12.2 C
Chișinău
marți, aprilie 23, 2024

Eco-Village Văleni – locul unde tradiția etse ceea ce contează

Creat în anul 2014, complexul „Eco-Village Văleni” este o afacere socială locală, bazată pe dezvoltarea turismului rural, cultural, vitivinicol și ecoturismului în zona Republicii Moldova. Recent, cu ajutorul unui grant din partea Uniunii Europene și Suedia, pe care l-a obținut sub îndrumarea Asociației Obștești „Perspectiva” din Cahul, prin intermediul Fundației Est-Europene, tânărul Nicu Știrbet a reușit să-și extindă gama de servcii.

Pornind de la ideea unui muzeu tradițional, Eco-Village Văleni a introdus treptat în lista de oferte pentru turiști – capacități de cazare ecologică (Pensiunea Casa Dorului), un restaurant amenajat rustic (Restaurantul Dor) și o mică vinărie de familie (Corbu Winery), precum și patru căsuțe rustice decorate în stil tradițional și construite după reguli străvechi din lut, care urmează să fie date în exploatare anul viitor.

„Protejând și valorificând tradițiile sudului Moldovei, reinvestind profiturile în dezvoltarea durabilă a infrastructurii turistice locale și implicând localnicii în activitățile pe care le organizăm, misiunea noastră este de a încuraja dezvoltarea locală în zonă, de a deveni un exemplu de bune practice și de a opri exodul tinerilor din zona Luncii Prutului către alte țări, oferindu-le oportunități și modele de dezvoltare mai bune acasă”, spune fondatorul „Eco-Village Văleni”, relatează Nicu Șterbet.

Totodată, complexul oferă spațiu pentru organizarea târgurilor meșterilor populari, unde, după spusele fondatorului, aceștia își pot vinde produsele create, la un preț corect.

După ce a aplicat la „Fondul de Susținere al Antreprenoriatului pentru Tineri Cahul”, gestionat de Asociația Obștească „Perspectiva”, tânărul antreprenor și-a extins gama de servicii prin achiziționarea a 6 kayace și o canoe, pentru a oferi turiștilor tururi ecologice pe Lacul Beleu. Datorită suportului financiar oferit de  UE și Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene, Nicu Știrbet a reușit să treacă mai ușor peste provocările pandemiei de COVID-19.

„M-a impresionat mult suportul pe care l-am primit din partea organizației „Perspectiva”. A fost un ajutor logistic care a contribuit la reinventarea modelului de business în perioada pandemiei. Tururile cu kayace ne-au salvat de mai multe pierderi pe fondul pandemiei, pentru că altfel nu puteam să facem față creditelor bancare. Este o premieră pentru regiune și o inovație ecologică pentru Lunca Prutului. Putem să oferim niște tururi ecologice care nu poluează natura”, povestește Nicu Știrbet.

Până în prezent, complexul turistic a fost gazda a peste 10 000 de turiști din diverse colțuri ale lumii. Germania, Austria, Olanda, România, Franța – sunt doar câteva țări a căror turiști au luat cunoștință cu tradițiile Moldovenești anume la Eco-Village Văleni.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Sursa: facebook.com/fundatia.est.europeana

Ana Fomov
Ana Fomov
Citat de pe profilul de Facebook al Anei: „Sunt o floare!! 🌸” Photoshop, Audition, InDesign, Illustrator... le-a încercat pe toate, dar a zis că mai bine designerul să se ocupe de asta.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente