8.3 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 20, 2024

5 martie, Ziua Mondială a Eficienței Energetice

În fiecare an, la data de 5 martie celebrăm Ziua Mondială a Eficienței Energetice, prilej pentru a conștientiza încă o dată cât de valoroasă este energia, consumul rațional al acesteia și impactul favorabil al eficienței energetice asupra climei la nivel global.

Eficiența energetică joacă un rol esențial în accelerarea tranzițiilor de energie curată și atingerii obiectivelor globale de climă și durabilitate, oferind mai mult de 40 % din reducerea consumului de energie. Impactul pandemiei Covid-19 s-a resimțit asupra eficienței energetice și a piețelor globale de energie, precum și asupra tendințelor pentru anul 2021, însă rolul eficienței energetice în susținerea eforturilor de recuperare durabilă din întreaga lume prin crearea de noi locuri de muncă și stimularea cheltuielilor, reducând în același timp emisiile de gaze cu efect de seră a rămas neschimbat.

La nivel mondial, datorită restricțiilor de călătorie a fost atestat un impact major asupra transportului pe distanțe lungi și asupra transportului urban. Scăderea enormă a cererii de transport a redus, de asemenea, aviația și cererea feroviară cu 60% și respectiv 30%, crescând consumul de energie per pasager și kilometru parcurs. În orașe, oamenii se îndepărtează de mijloacele de transport în comun, care în unele țări a scăzut cu 50%, la mașini private și moduri de transport active, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau folosind alte vehicule nemotorizate.

Vânzările globale de mașini electrice în 2020 se estima ca vor atinge 2,3 milioane, obținând o cotă record de 3,2% din vânzările de mașini, în creștere de la 2,5% în 2019 (conform iea.org), ceea ce aduce numărul total de mașini electrice pe drumuri, la nivel mondial la un nou record, de aproximativ 10 milioane, aproximativ 1% din stocul global de autoturisme.

Totodată, munca la domiciliu a redus din consumul de energie din clădirile publice cu aproximativ 10%, majorând însă consumul de energie în sectorul rezidențial cu 20% sau chiar 30% în unele țări.

Astfel, un factor deloc de neglijat pentru atingerea obiectivelor de eficiență energetică îl reprezintă sectorul de electrocasnice, necesare mai mult ca oricând în viața de zi cu zi, iar ca prioritate fiind promovarea folosirii celor mai eficiente electrocasnice din punct de vedere energetic.

 De când a început pandemia, indicii de căutare a cumpărăturilor online au crescut cu 20% până la 40% pentru mai multe tipuri de aparate electrocasnice la nivel mondial, indicând faptul că vânzările de aparate ar putea fi mai mari decât de obicei. De asemenea s-a semnalat că criza Covid-19 a crescut interesul gospodăriilor la achizițiile de aparate noi, câte puțin aparatele electrocasnice de clasa energetică sporită (A) au început a înlocui treptat modelele mai vechi, ineficiente, cu clasa energetică redusă (G). În timpul unei crize economice, totuși consumatorul tinde să se conducă la general după prețul de achiziție a aparatului electrocasnic la procurarea acestuia, neținând cont de faptul că anume aparatele electrocasnice eficiente energetic sunt cele ieftine, avand costuri de functionare mai mici de-a lungul duratei de viață (mai puțină energie consumată, durata de viață mai mare, etc.). Aici le vine în ajutor consumatorilor eticheta energetică, care conține informațiile necesare despre consumul de energie a aparatului electrocasnic dorit, pentru o decizie inteligentă de achiziționare, cu beneficii financiare ulterioare.

Totodată, s-a estimat că cheltuielile de stimulare legate de eficiență energetică anunțate până în prezent ar putea genera echivalentul a 1,8 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă între 2021 și 2023, aproape din care două treimi ar fi în sectorul clădirilor, 16% în industrie și 20% în transport, destinate a fi create în Europa, mai mult de 80%, unde si au fost alocate cele mai multe finanțări de stimulare.

Și totuși, anul 2020 a fost un an atipic pentru urmărirea schimbărilor în domeniul eficienței energetice. Criza Covid-19, dar și criza economică mondială a reprezentat oportunitatea de redirecționare spre un sistem energetic eficient, cu beneficii multiple. Electrificarea sistemului energetic continuă, iar energia regenerabilă pe scară largă și mică crește rapid. Energia solară, în special, a rămas rezistentă în timpul pandemiei și urmează să își mărească cota de putere (conform scenariilor IEA). O pondere mai mare de surse regenerabile conectate la rețea necesită noi tehnologii, politici și abordări de reglementare pentru gestionarea securității energiei electrice. Investițiile în eficiența energetică oferă o gamă largă de avantaje, inclusive reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea calității aerului, avantaje deosebit de relevante, având în vedere dovezile crescânde care leagă calitatea aerului și sănătatea.

Astfel, pentru anul 2021, eficiența energetică este în centrul unei redresări durabile, care va putea demonstra modul în care lumea poate menține și crea ocuparea forței de muncă, stimularea creșterii economice și îmbunătățirea durabilității și rezistenței energetice în cadrul sectorului energetic în pofida crizei Covid-19.

La nivel local, Parlamentul Republicii Moldova, prin adoptarea Legii nr. 139 din 19.07.2018 cu privire la eficiența energetică, ce transpune Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European, și-a propus îmbunătăţirea eficienţei energetice, fiind un obiectiv strategic al politicii energetice naţionale, datorită contribuţiei majore pe care o are la realizarea siguranţei alimentării cu energie, dezvoltării durabile şi competitivităţii, la economisirea resurselor energetice primare şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii, care are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice (conform art. 11 din legea prenotată), performanței energetice a clădirilor, precum și al valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului înconjurător şi al schimbărilor climatice.

Astfel, pentru anul 2020, în pofida situației pandemice din țară, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a reușit inițierea și menținerea mai multor activități în domeniul eficienței energetice.

Peste 40 de clădiri publice au fost reabilitate termic prin schimbarea acoperișului, geamurilor, ușilor, podelei, izolarea termică a pereților – este vorba de școli, licee, grădinițe, spitale, centre raionale și case de cultură, blocuri de studii – proiecte eficiente cu impact major și număr considerabil de beneficiari atât direcți cât și indirecți, și totodată cu reduceri de consum de energie și emisii GES, ce pot fi vizitate în mai multe localități din Republica Moldova.

De asemenea, Agenția pentru Eficiență Energetică, în scopul încurajării consumatorilor casnici pentru a procura aparate electrocasnice eficiente energetic, pentru a reduce consumul și facturile pentru energie, a desfășurat o amplă campanie de informare, ce a inclus un șir de acțiuni în acest sens:

  • Elaborarea „Ghidului Cumpărătorului inteligent”, care conține toate cele 14 etichete energetice a produselor etichetate energetic, ce poate fi vizualizat în întregime pe site-ul oficial al AEE; PDF și AICI
  • Acțiunea de informare a consumatorilor despre impactul etichetei energetice asupra consumului casnic de energie, realizat în parteneriat cu rețeaua de magazine Enter
  • Elaborarea a 2 spoturi video privind eficiența energetică, ce pot fi urmărite pe site-ul oficial sau canalul de Youtube al Agenției:
  •  ,,Agenția pentru Eficiență Energetică te îndeamnă să alegi eficient economisind energie și bani”, spot dedicat ediției a XV-a a Săptămânii Energiei Durabile a UE (EUSEW): VIDEO
  • ,,Fii eficient! Contribuie la dezvoltarea durabilă a statului”: VIDEO
  • 2 pliante x 3000 de bucăți
  • 1 stiker x 1000 de bucăți
  • 44 de comunicate referitor la importanta eficientei energetice
  • 14 articole informative pentru fiecare aparat electrocasnic etichetat energetic
  • Peste 15 intervenții radio si TV privind subiectul de etichetare energetica
  • 4 bannere cu descrierea etichetei energetice
  •  22 postere cu eticheta energetică.

De menționat că în Republica Moldova, încă din 2014, etichetele energetice sunt obligatorii pentru 14 categorii de produse electrice de uz casnic, iar comercianții sunt obligați să informeze despre consumul energetic al produsului – afișând eticheta energetică, oferind fișe informative sau răspunzându-vă la întrebări concrete.

Etichetele energetice sunt pe o scară de la A la G, în funcție de consumul lor de energie. Clasa A (verde) fiind cea mai eficientă și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă.

Din 1 martie 2021 a intrat în vigoare noua etichetă energetică ce va conține cod QR, în partea din dreaptă sus. Scanând codul QR, consumatorii pot avea acces la mai multe informații suplimentare despre modelul dat de produs, înregistrat în noua bază de date paneuropeană – baza de date europeană a produselor pentru etichetare energetică (EPREL). Plus la aceasta, noile etichete energetice vor avea afișate și clasa nivelului de zgomot, măsurat în decibeli (dB) cu o scară de 4 clase.

La capitolul transport electric, Agenția pentru Eficiență Energetică în toamna anului 2020, în baza acordului de finanțare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a contribuit cu suma de 2.000.000 lei la implementarea proiectului ,,Orașe verzi durabile pentru Moldova – Catalizând investițiile în orașe verzi durabile in Republica Moldova folosind o abordare holistică de planificare urbană integrate” prin instalarea a 20 de stații de alimentare (de tip AC) pentru automobilele electrice pe teritoriul Republicii Moldova – stații de alimentare de tip AC, urmează sa fie instalate curând și cele de tip DC. Conform datelor, în Republica Moldova sunt în jur de 1500 de automobile electrice, iar numărul autoturismelor electrice înmatriculate în Moldova este în continuă creștere. Pneurile la fel sunt etichetate energetic, după consumul de combustibil, aderență și nivelul de zgomot.

Pentru anul 2021, AEE și-a propus un șir de obiective în domeniul eficienței energetice, dezvoltarea domeniului surselor regenerabile de energie, oferind suportul necesar fiecărui cetățean, instituție interesată de dezvoltarea acestui sector, stimulând interesul pentru proiecte de eficiență energetică și valorificare a surselor regenerabile de energie în țara noastră.

Agenția pentru Eficienta Energetica recomandă consumul rațional, eficient de energie, cu reducerea atât a facturilor la energie cât și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Energia cea mai ieftină este cea neconsumată! Eficiența energetică ne vizează pe fiecare.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente