21.1 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 27, 2024

ÎMPREUNĂ AU FĂCUT ISTORIE: Dumitru MATCOVSCHI (10 ani de la trecerea în neființă). Nicolae DABIJA (75 de ani de la naștere). Adrian PĂUNESCU (80 de ani de la naștere)

Începând cu 23 iunie 2023, utilizatorii și oaspeții Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova se pot familiariza cu documentele expuse în cadrul expoziției „Împreună au făcut istorie”, consacrată poeților Dumitru MATCOVSCHI (10 ani de la trecerea în neființă), Nicolae DABIJA (75 de ani de la naștere), Adrian PĂUNESCU (80 de ani de la naștere), cei care au luptat pentru Renașterea Națională, care au stat de strajă la hotarele libertăţii Republicii Moldova. Operele lui Dumitru MATCOVSCHI, Nicolae DABIJA, Adrian PĂUNESCU au rămas mărturie zbuciumului pentru adevărul istoric și pentru grafia latină, care este haina firească a limbii române.

Structura expoziției reflectă activitatea și rolul înaintașilor noștri în evoluția evenimentelor istorice din anii 1988-1991. Ei au marcat Istoria neamului românesc în Basarabia postbelică. În expoziție se regăsesc circa 150 de documente din colecțiile BNRM (monografii, albume, ediții periodice ș.a.), atât operele scriitorilor, cât și documente ce reflectă rolul mișcării de rezistență și renaștere națională, evoluția evenimentelor în timp, impactul acestor personalități asupra societății, momentele importante, rămase în conștiința românilor basarabeni din viața și activitatea poețior, mari luptători ai mișcării de renaștere națională și obținerea independenței Republicii Moldova.

Documentele sunt sistematizate în 3 compartimente:

  1. Dumitru MATCOVSCHI – pilon al demnității naționale
  2. Nicolae DABIJA – simbol al iubirii de limbă și neam
  3. Adrian PĂUNESCU – valorificator al istoriei neamului și limbii române.

Expoziția poate fi vizitată până la 1 septembrie 2023 la Biblioteca Națională, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente