25.2 C
Chișinău
vineri, mai 3, 2024

Nadia Izosimova, pictoriță: „Vreau ca toți oamenii să înțeleagă că viața este frumoasă, chiar și atunci când ei nu își dau seama de aceasta”

Nadia Izosimova este o tânără pictoriță din Moldova care, putem spune, vede frumosul în tot ce o înconjoară. Pasionată de pictură, aceasta urmărește să dea culoare nu doar frumosului, dar și lucrurilor, emoțiilor pe care adesea le considerăm negative.

– Ce înseamnă pentru tine arta?

– Arta pentru mine este modalitatea de a mă afirma, de a mă exprima și drumul spre libertate. Este un instrument ce contribuie la transformarea lucrurilor obișnuite în ceva frumos și inspirațional.

– La ce vârstă ai început să pictezi?

– Mereu mi-a plăcut să desenez, dar nu am frecventat școala sau colegiul de arte. La 19 ani am început studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” la Facultatea de Arte Grafice, specialitatea grafică. După absolvirea universității am activat în calitate de artist 2D la crearea jocurilor, iar mai apoi în calitate de ceramist. Cât despre pictură ca ocupație permanentă, aceasta a început acum trei ani, anume atunci au apărut și primele tablouri personale.

– Cum a luat naștere pasiunea pentru artă?

– Nu știu, cred că toată lumea o are în interior, doar că pentru mine la un moment dat aceasta a devenit o necesitate.

– Care este sursa ta de inspirație?

– Ceea ce mă inspiră este în primul rând însăși viața, dar și momentele de contemplare și tăcere, muzica, dansul, experiențele trăite, plimbările lungi, psihoterapia și meditația, căutarea spirituală și frumusețea vieții.

– Ce tematici reflectezi în tablouri?

– Cel mai frecvent reflect teme precum relațiile interuman, intimitatea, experiențele emoționale, singurătatea, feminitatea, puterea interioară și potențialul și aspirația spre frumusețe și adevăr. De obicei în toate lucrările vreau să transmit profunzimea percepției în care poți vedea frumosul în lucrurile obișnuite.

– Ce mesaje tinzi să transmiți publicului tău?

– Vreau ca toți oamenii să înțeleagă că viața este frumoasă, chiar și atunci când ei nu își dau seama de aceasta.

– Cum ai vrea să fie percepute creațiile tale?

– Consider că modul de a-mi percepe munca este ceva individual pentru toată lumea, dar sunt sigură că dacă o persoană ar încerca să simtă tablourile mele, ci nu să le analizeze sau să le evalueze, dacă va încerca să renunțe la tipare și să privească prin prisma senzațiilor, va putea vedea și simți mult mai mult și mai bine mesajele din lucrări.

– Ce expoziții ai realizat până în prezent?

– Recent am vernisat a treia mea expoziție solo „Dark nights, bright stars”. În 2017, am făcut o expoziție numită „Etajul al doilea”, dedicată unei anumite perioade din viața mea, iar în 2018 expoziția „RED IS THE SIGN” – a cărei personaj principal a fost culoarea roșie.

– De ce ai ales anume acest stil de a picta?

– Stilul nu pot zice că l-am ales, acesta este modul meu de exprimare, modul în care simt că ceea ce fac, o fac corect. Stilul este determinat în mare parte de idei, spune ceva despre persoană ca artist și transmite viziunea acestuia despre lume. Acesta nu este precum o rochie nouă, cu mai mult e continuarea personalității.

Reporter: Ana Fomov
Imagini: Arhiva personală

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente