13.2 C
Chișinău
duminică, aprilie 28, 2024

Stella Guțanu – make-up artista pentru care machiajul reprezintă un plus de încredere și feminitate

Stella Guțanu este make-up artistă și meșteriță de sprâncene la salonul de frumusețe – „Beauty Oasis”. Despre cum și-a transformat pasiunea într-o afacere împreună cu surorile ei, ne-a povestit într-un interviu.

– Cum ai descoperit pasiunea pentru make-up?

– Eu am studii în marketing și logistică, dar nu am activat niciodată în acest domeniu. Pasiunea pentru machiaj o am încă din adolescență, mereu mi-a plăcut să mă machiez, pe atunci trusa de machiaj a surorii mele mai mari era cel mai dorit lucru de către mine.

–  Cum s-a născut ideea de a transforma pasiunea într-o afacere?

– La 18 ani am intrat ca consultant de frumusețe la Mary Key, acolo femeile erau mereu machiate și aranjate, asta mi-a trezit și mai mult dorința de a face parte din lumea beauty. Au urmat 4 ani de studenție după care a început viața de familie și am uitat pe o perioadă de pasiunea mea. Primul curs l-am făcut la un make-up artist acasă, la Eudochia Apostol, care pe atunci și ea era la început de drum, dar cu lucrări foarte frumoase. Apropo, am fost prima ei elevă, după mine a început și cariera ei de profesoară în make-up. După acest curs am început să exersez pe prietene și rude, dar și a-mi aduna trusa profesională. Când eram în concediul de maternitate cu al doilea copil am decis că vreau să mai fac un curs de bază online, pentru a putea intra în această profesie mai serios. Pe atunci și sora mea ce activa de mai mulți ani în calitate de hair stilist, tot era cu copilul și primea clientele la coafură acasă, sigur că aveau nevoie și de machiaj, iar aici interveneam eu, așa și a început lucrul meu cu clientele.Asta a  durat undeva un an, până când am decis să deschidem un locușor unde am putea primi clientele noastre.Trei  fete din domenii diferit, dar cu mult entuziasm au dat naștere salonului „Beauty Oasis”.

– Ce este mai important pentru un make-up artist, să fie talentat sau să muncească mult pentru a deveni un profesionist?

– Părerea mea este că talentul înnăscut este un plus, te ajută mai repede să te împrietenești cu pensulele, dar cel mai important lucru este să faci multă practică și la sigur poți deveni un bun profesionist. Dacă ar fi să mă exprim pe scurt, pot să spun că 10% este talentul și 90% munca.

– Ce reprezintă machiajul pentru o femeie?

– Machiajul pentru o femeie, după mine este un plus de încredere, feminitate și strălucirea aceea din ochi ce apare după aplicarea și celui mai minimalist machiaj.

–  Este adevărat mitul că o femeie care se machiază zilnic îmbătrânește mai repede? Povestește-ne mai multe despre acest lucru și în general despre miturile legate de domeniul frumuseții?

– Atâta timp cât avem grijă de tenul nostru corect și aplicăm produse calitative, tenul nostru are numai de câștigat. Așa cum noi trăim în secolul XXI și aerul nu este cel mai curat, fondul de ten este chiar o barieră pentru tenul nostru . Un alt mit ar fi că rujul roșu ne merge la toate femeile, acest lucru nu este adevărat, roșu ca și orice altă culoare are mai multe subtonuri. Dacă ținem cont de subtonul tenului putem alege nuanța potrivită pentru oricine. În general miturile le inventăm tot noi oamenii din cauza că nu cunoaștem. Acum când avem atât de multă informație deschisă nu este o problemă să excludem aceste mituri și să ne informăm corect.

– Cum te-ai decis ca pe lângă make-up să te specializezi și pe stilizarea și vopsirea sprâncenelor?

– Serviciul de stilizare a sprâncenelor a apărut de la sine. Așa cum în machiaj ai de a face cu sprâncenele și forma deja o înțelegi, este foarte ușor să treci și la vopsirea sprâncenelor. Când am început să lucrez în salon au și apărut primii clienți la corecție. Cu timpul am îndrăgit foarte mult acest serviciu. Dacă odată acest serviciu îl făcea oricine avea o pensetă, acum este o adevărată industrie unde se fac cursuri de bază, perfecționare și multe master classuri.

– Cât de greu este să faci față concurenței, luând în considerare că acest domeniu s-a extins foarte mult în ultima perioadă?

– Eu în general nu mă gândesc la concurență. Eu sunt mult mai concentrată pe ceea ce fac, astfel încât să lucrez cât mai profesional posibil. Și până la urmă cred că fiecare meșter are clientul său. Faptul că domeniul frumuseții se extinde este foarte benefic și pentru noi, pentru că nu ne lasă în zona de confort dar face să fim și mai buni ca ieri.

 Cum îți dai seama ce tip de machiaj sau ce culori trebuie să folosești pentru fiecare persoana în parte?

– Des primesc această întrebare și mereu mă blochez când o aud. Nu am un răspuns concret, dar pot spune că cel mai des decid ce fac chiar în timpul procesului, sigur că în urma discuției cu clientul în privința preferințelor, tipul ceremoniei, locul ceremoniei și a experienței trecute. Tehnica și schema eu o văd din start, dar culorile le decidem împreună cu clienta.

– Ce sfaturi ai pentru persoanele care își doresc să profeseze în acest domeniu?

– Un sfat ar fi să găsească o scoală bună, fiindcă dacă este o bază bună atunci ai deja  50% de succes. Mai bine o trusă mică și calitativă, decât multe și necalitative. Foarte multă practică, faci 50 de modele și după asta sigur nu o să ai frică.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.

Fotografii: Arhiva personală

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente