15.2 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Andrei Cocieru – specialist în domeniul hair style de 20 de ani

Andrei Cocieru este fondatorul salonului de frumusețe care îi poartă numele, pasiunea pentru hair style o are de la vârsta de 13 ani, de când a și început dezvoltarea pasiunii sale. După 20 de ani de activitate, Andrei ne-a povestit într-un interviu cum și-a dezvoltat pasiunea, care este relația cu echipa sa, dar și ce sfaturi are pentru tinerii care își doresc să inițieze o afacere în acest domeniu.

–          De unde vine pasiunea dumneavoastră pentru tot ce înseamnă hair style?

–          Pasiunea mea a început din copilărie, de la 13 ani când am văzut-o pe mătușa mea care își iubea foarte mult imaginea, era un model de femeie pentru mine – frumoasă, deșteaptă, îngrijită și o femeie care știe ce vrea și ce așteptări are de la viață. Ea a fost cea care mi-a arătat omul ce își iubește cu adevărat profesia, iar acest om este un hair stylist care își făcea foarte bine meseria și a văzut în mine un adevăr despre ceea ce fac eu acum, a înțeles din privirea mea că mie îmi place foarte mult, că am un interes puternic și că pașii pe care trebuie să-i fac în acest domeniu, nu îi voi regreta în nici un caz. De aici a început această pasiune și încredere în mine, mai ales când un specialist bun îți spune așa cuvinte, asta m-a motivat să fiu la fel de corect și obiectiv atunci când văd pe cineva care are un interes față de acest domeniu.

–          Cum s-a născut ideea de a deschide propriul salon de frumusețe?

–          Să deschizi propriul salon de frumusețe este visul oricărui coafor, doar că în spatele acestui vis nimeni nu știe ce lovituri, premii, bucurii și responsabilități te așteaptă. Ideea de a deschide propriul salon a venit atunci când mi-am găsit câțiva discipoli, oameni de calitate, care au o istorie frumoasă. Acești oameni au liniile lor de cosmetică, amplasarea lor geografică este într-un loc foarte dezvoltat unde populația este mult mai activă, unde tu ai posibilitatea să-ți dezvolți o idee. Acești oameni și-au făcut rețele de saloane, o imagine, ei participă la diferite prezentări fashion, sunt și inspirațiile noastre, deci ei sunt totul. Noi, oamenii de rând vedem doar că ei au saloane și  credem că asta este totul, dar aceasta este o amprentă pe care o lasă un specialist. Salonul înseamnă că trebuie să te dedici la maxim în gândirea de al dezvolta și nu în munca afacerii, ca să muncești doar tu asupra lui. În Republica Moldova, până acum, am dezvoltat o muncă asupra afacerii mele, nu pot să mă laud cu o dezvoltare extremă, pentru că suntem puțini oameni, clienți și mulți coafori – unii mai puțin buni, dar nu contează pentru că prețul le selectează pe toate. Prețul vorbește despre evoluție și despre posibilitatea de a vizita un specialist bun sau mai puțin bun și de a ne bucura de ceea ce oferă. Salonul este ca un copil pe care trebuie să-l crești, să-i oferi un nume, să-l îndrumi și să-i oferi mereu informații noi și lucruri care îl ajută să se dezvolte.

foto: marry.md

–          De ce ați ales ca salonul dumneavoastră să vă „poarte” numele, să se numească „Andrei Cocieru”?

–          Cred că a fost un avantaj, pentru că atunci când mergeam la o emisiune sau se scria un articol despre mine, automat, indirect era promovat și salonul meu. Eu nu mi-am dat seama că va fi o greutate, atunci când lumea va solicita să meargă anume la specialistul Andrei și nu la salonul lui. Eu am avut responsabilitatea de a găsi specialiști de calitate înaltă, de a-i pregăti și de a-i convinge pe clienți că acești specialiști sunt mai buni și de a le oferi un preț mai special. „Andrei Cocieru” reprezintă o muncă de 20 de ani în care se depune foarte mult efort – concursuri, prezentări, calificări, inspirații, trăirile, toate sunt aici în cadrul acestui salon, din moment ce îți poartă numele responsabilitățile sunt duble și tot timpul ții la numele tău ca și la copilul tău. Numele tău reprezintă o imagine și imaginea te face să fii mai echilibrat.

–           Pe lângă faptul că sunteți fondatorul salonului, faceți parte și din echipa de lucrători în calitate de hair stylist, care este relația dintre dumneavoastră și echipă?

–          Sunt multe persoane curioase dacă eu activez sau conduc echipa, salonul. Eu le fac pe toate câte puțin, am oameni care se ocupă de gestionare, administrare, promovare, de partea juridică, iar de imagine – tot ce înseamnă dezvoltarea în modalitatea de a coafa ceva, de a colora ceva nou, arta îmi rămâne mie. Sunt activ și prezent în fiecare zi la salon. Cu toată echipa formăm un cerc, o putere care ne ajută să ne concentrăm forțele și să dezvoltăm ceva nou, să fim în top. Fiecare persoană din echipă este echilibrată, sunt oameni pe care eu i-am ales, i-am ajutat să crească, să evolueze și să își aprecieze rezultatele. Eu cu echipa am o relație foarte bună, ei sunt niște oameni care iubesc ceea ce fac și au un respect enorm față de persoanele care au încredere în ceea ce fac ei.

–          De ce ați ales să rămâneți să profesați în Republica Moldova și nu ați plecat peste hotare?

–          Eu activez în Republica Moldova și România. Sunt două puncte – București și Chișinău, în care eu mă deplasez, pentru că vreau să dezvolt și acolo ceva, vreau să „gust” din cerințele lor, să găsesc soluții și să înțeleg de ce mai are nevoie Andrei Cocieru pentru ca să se dezvolte și ce viziune va avea atunci când va „mușca” din dorințele oamenilor de acolo, pentru că ei au o altă viziune, dezvoltare, alte bugete și aici este o provocare pentru noi. Mai departe de România nu am vrut să plec, pentru că eu reprezint această țară, Republica Moldova și sunt strâns legat de obiceiuri și familie.

–          Care sunt cele mai importante sfaturi de îngrijire a părului?

–          Problema generală este că fetele nu știu cum să-și spele corect părul, dar este un lucru simplu care pare a fi complicat atunci când nu știm cum să realizăm corect acest proces. Trebuie să alegem un produs profesional recomandat de specialist și acest produs trebuie să corespundă părului tău și modului de viață, pentru dorințele pe care le ai tu și aici vorbim despre un simplu șampon și condiționer. Părul se spală de două ori cu șampon, aplicăm șamponul pe părul umed și masăm bine rădăcina, pentru că șamponul ne ajută să curățăm scalpul și spuma ne curăță lungimea. La prima șamponare părul nu se curăță foarte bine, deja după a doua șamponare obținem un efect de păr strălucitor și o rădăcină curată, apoi îl clătim foarte bine, îl scurgem și aplicăm condiționer sau balsam pe lungime. Diferența dintre balsam și condiționer este că balsamul e sub formă de lichid concentrat, iar condiționerul este spray, pe care îl putem folosi înainte de a pieptăna părul. După balsam trebuie să clătim foarte bine părul cu apă până simțim senzația de un păr foarte curat. Uleiul – îl folosim tot timpul, pe părul ușor umed sau uscat, îl aplicăm doar pe lungime. Protectorul pentru placă este la fel de important, deoarece ne protejează părul de temperaturile puternice – uscător, placă, soare.

–          Care este cea mai frecventă întrebare pe care o primiți de la clienții dumneavoastră atunci când vin la salon?

–          Ei sunt curioși să afle istoria mea, să facă cunoștință cu mine și cu echipa, mă întreabă de unde avem atâta energia pentru a ne dezvolta și deja întrebări legate de îngrijirea părului –  de ce nu ne crește părul, de câte ori pe an este bine să te tunzi, la cât timp faci o vopsire și practic acestea sunt cele mai frecvente întrebări, care țin de educația și dezvoltarea noastră în perspectivă.

–          Vă mai amintiți cum arăta prima coafură realizată de dumneavoastră?

–          Nu-mi aduc aminte prima coafură, dar prima tunsoare la sigur am făcut-o unei fetițe pe care o simpatizam foarte mult, a fost o tunsoare cu o linie dreaptă și nu înțelegeam de ce necesită atâta atenție, dar mi-am dat seama pe parcurs. A ieșit un rezultat foarte frumos, ea a ieșit plăcut surprinsă și eu emoționat. Prima coafură a fost la un examen la școală, atunci când s-a organizat sfârșitul cursului, coafura mea a fost prezentată într-un jurnal cunoscut și a fost o coafură destul de complicată. Nu știu de ce tot timpul îmi aleg cele mai complicate lucruri.  A fost o coafură care m-a motivat și m-a făcut să înțeleg că trebuie să muncesc mult pentru a obține ceea ce vreau de la această profesie.

–          Ce sfaturi aveți pentru tinerii care își doresc să dezvolte o afacere în acest domeniu?

–          Dacă își aleg această profesie să-și caute un discipol și să încerce să facă măcar ceea ce văd la acel specialist foarte bun. Să urmeze pașii, să se inspire, să procure jurnale cu coafuri care să le dezvolte imaginația, să aibă încredere în ei, să aibă abilitatea de a comunica cu oamenii. Ei trebuie să simtă „gustul” fiecărui client, dar pentru aceasta trebuie să facă cursuri de psihologie și actorie, să citească cărți de dezvoltare personală, să studieze brandurile de cosmetică, să urmărească fashion TV pentru a vedea ce vestimentație se potrivește anumitor coafuri. Trebuie să primiți plăcere de la fiecare moment, să nu vă grăbiți, să aveți răbdare pentru că dacă depui efort succesul oricum vine.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.

Fotografii: Arhiva personală

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente