8.3 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 20, 2024

TOMM REVIEWS, despre restaurantul italian „Basilico”

Tomm Blănaru postează pe blogul „TOMM REVIEWS” diferite recenzii a mai multor localuri din Republica Moldova, și nu doar, de asemenea împărtășește cu cititorii săi și propriile încercări culinare. În acest material, publicat pe Facebook, Tomm a scris despre experiența sa la restaurantul italian „Basilico”.

Restaurantul italian „Basilico” s-a deschis încă pe 25 decembrie 2020, însă l-am vizitat abia săptămâna trecută. O urmăritoare a blogului meu m-a rugat să fac review-ul acestui local, iar pentru mine astfel de doleanțe e lucru sfânt. Astfel, am ajuns la hotelul „Time” de pe str. Trandafirilor 6/2, unde la etajul doi se află restaurantul „Basilico”. Am venit cu o oră jumătate înainte de închidere. Restaurantul era gol. Am putut să aleg orice masă care mi-o doresc. Localul este drăguț, compact, are o terasă superbă cu vedere spre parcul Valea Trandafirilor.

În meniu găsim legendarele hituri ale bucătăriei italiene – pasta, pizza, vitello tonatto, tiramisu + câteva specialități de autor. Prețurile sunt accesibile, nu mușcă.

Tradițional, voi enumera câteva poziții din meniu:

Bruschetta cu ardei copți – (60 MDL, 215 gr.); Vitello Tonnato – (125 MDL, 200 gr.); Pizza 5 cașcavaluri – (120 MDL, 440 gr.); Spaghetti Carbonara – (100 MDL, 290 gr.); Capellini cu carne de iepure – (110 MDL, 270 gr.); Salată Cezar (cum fără ea? ) – (90 MDL, 340 gr.); Tiramisu – (60 MDL, 150 gr.).

Focaccia, pesto și roșii afumate. Focaccia (20 MDL), pesto (33 MDL, 50 gr.), roșii afumate (33 MDL, 50 gr.).

Până ajung main dish-urile pe masă, recomand să încercați câte ceva din gustări. De exemplu, puteți face o combinație dintre focaccia, pesto și roșii afumate. Focaccia și sosul pesto sunt home-made, mi-a plăcut mult și m-a motivat să încerc să gătesc pesto la mine acasă. Roșiile, la fel, au fost superbe, gust și miros de fum.

Ardei copți (33 MDL, 50 gr.) și Sardine (20 MDL, 50 gr.)

4 ardei micuți copți, cu brânză și micro verdeață. Încă când eram copil, microverdeață nu apăruse, dar gustul ardeilor copți pe care îi făcea bunica mea la un cuptor vechi din grădină îl țin minte și acum. Sardinele mi-au părut prea sărate, nu au fost pe placul meu.

Bagna Cauda (33 MDL, 50 gr.)

Este o specialitate tradițională piedmonteză. Un sos ce se gătește pe bază de ansoa, usturoi și ulei de măsline. Pentru gustul meu a fost prea sărat, însă dacă o combinați cu un toast prăjit și câteva roșii proaspete e bine.

Pate de ficat de pui cu vișină (60 MDl – 160 gr.)

Pateul fin și delicat. Gustul – superb! Cu toate astea, nu am simțit vișina anunțată în descriere, mai degrabă, am simțit gustul de ceapă caramelizată. Aș mai comanda pateul din nou dacă aș veni aici?! Da, cu siguranță!

Tapas cu tartar de vită și caviar roșu (100 MDL. – 150 gr.)

Când aud cuvântul „tapas”, gândurile îmi zboară involuntar spre Spania și călătoriile mele la Barcelona și Madrid. Eh, de s-ar termina mai repede pandemia asta… dar să trecem la ale noastre. Nu sunt un mare fan și consumator de carne crudă, dar tartarul a fost suculent și picant. Am simțit gustul de carne de vită de calitate. De caviar deam, nu mai zic nimic. Cu gustările parcă ne-am clarificat. Acum să trecem la main course-uri.

Piept de rață cu cartof dulce și curmal japonez (360 gr. – 180 MDL)

Acest dish mi-a fost recomandat de chef Evghenii Ziper și nu am dat greș. Țineți cont de recomandările chefilor, ei știu cel mai bine ce se întâmplă în bucătăria lor. Pieptul de rață a fost gătit superb! Carnea atât de fină, încât tocmai se topea în gură. Am savurat din plin fiecare bucățică! Este un dish pentru care merită să revii din nou și din nou. Complimente, bucătarului!

Din felurile principale, cheful mi-a mai recomandat: biban de mare negru copt în ierburi picante cu sos „Berblan” (150 MDL – 280 gr.), gnocchi de cartofi cu caviar roși și parmesan (100 MDL – 200 gr.) sau friptură de vită cu piure de rădăcină de țelină (230 MDL – 350 gr.).

Pizza cu carne de iepure și ciuperci de stridii (140 MDL – 440 gr.)

Nu am mai gustat până atunci pizza cu carne de iepure, de aia nu am stat mult pe dubii. Combinația dintre iepure și ciuperci de stridii (вешенки) e foarte faină, însă pentru mine pizza a fost cam uscată. Aș adăuga niște roșii cherry sau puțin mai mult sos.

Am vrut să gust și ceva din deserturi, tiramisu sau panna cotta, însă deja era ora 22:00 și localul se închidea. În ce timpuri trăim… În fine, am un motiv în plus de a reveni la Basilico restaurant. După o plimbare în parc voi trece să gust și deserturile.

**********

Textul îi aparține lui Tomm Blănaru, food blogerul care postează recenzii despre mai multe localuri din Republica Moldova, și nu numai. Tomm spune că nu se poziționează ca un expert culinar sau un critic de restaurante: „Sunt un simplu oaspete al restaurantelor, la fel, ca și toți cititorii mei, care sunt niște persoane în căutare continuă de noi senzații gustative! Sper că experiențele pe care le am în diverse localuri vor prinde bine și altor oameni cărora le place să mănânce gustos și să descopere locuri noi”, spune Tomm pe blogul său – TOMM REVIEWS.

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente