Consilieri locali, angajați ai primăriei, primarul satului, precum și cetățeni interesați de Planul de Dezvoltare Economică Locală pentru anii 2020-2022 în localitatea Hârbovăț din raionul Anenii Noi au participat la o consultație on-line, organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”.
La această activitate, axată pe Planul de Dezvoltare Economică Locală pentru anii 2020-2022 în localitatea Hârbovăț din raionul Anenii Noi și desfășurată în format de teleconferință, au fost prezenți peste 20 de participante și participanți interesați de activitatea pe plan economic pentru următorii doi ani în localitatea Hârbovăț din raionul Anenii Noi, care este una dintre comunitățile beneficiare ale proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”.
Proiectul „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” este implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), și contribuie la consolidarea dezvoltării locale prin activități de consultanță, instruire și capacitare a comunităților din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni.
Primara satului Hârbovăț, Rodica Croitor, a menționat acestui eveniment on-line importanța unor asemenea acțiuni pentru consăteni și a specificat faptul că „avem dorința de a realiza lucruri bune pentru locuitorii satului Hîrbovăț și de a dezvolta localitatea noastră.
„Aderarea la acest program este pentru noi o provocare majoră și în acest sens am început să lucrăm împreună cu comunitatea asupra Planului de Dezvoltare Economică Locală 2020-2022. Cu toate că localitatea noastră are o așezare favorabilă, ne confruntăm, totuși, cu fenomene precum migrația. Dorința noastră comună este să susținem activitatea agenților economici și să creăm locuri de muncă, iar implicarea administrației publice locale să se concentreze pe aspecte legate de dezvoltarea serviciilor și de atragerea fondurilor pentru dezvoltarea localității”, a afirmat Primara de Hârbovăț Rodica Croitor.
În cadrul evenimentului on-line organizat de echipa proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” pentru comunitatea Hârbovăț, viceprimarul localității, Petru Boicu, a prezentat principalele capitole ale Planului de Dezvoltare Economică Locală 2020-2022. „Acest Plan este o tentativă de a evalua care sunt realitățile din comunitate, care sunt cele mai mari provocări și, respectiv, care sunt domeniile cu cel mai mare potențial de dezvoltare în care ar fi bine să investim efort, resurse și să dezvoltăm marketingul pentru domeniile date”, a spus viceprimarul
Subiectele discutate în cadrul teleconferinței s-au referit la analiza structurii economiei locale, cooperare și relaționare locală, administrație prietenoasă cu businessul, transparența și combaterea corupției, terenuri și infrastructură, cadrul de reglementare și instituțional, abilități și capitalul uman, poziționare externă și marketing și efectele stării de urgență în sănătatea publică asupra economiei locale.
„Dragi locuitori ai satului Hârbovăț, comunitatea dumneavoastră a avut idei interesante atunci când a pregătit aplicația pentru a participa la proiectul pe care îl implementăm în câteva regiuni. Am facilitat acest dialog on-line și răspundem solicitării dumneavoastră, oferindu-vă sprijin pentru crearea unei pagini web a comunității”, a concluzionat echipa Asociației „Institutum Virtutes Civilis.
În acest dialog susținut în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, mai mulți cetățeni a adresa întrebări și sugestii primarului și echipei proiectului și au formulat diferite propuneri pentru îmbunătățirea stării de lucruri în comunitate.
În finalul evenimentului, viceprimarul de Hârbovăț, Petru Boicu, a adresat un mesaj echipei proiectului și finanțatorilor proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”: „Prin intermediul acelui site web vom putea oferi cetățenilor mai multă informație utilă. Suntem optimiști că vor reuși să facem asta împreună în beneficiul locuitorilor satului. Proiectul dumneavoastră este un suport pentru noi și efortul pe care îl depuneți este foarte important, care va aduce plus valoare comunității noastre”.
Recent, mai multe comunități din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni au beneficiat de instruiri și consultații on-line în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, axate pe procesul de bugetare locală.
Articolul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety