21.2 C
Chișinău
vineri, martie 29, 2024

Galina Tomaș, nutriționista care de 20 de ani inspiră oamenii să ducă un stil de viață sănătos

Galina Tomaș este doctor în științe medicale, fondatoare a rețelei Unica Sport, a cabinetului de nutriție „Galina Tomaș” și a primei reviste on-line din Republica Moldova Unica.md. De asemenea este magistru în sănătate publică și în sport și membru al Asociației de Medici din Republica Moldova, despre activitatea unui medic specializat în nutriție, dar și ce înseamnă un stil de viață sănătăs ne-a povestit într-un interviu.

Cum s-a născut ideea dumneavoastră de a crea Centrul Online de Nutriție și Sport?

– Foarte simplu s-a născut această idee, de la femeile care au plecat după hotarele țării noastre, atunci când ele locuiau în Chișinău frecventau antrenamentele în rețeaua Unica Sport, iar atunci când au plecat au început să-mi scrie și să-mi spună să fac ceva pentru a le ajuta în varianta on-line, așa a apărut ideea de a crea Centrul Online de Nutriție și Sport, pe care am realizat-o cu mare drag.

Ce înseamnă proiectul Unica Sport pentru dumneavoastră?

– Înseamnă jumătate din viața mea, din considerentul că eram în anul III la Universitatea de Medicină când mi-a apărut această idee și așa etapă după etapă am ajuns astăzi cu peste 20 de ani de experiență în domeniul stilului sănătos de viață. Unica Sport pentru mine înseamnă evoluție.

Care au fost dificultățile pe care le-ați întâlnit pe parcursul carierei?

– Eu aș zice că dificultățile sunt etape de evoluție dacă înțelegi cu ce scop a venit fiecare situație în viața ta și ce ai de învățat. Deci, dacă înveți, atunci dificultățile devin trepte care te duc spre succes. Din considerentul acesta, pot să spun că etape de creștere sau trepte au fost și în domeniul managementului, marketingului, și în domeniul formării echipelor, practic în toate domeniile.

Ce înseamnă, din punctul dumneavoastră de vedere, un stil de viață sănătos?

– În primul rând este să gândești pozitiv și să-ți controlezi starea ta de spirit, să fii echilibrată și după care toate restul componentelor, cum ar fi apa de calitate, care este pe primul loc, deoarece suntem formați din 70 % de apă, alimentația rațională și sănătoasă și desigur mișcarea. Aceste trei componente sunt indispensabile pentru un stil sănătos de viață, iar dacă ești ghidat de o echipă de profesioniști, atunci cu siguranță în scurt timp îți formezi deprinderi a unui stil sănătos de viață.

Aceste trei componente sunt indispensabile pentru un stil sănătos de viață, iar dacă ești ghidat de o echipă de profesioniști, atunci cu siguranță în scurt timp îți formezi deprinderi a unui stil sănătos de viață.

Sunteți implicată în mai multe activități, cum reușiți să vă descurcați cu toate?

– Prin a avea o agendă foarte clară și prin a transforma acea dificultate în avantaj atunci când am învățat managementul timpului, dar vreau să vă zic că și astăzi învăț în acest domeniu.

Care este cea mai frumoasă reacție, pe care ați primit-o de la clienți?

– Aici sunt foarte multe amintiri și de fapt ele sunt hrănitoare, emoțiile de la clienții care sunt recunoscători pentru rezultate, aici sunt cele mai puternice trăiri.

Ce vă motivează să vă continuați activitatea?

– Anume rezultatele clienților care ulterior urmează această metodologie, mă motivează să fac următorul pas, acest proces se întâmplă deja de mai bine de 20 de ani. Sunt mândră că fac ceea ce simt, deci ajut oamenii și mă străduiesc să formez echipe care la fel își doresc să ajute oamenii să meargă spre sănătate, să adopte un stil sănătos de viață.

Ce alimente se regăsesc în meniul unui medic specializat în nutriție?

– În meniul meu există proteine, lipide, glucide și vitamine, apă obligatoriu. Dacă ne uităm în interior, atunci acolo găsim lipsuri cum ar fi produsele procesate, băuturi carbogazoase, alcoolul și de cinci ani am exclus și carnea. Găsim ouă, pește, lactate, laptele este exclus, terciuri, fructe, legume, astea ar fi glucide și desigur uleiuri, semințe, nuci din zona lipidelor. Cum am spus, mă străduiesc să mă alimentez așa cum recomand tuturor, dar există și o regulă 90 la 10, atunci când îți dorești foarte tare. De exemplu, dulciuri, o bucățică de ciocolată, atunci să fie într-o cantitate foarte mică.

Ce sfaturi aveți pentru cei care își doresc să-și schimbe stilul de viață, dar nu reușesc?

– Nu există persoane care nu reușesc, există doar încă un grad de neconștientizare pentru sănătatea proprie. Recomandarea mea este să intrați în Centrul Online de Nutriție și Sport, în această echipă minunată unde veți avea parte de ghidare, de acea motivare ca să ajungeți la rezultatul dorit, deoarece aici aveți tot instrumentalul care cu siguranță vă va servi ca temelie pentru obținerea oricărui rezultat, chiar nu contează cifra în această clipă, minus 10 sau 70. Este posibil, eu cred în tine și eu știu că tu poți!

Zinaida Capațina

Fotografii: Arhivă personală

Acest material a fost realizat de echipa „URMA ta” în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală”, implementat de Asociația Obștească „Internews-Ucraina” cu suportul Suediei.

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente