1.6 C
Chișinău
joi, noiembrie 21, 2024

Iurie Brașoveanu: „Cel care creează, dă viață lucrărilor în orice colț al lumii”

Iurie Brașoveanu este un artist plastic moldovean, care prin creația sa a dus faima țării departe de hotarele ei. Pictează și restaurează opere de artă în Franța, România, Moldova, dar și Italia, țara în care e stabilit cu traiul de câțiva ani. Opera sa înfrumusețează prestigiosul Salon „Marlboro Classics” din Paris. Lucrări de restaurare precum Villa Rey din Torino, vila de reședință a regelui când Torino era capitala Italiei. Iconostasul bisericii „San Massimo” patriarhatul Moscovei din Torino, 18 cărți ilustrate a poeților din Moldova, România, Armenia, Italia și Cuba, 13 icoane, creație proprie, reproduse în 9 cărți de specialitate italienești.

– Cum a început pasiunea dumneavoastră pentru pictură?

– Străbunica a fost pictor bisericesc, fiică de preot. O mătușă este pictor emerit din Ucraina. Mama a fost toată viața profesoară de limba și literatura română, dar la începuturi a predat și ore de desen, ea mi-a fost prima îndrumătoare. Mulțumesc părinților pentru susținere, că nu mi-au interzis să pictez pe butoaiele din beci, pe poartă, pereții din casă și tot ce-mi stătea în cale. Voiam să devin pictor și pasiunea mea a pornit din casa părintească.

– Ce vă inspiră atunci când pictați?

– Mă inspir din mine însumi. Eu mereu îmi ilustrez stările sufletești.

– De cât timp este nevoie pentru a realiza un tablou?

– Tablourile nu sunt programate după timp, ele au nevoie de căldura modelării, mișcare, lumină și viața din ele. Depinde de dimensiuni, subiect și starea sufletească. Unele tablouri se pictează timp de o zi, altele au nevoie de ani.

– Care a fost primul tablou pictat de dumneavoastră, descrieți-l?

– Am o nostalgie după anii de studii în incinta Colegiului Republican de Arte Plastice „I. E. Repin” (Alexandru Plămădeală), atunci când mi-am apărat diploma în vara anului 1981. Pot la sigur să numesc primul meu tablou „Prima arătură a primului tractor în Republica Moldova”. În prim plan un bătrân semi-aplecat ține în pumni pământul proaspăt arat, pentru a realiza această figură mi-a pozat bunelul meu, Ion. Răscolesc amintirile și realizez că trecutul mai trăiește în prezent.

– De ce este nevoie pentru a deveni un pictor talentat?

– Pentru a deveni un pictor trebuie să ai dorință, răbdare și multă muncă.

– Cum este să fii artist plastic în Italia, în comparație cu Republica Moldova?

– Nu fac diferență între țări și distanță. Cel care creează, dă viață lucrărilor în orice colț al lumii.

– Când și cum vă dați seama că pictura este gata și nu mai are nevoie de nici o implicare?

– Mereu este un dialog dintre mine și lucrare. Ea singură îmi spune când fructul este copt.

– Ce sfaturi aveți pentru tinerii care își doresc să se lanseze în lumea artei?

– Vorba lui Feodor Dostoievskii – „Frumosul va salva lumea”. Le doresc viitorilor pictori să intre în tărâmul artei cu multă dragoste.

Zinaida Capațina

Fotografii: Arhivă personală

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente