2.7 C
Chișinău
marți, martie 19, 2024

Obiceiuri tradiționale din Temeleuți

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie,  creștinii ortodocși sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi sau ajunul Sfântului Vasile. Este sărbătoare dublă sau chiar triplă pentru cei care își celebrează ziua numelui sau/și  hramul casei.  Locuitorii satului Temeleuți din raionul Călărași, păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile care se practică în această zi.

În ajun de Sf. Vasile, gospodinele  se ocupă  de pregătirea bucatelor și a colacilor. Colăceii mici sunt preconizați pentru copii, iar cei mari pentru flăcăi.  Conform tradiției, în această seară cetele de urători merg din casă în casă cu ,,Plugușorul”. Alții se deghizează cu ajutorul costumelor speciale și încing dansul caprei. În așa mod, urătorii le doresc gazdei să aibă parte de prosperitate și bunăstare în noul an. Ei sunt serviți cu dulciuri, fructe, colaci și nu în ultimul rând bani.  În această seară, chiar și pe cele mai pustii străzi ale satului răsună clinchetul clopoțeilor.

Oamenii stau cu porțile larg deschise în așteptarea urătorilor. Ei sunt bucuroși să-i primească pe toți cei care le pășesc pragul. Minodora David, locuitoare a satului Temeleuți susține: ,, Eu îi aștept în fiecare an cu drag. Am pentru toți urătorii câte un pachet plin cu de toate, pregătit din timp. Darurile care îmi mai rămân le împart a doua zi semănătorilor”.

Pe de altă parte, unii bătrâni sau unele familii nevoiașe nu au posibilitatea să resimtă farmecul acestor sarbatori: ,, Acum totul e scump și nu mă ține buzunarul să cumpăr dulciuri pentru copii. Pensia abia de-mi ajunge pentru mâncare. Le-aș da mere și nuci, dar știu că nu se prea bucură de ele. Ei așteaptă bani și ceva mai bun decât niște fructe, căci pe acestea le au și acasă. Așa că de data aceasta voi sta cu poarta închisă”,  ne spune bătrâna Eugenia.

În ziua Sfântului Vasile, atât copiii, cât și maturii, se seamănă unii pe alții cu un amestec din diverse boabe: grâu, orz, ovăz, porumb, etc. În așa mod se felicită reciproc și își doresc unii altora urări de sănătate, bucurii și altele.  În această zi sătenii țin cont și de anumite superstiții. Una dintre  acestea se referă la prima persoană care intră în casă.  Ea trebuie să fie neapărat de gen masculin. În caz contrar, anul va fi sărac. Se zice din străbuni că respectarea acestor tradiții și obiceiuri prevestesc un an mai bun, mai îmbelșugat.

Preotul localității susține că în această zi sunt marcate două sărbători, datorită cărora crește valoarea zilei de 14 ianuarie: ,,În această zi se săvârșește Sfinta Liturghie în cinstea Tăierii împrejur a Mântuitorului și se pomenește trecerea  la cele veșnice a Sfântului Vasile. Biserica ortodoxă împreună cu enoriașii care fac parte din ea, se roagă Sf. Vasile pentru a mijloci înaintea lui Dumnezeu pentru ei, dăruindu-le sănătate, spor în toate, bucurie, pace și alte cereri după credința fiecărui creștin” , afirmă preotul satului, Vleriu Badan.

Pentru mulți care au postit, Anul Nou pe stil vechi are o importanță aparte, fiindcă doar după ce s-a încheiat postul ei își permit să sărbătorească din plin.  ,,La noi în familie se ține tot postul cu strictețe și abia acum ne vom permite să ne delectăm cu toate felurile de bucate și să sărbătorim în toată legea”, susține Maria Brașoveanu.

Masa de sărbătoare este plină cu bucate tradiționale, precum: sarmale, răcitură, plăcinte, friptură cu mămăligă, pârjoale, etc.

Satul Temeleuți rămâne a fi recunoscut prin zona pitorească în care se află, prin recoltele bogate pe care le are, dar și prin tradițiile și obiceiurile păstrate din strămoși, care sunt foarte valoroase pentru toți cei care își iubesc rădăcinile și neamul.  

Marina Chironeț, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente