15.2 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Margarita Druță: profesor cu o experiență în predarea limbii engleze la peste 1000 de studenți

Margarita Druță, cunoscută în mediul online ca RITA, este profesoară de limbă engleză și fondatoare la școala de engleză „Fantastic English”. Are și un canal de youtube – Rita Engleza, pe care postează în fiecare miercuri video cu reguli gramaticale, greșelile cele mai des întâlnite în engleză, sfaturi pentru a învăța engleza singur. Mai multe lucruri despre activitatea ei în calitate de profesoară, dar și cum dintr-un simplu hobby a ajuns să facă o carieră, vedeți în interviul de mai jos.

–          Ce v-a determinat să deveniți profesoară de limbă engleză?

–          Eu primesc satisfacție enormă atunci când văd rezultatele pe care le primesc studenții mei și pot spune că sunt dependentă de aceste rezultate, dependentă de această apreciere care vine din partea studenților. Am citit undeva că oamenii își doresc aprecieri mai mult decât sex și mâncare și eu sunt de acord, pentru că trăiesc cu aprecierea pe care o primesc de la studenții mei și asta a fost încă din primele mele experiențe de predare a limbii engleze. Îmi place foarte mult când studenții mei învățând engleza încep să-și schimbe viziunile asupra vieții: își aleg un job mai bun, au posibilitatea de a merge la studii peste hotare și îmi place să simt că eu am contribuit  la această schimbare și probabil faptul că mă simt importantă și că pot să aduc o îmbunătățire în viața unui om pe mine mă face să mă simt fericită. Au fost perioade când din mai multe motive nu am putut să fac ore de engleză, pentru că eram foarte ocupată cu organizarea școlii și îmi lipsea lucrul acesta foarte mult, simțeam că-mi pierd entuziasmul, pentru că cel mai mult mie îmi place să interacționez cu oamenii, să le predau, să le explic lucrurile așa cum știu eu și să văd în ochii lor acel foc când spun că au înțeles, de asta și fac ceea ce fac.

–          Luând în considerație faptul că publicați gratuit pe canalul de youtube lecții on-line de engleză, de ce ar mai trebui să se înscrie cineva la „Fantastic English”?

–          În acest caz o să fac o analogie, atunci când vedem pe Youtube părerea unui nutriționist sau a unui antrenor de sport despre cum trebuie să faci corect sport, chiar și video cum antrenorul ne arată cum să facem corect exercițiile, totuși rezultatele mult mai bune sunt atunci când mergem la sală și când interacționăm cu acel antrenor în realitate, deci primim acel feedback și asta ne asigură rezultate pe termen lung. Atunci când studentul merge la „Fantastic English” șansele ca el să aibă rezultate sunt maximale, ceea ce privește el pe online trebuie privită ca o metodă complementară de a-și întări engleza, de a-și lărgi cunoștințele generale care sunt de folos practic oricui. Învățământul individualizat poate fi doar în cadrul unui curs de engleză, care poate fi ajustat după nivelul de engleză a studentului, unde el învață gramatică, vocabular, pronunțare, în special comunicare și unde este mereu îndrumat de către profesor.

–          Din practica dumneavoastră, ce este mai greu pentru un student, să învețe să vorbească coerent în limba engleză sau să însușească regulile gramaticale?

–          Dacă sunt practicate corect, nici una dintre ele nu este greu de învățat. Nu ar trebui să facem doar gramatică sau să practicăm doar comunicarea, nu există una fără de alta, cu alte cuvinte nu poți să comunici corect fără a ști regulile gramaticale și invers nu poți să înveți regulile gramaticale fără ca să aplici asta în comunicare, să vezi cum sună această regulă în engleza vorbită. Deci, ele vin complementar, un student poate să învețe să vorbească coerent în engleză atunci când practică acest lucru și comunică foarte mult, deci exersează mult însăși comunicarea având în prealabil însușite regulile gramaticale.

–          Care este cea mai ușoară metodă prin care studenții pot învăța limba engleză?

–          Cea mai ușoară metodă de a învăța limba engleză este atunci când ai motivația de a face lucrul acesta pentru că asta constituie 70-80 % din rezultatul final, dacă înveți cu plăcere atunci o să înveți foarte ușor și când o să le pui în practică o să-ți pară ușoare. Nu căutați metode de a învăța limba engleză mai ușor, dar încercați să o faceți din plăcere. Dacă nu vă place, de exemplu, să faceți exerciții de gramatică, încercați să le faceți cât mai puțin, dacă nu vă place să citiți în română, nu faceți acest lucru nici în engleză, faceți doar lucrurile care vă aduc plăcere. Ceea ce o să vă aducă plăcere în procesul de învățare o să fie o metodă ușoară de învățare a limbii engleze anumit pentru dumneavoastră. Cel mai comod se învață atunci când ai abordarea corectă, îți iei un curs de engleză anume pentru nivelul tău la o școală specializată unde sunt cei mai buni profesori și pe lângă asta privești filme, citești, urmărești canale de youtube cu tematica dată, astfel primești și plăcere de la acest proces.

–          De obicei, de ce solicită cineva să învețe limba engleză?

–          Noi toți ne dorim să devenim o versiune mai bună a noastră, cineva își dorește să fie mai bun în calitate de angajat, respectiv, învață engleza pentru a fi remunerat mai bine la jobul său, altcineva vrea să devină o versiune mai bună a sa în calitate de tată, care efectiv vrea să învețe engleza pentru a-și ajuta copilul să-și facă temele la școală la limba engleză și copilului să-i fie ușor și să învețe această limbă acasă, un bunel care învață engleza pentru că are un nepot în Statele Unite ale Americii (SUA) și vrea să interacționeze cu el, un turist care vrea să se exprime corect și fluent în engleză atunci când merge peste hotare și vizitează locuri noi. Cei care își doresc să învețe sunt oamenii care vor să lucreze asupra abilităților lor în orice domeniu, de orice vârstă și cu orice scop. Eu îi admir foarte mult pe acești oameni, cred că cel mai bun lucru pe care putem noi să-l facem este să lucrăm în permanență la dezvoltarea noastră personală pentru a îmbunătăți calitatea vieții pe care o avem noi și cei din jurul nostru, doar așa vom trăi într-o lume fericită și vom fi fantastici. 

Fotografii: Arhiva personală

Reporteră: Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente