7.2 C
Chișinău
vineri, aprilie 19, 2024

Liuba Florica, food bloggerița pentru care prepararea bucatelor reprezintă un proces de creație

Liuba Florica este food bloggerița care este pasionată de domeniul gastronomic încă din copilărie. Deja de 4 ani Liuba administrează blogul „floricacuisine”, unde puteți găsi și rețete culinare unice, inventate de către bloggeriță.

– De unde vine pasiunea ta pentru domeniul gastronomiei?

– Pasiunea pentru gastronomie a trăit mereu în interiorul meu. Din copilărie, de când mă țin minte îmi plăcea mult să mănânc, cred că în timp acesta a fost motivul dezvoltării pasiunii mele de a găti. Tot ceea ce bunica și mama mea găteau era foarte gustos, iar procesul de pregătire a bucatelor era foarte interesant pentru mine, eu fiind copil nu prea mă implicam, dar stăteam mereu într-o parte și analizam curioasă ceea ce se întâmplă în bucătărie. 

– Ce reprezintă blogul ,,floricacuisine” pentru tine?

– Blogul „floricacuisine” pentru mine reprezintă un proces de creație, experimentare cu diverse gusturi, arome. Este o lume aparte, acolo unde eu mă simt în largul meu. În timpul gătitului eu meditez și reflectez asupra vieții. Acest blog este o parte din mine.

– Există o reţetă pe care nu ţi-ai dori să o încerci niciodată? De ce?

– Sincer, este o întrebare interesantă. Nu m-am gândit la acest lucru până acum, poate mai puțin mi-aș dori să experimentez bucătăria asiatică sau cea chinezească, și aici mă refer în special la anumite vietăți pe care ei le folosesc în preparate. Nu știu dacă aș putea să lucrez cu un șarpe, deoarece îmi trezește niște stări nu prea plăcute, dar sunt o fire curioasă și cred că curiozitatea va fi mai puternică și că voi experimenta mai multe lucruri din domeniul gastronomic al mai multor țări.

– Poţi să ne povestești prima ta încercare culinară?

– Prima mea încercare culinară ține de pregătirea papanașilor, țin minte că eram la liceu la lecția de educație tehnologică și profesoara ne-a învățat cum să preparăm conform rețetei, eu am venit acasă dornică de a încerca și de a le face o surpriză părinților. E adevărat că au ieșit bine, erau rumenite, dar din cauza că le-am pregătit la foc mare au ieșit nepregătite înăuntru, dar mama mi-a explicat cum ar fi trebuit să procedez și următoarea dată mi-au ieșit mult mai bine.

– Ce ingrediente nu trebuie să lipsească niciodată din bucătăria fiecărui om?

– Ceea ce nu trebuie să lipsească din bucătăria nici unui om sunt: sarea și piperul negru. Mi se par cele mai simple condimente, dar sunt foarte importante și influențează considerabil gustul preparatelor, chiar și în desert dacă pui un praf de sare, atunci accentuezi dulceața din acel desert. Desigur că sunt și multe alte condimente necesare, aș menționa în special verdețurile, care sunt specifice bucătăriei moldovenești – pătrunjelul, mărarul, leușteanul.

– Ai vreo reţetă inventată de tine, pe care putem să o găsim doar pe blogul tău?

– Da, am așa rețete. Una dintre ele este „Desertul răcoritor de vară cu sos de busuioc”. Voiam foarte mult să prepar un desert în care să predomine gustul de busuioc și să fie o rețetă dulce și răcoritoare. Sosul de busuioc mi s-a părut o combinație perfectă pentru un desert.

– Bucătăria cărei ţări îţi place mai mult?

– Îmi place foarte mult bucătăria mediteraneană, deoarece este foarte bogată și complexă. De asemenea îmi place și bucătăria marocană, libaneză, turcească, mexicană, caucaziană. Eu sunt o persoană care experimentează bucătăria diferitor țări, îmi plac senzațiile noi și exploziile de gusturi pe care le simt atunci când călătoresc într-o țară nouă și fac cunoștință cu gastronomia lor.

– Care a fost cea mai complicată reţetă pe care ai încercat-o și ce peripeţii ai întâmpinat la prepararea acesteia?

– Pentru mine cele mai complicate rețete sunt acelea care implică gătitul fructelor de mare, nu din motivul că ele se gătesc greu, pentru că ele se prepară foarte rapid, dar din motivul că nu prea știu cum să aleg cele mai calitative produse. Cred că din cauza că trăiesc într-o țară care nu are ieșire la mare și nu avem de-a face cu produsele mediteraneene și de aceea îmi este un pic mai complicat. În cazul în care voi avea ocazia să cunosc mai bine aceste produse, sunt sigură că o să mă obișnuiesc cu ele și o să înțeleg cum să le aleg corect.

– Ţi-ai dori cu timpul să transformi această pasiune într-o afacere?

– Da, îmi doresc foarte mult să dezvolt o afacere în acest domeniu. Mi-aș dori să învăț mai multe despre domeniu gastronomic, poate niște cursuri mai profesioniste undeva peste hotare, înainte de a deschide o afacere. Citesc mult despre diferite restaurante, sunt curioasă și citesc mereu cu drag, privesc filme documentare și sper ca într-o bună zi visul meu să devină realitate.

– Există o persoană care te inspiră în ceea ce faci? Care este aceasta?

– Există mai multe persoane, nu doar bucătarii șefi, dar și prieteni, cunoscuți care gătesc și împărtășesc experiențele lor cu mine. Mă inspiră multă lume, însă dragostea pentru gătit vine de la Jamie Oliver, pentru că îmi place modul lui de preparare a bucatelor. Am privit mult timp emisiunile lui, pentru a analiza procesul de pregătire specific lui. Îmi place că prin video-urile sale transmite dragostea de a găti simplu și rapid, ca la mama acasă. El a fost cel care m-a inspirat să fac mai multe în acest domeniu.

Fotografii: floricacuisine.com

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente