Marina Costin a studiat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Acum este fondatoarea cabinetului stomatologic „FamilySmile” din orașul Orhei și prestează servicii medicale stomatologice specializându-se pe lucrul cu copii. Această idee de afacere o are încă din copilărie și la moment se bucură că și-a transformat visul în realitate.
„Ideea de a deschide o afacere mi-a venit pe parcursul anilor de studii, însă conștientizez că această idee era implementată în subconștientul meu din mica copilărie când îmi amenajasem un locușor al meu în casa părintească, pe care îl numeam spital și primeam toți copilașii din mahala. Locuind în orașul Orhei am observat că există o deficiență pe segmentul acordării serviciilor stomatologice la copii și deoarece consider că copilașii sunt o parte foarte importantă a societății noastre, am decis să le ofer aceste servicii”, spune Marina Costin, fondatoarea cabinetului stomatologic „FamilySmile”.
Lucrul cu copii necesită mai multă atenție, iar părinții sunt o parte foarte importantă din acest punct de vedere, deoarece ei sunt cei care își pregătesc psihologic copiii înainte de a merge la medicul stomatolog, astfel încât să nu le fie frică.
„Deoarece între copil și mamă există o conexiune cerebrală și o legătură energetică foarte puternică, eu recomand, păstrarea unei stări de armonie și echilibru interior al mamei. Este necesar ca mămica, încă din perioada de sugar al copilului, să efectueze masajul tălpilor copilașilor în fiecare seară, astfel ei se vor simți iubiți, că sunt importanți și în cazul în care apare vreo afecțiune ei foarte repede se vindecă. Trebuie să se evite discuțiile în familie despre experiențele dureroase sau mai puțin plăcute ale părinților despre tot ce este legat de stomatologie. De asemenea, recomand vizita regulată la medicul stomatolog, scopul acestor vizite este de a familiariza copilașii cu anturajul din cabinetul stomatologic, de a crea o relație de prietenie între medic, copil și părinte și desigur, pentru a preveni orice afecțiune stomatologică. Recomand ca părinții să pregătească copilașul psihologic înainte de vizită, cu câteva zile înainte de data programării, să le explice necesitatea de a efectua această vizită”, susține Marina Costin.
Un pas important în dezvoltarea afacerii sale l-a constituit participarea în cadrul Programului raional „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”, un program al Fundației Est-Europene care susține tinerii antreprenori.
„Având în subconștientul meu această idee de a deschide o afacere, participam la diferite programe pentru a obține granturi și astfel, văzând pe rețelele sociale desfășurarea programului raional „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”, m-am înscris și datorită perseverenței mi s-a îndeplinit dorința. Suportul oferit de către Fundația Est-Europeană a avut pentru mine un impact major, deoarece m-a ajutat la îndeplinirea acestei dorințe și desigur, datorită participării la acest program am învățat care sunt instrumentele necesare în elaborarea unui plan de afaceri, am întâlnit oameni deosebiți care au venit ca o binecuvântare în viața mea și cărora le sunt profund recunoscătoare”, povestește tânăra antreprenoare.
„Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei” este un proiect implementat de Asociația Obștească „Agenția de Dezvoltare Rurală Centru” din Orhei, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est Europene.
„Proiectul Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei a fost o inițiativă a unui grup de tineri care își doreau foarte mult să sporească numărul de afaceri printre tinerii din raionul Orhei, dar nu oarecare afaceri, dar a celor de antreprenoriat veritabil care să aducă un plus valoare în comunitatea noastră”, povestește Corina Erhan, coordonatoarea Fondulului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei.
Zinaida Capațina