15.5 C
Chișinău
vineri, aprilie 19, 2024

Ce duminică frumoasă la Geneva!

Întrucât mulți dintre noi n-au reușit să meargă de sărbători acasă, echipa Ambasadei Republicii Moldova la Geneva, în frunte cu Excelența Sa Ambasadoarea Oxana Domenti,a reușit să aducă un colțișor din Casa Mare, cu DOR-ul izvorât din bucuriile și durerile celor plecați din țară, din setea și dragostea de frumos și sfânt, din mirosul de brad și gustul de gutui, din aroma cozonacilor și clinchetele de clopoței!

Cum  ne-am  risipit  prin  lume
Cum  ne-nghite  ea  pe  noi
Și  spre  casa  părintească
Greu  e  drumul  înapoi…
Ce  faci,  mama? 
Ce  faci,  tata?
Ce  faci,  casă  neuitată?…

Anume tradițiile, obiceiurile, portul popular și folclorul, valori ce creează punți de legătură între generații, au fost ingredientele evenimentului „Magia sărbătorilor de iarna” din această duminică. O duminică frumoasă, unde au fost prezenți oaspeți de onoare și prieteni ai moldovenilor din Elveția.

Copilașii au colindat, au recitat poezii și au urat alături de părinți, unde la ceas de sărbătoare, toate acestea fac o incursiune în lumea satului, a rădăcinilor străbune. Colindul „Galbenă gutuie” a devenit ca un imn al acestei sărbători, plin de amintiri din albe vremi trecute, de când eram și noi copii. Acum, când peste ani, cu gândul la părinți, conștientizăm că „Cea mai mare bucurie este/ Când copiii vin acasă!/ Și așa în veci să fie/ Stând de sărbători la masă!”

Desigur că fiecare copilaș a găsit sub bradul frumos împodobit cadoul binemeritat!

Această zi a încheiat ciclul sărbătorilor de iarnă cu Boboteaza, astfel, cei prezenți, au avut parte și de busuioc și agheasmă.

După cum s-a exprimat Excelența Sa Ambasadoarea Republicii Moldova la Geneva „Nimic nu pare a fi mai important pentru copilașii născuți departe de țară, decât să-si cunoască obârșia, valorile materiale și imateriale ale neamului, iar părinții, păstrând identitatea, își asigură o integrare cât mai armonioasă în lume”.

Punctul culminant al sărbătorii a fost bunul nostru prieten, interpretul ADY CARP, care a adus melodii dragi inimilor noastre, cel ce a făcut ca toți cei prezenți să încingă o horă mare, botezată „Hora de la Geneva”!

Colindându-v-am cu drag
Întru buna veste-n prag
Colindându-v-am cu-alean
Și cu DOR BASARABEAN!

Rodica Gherasim

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente