11.6 C
Chișinău
vineri, aprilie 26, 2024

Rita Cerneavschi: „A duce un stil de viață ecologic este o alegere, simplă după mine, iar schimbarea vine de la fiecare, suntem picături care formează oceanul”

Rita Cerneavschi este o tânără din Chișinău care produce unt de arahide, dar și alte produse din ingrediente naturale, este adepta unui stil de viață sănătos și ecologic. De asemenea, Rita este fondatoarea paginii „Rita’s Green Vibes”, acolo unde promovează un stil de viață mai conștient prin propriul exemplu.

– Ce înseamnă pentru tine un stil de viață sănătos și ecologic?

– Pentru mine, a duce un stil de viață sănătos și ecologic presupune să fii conștient de propriul trup, minte, suflet și mediul înconjurător, să îți dai seama că evitând cauzele, jocul de-a simptomele devine un cerc fără ieșire. Abordarea holistică îmi este cea mai apropiată și nu cred în vindecare prin separare, la fel cum nu cred în faptul că experiența unuia în ce privește stilul de viață sănătos poate fi extrapolat și deveni adevăr general pentru toată lumea. Este nevoie să ne punem întrebări, să învățăm din experiența altora, să luam decizii mai aliniate cu necesitățile corpului nostru fizic și emoțional și prin experiență  proprie să vedem ce este potrivit pentru noi înșine, atât timp cât perpetuăm alegerile inconștiente, preluate  din mediul cultural în care ne-am născut sau luăm experiența altcuiva ca adevăr, fără să îl trecem prin propriul corp, vom oscila între extreme.

Consider că e nevoie de discernământ atunci când filtrăm informațiile și apoi flexibilitate când decidem să abordăm o nouă viziune, pentru că mintea ne poate juca feste, pe când corpul nu minte vreodată.
A duce un stil de viață ecologic este o alegere, simplă după mine, iar schimbarea vine de la fiecare, suntem picături care formează oceanul. Putem alege să reciclăm, să diminuăm folosirea plasticului și a produselor de unică  folosință (inclusiv absorbantele și  scutecele), să mergem la cumpărături cu propriile pungi, să consumăm conștient, atât cantitativ cât și calitativ, local, crescut cât mai natural, să avem o alimentație cu mai puțină carne și lactate. Fiecare alege ce i se potrivește și cum poate contribui către o lume mai bună cu resursele pe care le are azi. Tind să cred că informarea și compasiunea cântăresc mai mult decât judecarea și  fanatismul.

– Cum ai descoperit rețeta untului de arahide?

– Trecând la un stil de alimentație vegetarian acum 7 ani, am descoperit o lume foarte colorată și diversă, în comparație cu ce eram obișnuită să consum înainte, am început să  experimentez cu ingrediente vegane și crude, pastele din oleaginoase le foloseam în diverse sosuri, la micul dejun, chiar și la dulciurile pe care le cream, în timp am zis că ar fi o idee bună să mi le produc singură, aveam un robot de bucătărie  puternic care îmi permitea acest lucru și ulterior am început să folosesc o moară electrică cu pietre, iar consistența acestora s-a îmbunătățit considerabil. Prietenii erau încântați, ulterior m-am gândit să le ofer și altor oameni. Au fost foarte bine primite la Iași, unde am locuit până în 2019, dar și la Chișinău, unde participam la diverse târguri, evenimente și unde am organizat câteva ateliere de gătit.

–  De unde procuri ingredientele necesare pentru a face untul?

– Arahidele le procur de la un distribuitor, sunt importate din India, iar semințele și nucile sunt crescute local, chiar și atunci când făceam unturile la Iași, aduceam alune și migdale din Moldova, iar nucile din propria grădină. Prefer să folosesc produsele locale și caut să fie crescute cât mai natural și ecologic, chiar dacă uneori ar putea fi dezavantajos ca și preț.

– Ce produse mai faci, pe lângă unt?

– La târguri/evenimente am făcut diverse produse vegane, lapte vegetal, ciocolate și praline raw, crackeri deshidratați, batonașe energizante și proteice naturale, acum fac diverse unturi din oleaginoase și ciocolată sporadic, când  am timp sau mă întreabă cunoștințele/oamenii care au gustat respectivele produse și își doresc iarăși.

– Care este ideea paginii „Rita’s Green Vibes”?

– Pagina a început de la ideea de a promova un stil de viață mai conștient prin propriul exemplu, acolo am postat rețete, poze de la târguri, atelierele pe care le făcusem, în ultimul an am neglijat-o și mi-ar plăcea să o restructurez și să o animez.

– Am văzut că participi la diferite evenimente, ce promovezi de obicei în cadrul lor?

– Îmi place mult să particip la târguri, să organizez ateliere, pentru că acolo am ocazia sa vorbesc direct oamenilor, să le văd ochii întrebători și reacțiile când fac cunoștință pentru prima dată cu un altfel de produs, de obicei oamenii sunt curioși și deschiși la a afla detalii, are loc un  schimb de energie. În ateliere promovez alegerile conștiente, ofer informații despre produsele vegetale și cum le putem introduce cu mai multa ușurință și plăcere în alimentația noastră zilnică, unde putem găsi ingrediente de calitate, naturale, locale și  cum le putem combina. Colaborez și cu Ecovisio, un ONG care promovează stilul de viață ecologic și gătesc la programele lor pentru tineri, am avut parte de cele mai minunate experiențe în cadrul acestor evenimente, văzând cum frica și dezamăgirea lor că îi așteaptă 6 zile fără carne se transformă ușor în entuziasm, mirare și ulterior în implementarea unor noi obiceiuri, fiecare ia atât cât este dispus și pregătit în acel moment, intenția mea este să le ofer o experiență printr-o sămânța pe care o plantez fără așteptări, și fiecare decide cum o crește mai departe, eu doar împărtășesc din lumea mea și prezint o alternativă.

– Optezi pentru mâncarea vegetariană, de ce?

– Optez pentru o alimentație bogată în produse integrale, vegetale și  diversificată, pentru că așa mă simt bine, atât moral cât și fizic. Am redus la minim zahărul, produsele rafinate, am trecut prin perioade de vegetarianism, veganism, raw vegansim, în cele din urma alegând varianta optimă pentru mine, nu am simțit nevoia de carne din 2013, dar am consumat pește de câteva ori în ultimul an, consum rareori lactate și ouă de casă, 95 % din ceea ce mănânc sunt produse vegetale, optez pentru mâncarea în acord cu ceea ce simțim, în armonie cu propriul corp și natura care ne înconjoară.


Sunt foarte multe surse, inclusiv științifice, care vorbesc despre beneficiile acestor stiluri alimentare, cred că dacă ne-am pune întrebări referitor la sursa produselor pe care le alegem, modul în care sunt crescute, procesate, care este impactul lor asupra sănătății noastre și a mediului, suferința pe care o produce, am lua treptat decizii mai conștiente și am rări consumul produselor de proveniență animalieră. După mine, perfecțiunea nu-și are loc în schimbare, cred în puterea compasiunii, a micului pas și a asumării responsabilității pentru ceea ce creăm.

Fotografii: Arhiva personală

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente