Votați 301! Este mesajul flash-mobului, organizat astăzi, 1 martie, de către Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare. În acest mod, reprezentanții societății civile au încercat să convingă deputații să reia procesul de definitivare și adoptare a proiectului de lege 301/2016, privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată.

Mai mulți reprezentați ai Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare s-au adunat în fața Parlamentului cu pancarte pentru a solicita deputaților să adopte proiectul de lege 301/2016. Membrii societății civile consideră că infracțiunile motivate de ură și discriminare reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului.

„În 2016, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege nr. 301, ce reprezintă un set de amendamente legislative la Codul Penal și Contravențional. Deși au trecut aproximativ 5 ani de atunci, nu s-au înregistrat progrese în definitivarea acestuia. În data de 6 martie 2020, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, Comisia Juridică, Numiri și Imunități a solicitat transferarea examinării proiectului pentru o altă zi. De atunci, nu știm nimic despre evoluția proiectului”, a declarat secretara Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare, Gheorghina Drumea.

„Acest proiect de lege este foarte important pentru că vine cu câteva amendamente la Codul Contravențional și Penal. Unul dintre ele vizează includerea unei noi norme, care ar defini și stabili o sancțiune pentru discursul de ură și instigarea la discriminare în spațiul public, inclusiv mediul online. Sancțiunile sunt diferite, în funcție de gravitatea faptei, de la amenzi, muncă în folosul comunității, până la închisoare”, a spus Irina Corobcenco, reprezentanta Asociației „Promo-LEX”.

„Noi vrem să aflăm de ce deputații tărăgănează atât de mult votarea proiectului de lege 301/2016. Documentul ar oferi siguranță și protecție persoanelor vizate de discriminare și discursuri de ură”, a menționat reprezentanta „Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare”, Alina Andronache.

Reprezentanții societății civile consideră că pedepsele penale și contravenționale pentru infracțiunile motivate de ură și prejudecată, discursurile de instigare la ură și discriminarea ar preveni astfel de abuzuri.

„Este un proiect de lege care apără drepturile persoanelor dezavantajate. Este o lege extrem de necesară pentru Republica Moldova. Consider că pedepsele penale și contravenționale ar putea contribui la combaterea discriminării”, a specificat președintele interimar al Consiliului Municipal de Tineret din Chișinău, Roman Andriiv.

„Legea vine nu doar să pedepsească pentru infracțiunile bazate pe prejudecată și discursul de ură, dar și să prevină abuzurile. Aceste infracțiuni sunt diferite de altele, deoarece nu sunt săvârșite asupra unui singur om, dar este un mesaj pentru un grup sau categorie de oameni”, a declarat coordonatoarea programului „Advocacy” a Centrului de Informații „GENDERDOC-M”, Angela Frolov.

Flash-mobul se înscrie în Campania „#PunctpeUră!Votați301”, lansată de Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare, în data de 15 februarie, în cadrul proiectului „Advocacy pentru o protecție mai bună împotriva discriminării”. La începutul lunii februarie, reprezentanții societății civile au remis Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului, precum și Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, o petiție prin care au solicitat reluarea procesului de definitivare a proiectului 301/2016 și înaintarea lui spre adoptare. La fel, în cadrul Campaniei au fost expediate cca 100 de petiții individuale cu solicitări similare.

Coaliția pentru incluziune și Nediscriminare este finanțată de Uniunea Europeană și cofinanțată de Suedia, în cadrul unui proiect implementat de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Centru Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD).

Articolul precedentLansarea videograficului „Sunt creativ, gândesc, sunt erudit, particip…”, la Cimișlia
Articolul următor5 martie, Ziua Mondială a Eficienței Energetice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.