dulciuri și altele. Informații despre punctele de colectare, găsiți AICI.
Pentru al 3-lea an este desfășurată și campania „Încalță un copil pentru iarnă”. Astfel, până pe 30 noiembrie poți aduce în toate filialele Tucano din orașul Chișinău încălțăminte doar pentru iarnă, mărimile 22 până la 38. Puteți urmări parcursul acestei campanii pe pagina de Facebook.
Reporteră: Paulina Gușan
Fotografii: Doina Cernavca