4.2 C
Chișinău
duminică, noiembrie 24, 2024

Viorica Bejenari: 10 lucruri din Veneția care pot inspira Chișinăul

Viorica Bejenari este o tânără moldoveancă care studiază de doi ani în Veneția, la Università Iuav di Venezia, Facultatea Design Interior. După ce a studiat aceeași specialitate în Chișinău la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, a decis că Italia – țara design-ului este cea mai potrivită pentru a-și continua studiile. Orașul în care a ales să-și facă studiile a cucerit-o din prima. În acest articol, Viorica a enumerat 10 lucruri din Veneția care, după părerea sa, ar putea inspira Chișinăul.

1.        „dolce far niente”

Conceptul de „dolce far niente”, adică „plăcerea de a nu face nimic” este modul italienilor de a savura prezentul și tot ce are de oferit acesta. Acesta este un moment în care te oprești din haosul cotidian, te așezi la o terasă, bei o cafea și analizezi atent trecătorii. Timpul parcă se oprește, și tu ai o secundă în care admiri viața în toată splendoarea sa, iar tot ce vrei să faci este să zâmbești. Cred că acest obicei îi face să fie atât de binevoitori pe italieni.

2.       Ziua începe cu o cafea și se termină cu un aperitivo

În fiecare dimineață de la ora șase străzile Veneției au miros de cafea tare și sunt inundate de un cor de voci amestecate cu sunetul bărcilor. Venețienii, ca și toți italienii de fapt, își încep ziua cu un espresso, și o termină cu un aperitivo. Astfel, vezi mereu pe străzi grupuri de persoane, care discută pe diferite subiecte, zâmbesc în hohote și savurează acest ritual. Orașul parcă e mai viu, iar viața socială e una foarte dinamică.

3.       Spații hibride

O seră poate găzdui un bar, o bibliotecă poate fi în același timp și sală de expoziții și spațiu pentru petreceri. În Veneția poți găsi o mulțime de spații non-conformiste, cu funcții multiple, care se pot alterna în dependență de perioada zilei. În general orașul este destul de flexibil, iar spațiul urban nu are funcții delimitate, ci mai degrabă fluide, ca o piață enormă. Am fost uimită să văd ce flux mare de studenți sunt la biblioteci, iar mai apoi am aflat câte oportunități oferă acel spațiu. Săli enorme bine echipate pentru consultarea cărților, spații de conferință și expoziții, cafenele, grădină publică.

4.       Publicitatea utilă

Nu ai cum să nu știi despre o expoziție, un concert sau alt eveniment cultural, deoarece vei vedea peste tot în oraș anunțuri destinate pentru a te informa acest lucru. Atârnate de poduri, aplicate de bărci, pe pereți, în baruri, sau în alte spații publice, vei găsi mereu ceva ce te poate interesa. Un mod tare fain pentru a invita publicul și a atrage atenția asupra diferitor evenimente.

5.       Reintegrarea spațiilor abandonate în țesutul urban

Biserici abandonate și spații industriale non-funcționale se transformă în oficii, galerii de artă, ateliere. Hoinărind pe străzile Veneției poți întâlni multe spații de acest gen, mai ales atunci când are loc Bienala de Artă sau Arhitectură. Am fost foarte impresionată de această gestionare, mai ales că ai șansa să vezi locuri cu o istorie de sute de ani care nu ar fi de obicei accesibile publicului.

6.       Îngrijirea spațiului urban din partea fiecăruia

Locuitorii Veneției au grijă ca la fiecare colț să găsești un decor frumos, o grădină bine îngrijită, de parcă ar avea un concurs între ei. Este impresionantă cantitatea de verde pe care o întâlnești pe stradă, la balcoane, în curți. Îmi place să mă pierd pe micile străzi venețiene și să admir uși, ferestre, sau să trag cu ochiul printre garduri pentru a descoperi de fiecare dată o oază de verde și multe sculpturi interesante.

7.       Îndrăznește să te pierzi

Se zice că dacă nu te-ai pierdut vreodată pe străzile din Veneția, înseamnă că nu ai fost în Veneția. Turiștii au de obicei toți același traseu , spre Piazza San Marco, dar Veneția e mult mai mult decât atât. Pentru a descoperi cu adevărat orașul trebuie să hoinărești pe cele mai înguste străduțe pentru a descoperi adevăratul spirit al orașului. Iar aceste locuri te surprind mereu cu ceva nou. Eu mi-am făcut deja un ritual în a pleca prin oraș fără o destinație anume. Cred că este foarte important să fie exploatate toate zonele unui oraș, nu doar locurile cele mai importante, pentru că atunci când un turist se pierde prin acestea să fie uimit frumos, și nu invers.

8.       Artizanatul – o comoară locală

În Veneția producția locală are o istorie milenară și este foarte prețuită. Poți găsi foarte multe ateliere sau magazine de artizanat, unde publicul poate vedea cum este produsă sticla,  accesorii din materiale diverse, sau renumitele măști venețiene. Comunitatea de artiști și artizani de aici este una foarte creativă, și se bazează pe experimentare și pe relațiile cu publicul interesat de producția lor. Atelierele lor sunt adevărate capodopere de artă.

9.       Abordarea creativă a problemelor

Printre 10 cele mai frumoase librării din lume este „Libreria Aqua Alta” din Veneția. Un exemplu bun despre cum se pot aborda creativ problemele, pentru că aici marea problemă a orașului – „inundațiile”, a servit drept motiv de inspirație.  În această librărie nu veți găsi  cărți așezate frumos pe rafturi, ci aranjate în căzi de baie, gondole și canoe – o atmosferă magică.  Cărțile care au căzut pradă inundațiilor s-au transformat în obiecte de mobilier, iar vedetele locului sunt patru pisici adorabile, care dorm printre cărți sau aleargă prin toată librăria. Un loc ce inspiră, și un „must see” pentru iubitorii de cărți.

10.   Spiritul civic

Venețienii țin foarte mult la orașul lor și au spirit civic foarte dezvoltat. Luptă împreună pentru cauze comune, fac dezbateri, scriu afișe, și nu pierd nicio ocazie pentru a-și expune părerea. La moment cauza principală pentru care luptă aceștia este interzicerea navelor de croazieră în apele din jurul Veneției pentru că acestea poluează mediul și riscă să dăuneze structura clădirilor. Aproape că le-a reușit, și multe dintre aceste nave au fost dirijate spre alte porturi.

Fotografii: Arhiva personală

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente