2.2 C
Chișinău
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

(VIDEO) Unica școală de patinaj pe role din Moldova. Aici sportivii nu au nici vârstă, nici etichetă

Mai nou, avem premii și la competițiile internaționale de patinaj artistic pe role. De mai mulți ani, la Chișinău a fost deschisă o școală de patinaj pe role, unică în Moldova. Instituția este frecventată nu doar de sportivii de performanță, ci și de doritorii de toate vârstele.

Cultura urbană este un fenomen din ce în ce mai întâlnit pe străzile Chișinăului. Tinerii se adună pentru a petrece timpul într-un mod distractiv, păstrând elementele acestei culturi.

La Chișinău a fost deschisă, mai mulți ani în urmă, unica școală de patinaj pe role din țară. Zilnic, instituția este frecventată atât de sportivi de performanță, cât și de amatorii acestui sport.

Pe teren am întâlnit-o pe Irina, care se ocupă cu acest sport încă din copilărie.

„Anume cu rolele am început să mă dau în copilărie, pe la 6-7 ani, am început să fac acest lucru la țară, pe atunci și străzile erau rele și rolele, dar în pofida acestui fapt, primeam o plăcere foarte mare. Toți acești ani am continuat să mă antrenez și nu regret. Îmi place foarte mult, este un efort fizic ce îți dă adrenalină. Este ceva neobișnuit”, ne-a povestit tânăra.

George are 18 ani și, câteva luni în urmă, a devenit antrenor. Inițial, tânărul și-a dorit să devină hocheist de performanță, dar din cauza unei probleme de sănătate, a fost nevoit să lase acest sport și s-a apucat de patinajul pe role.

„La început deloc nu voiam și nu-mi plăcea, până am ajuns la 11-12 ani și am început singur să mă învăț, iar apoi am ajuns și în Federația Roller Sport, unde am un antrenor ce mă pregătește pentru competiții”, spune sportivul.

Școala de patinaj pe role este frecventată atât de micuții, care frecventează grădinița, cât și de către pensionari.

„Cel mai frecvent, în ultima perioadă, sunt interesați părinții, motivul fiind unul simplu – aceștia procură role copiilor, iar cei din urmă deja ajung să se ocupe cu patinajul pe role, fie la nivel de amatori, fie profesionist. Mai apoi, după cum demonstrează practica, copiii atrag părinții în acest sport, iar cei din urmă încep a se antrena împreună. Totodată, părinții lasă copiii în grija bunicilor. Astfel, copiii plimbându-se cu rolele în parc, trezesc interes bunicilor, care la rândul lor vin și ei să se învețe a patina pe role împreună cu nepoții”, relatează fondatorul Roller Park Moldova, Gleb Zaițev.

Irina ne-a povestit că frecventează școală alături de ceilalți membri ai familiei sale. „Soțul iubește acest sport încă din copilărie, iar acum că m-a atras și pe mine, patinăm împreună, iar eu tind să învăț să patinez cât mai repede. Eu am doi copii, unul de 8 ani, iar celălalt de 11 ani, care la fel se antrenează de ceva timp, participă la competiții”, ne-a spus femeia.

În Moldova, patinajul pe role a început să se dezvolte cu aproape șase ani în urmă. Din anul 2015, sportivii moldoveni au reușit să ducă faima țării la nivel mondial. Maxim Caraion este multiplu campion al Moldovei la patinaj pe role. Tânărul se antrenează zilnic timp de câteva ore.

„Îmi place că în acest sport, pentru că poți conta doar pe tine însuți, dar poți și să-ți susții într-un oarecare fel echipa. Am participat la multe competiții și mă pot mândri cu faptul că sunt de șase ori campion al Moldovei. Competițiile îmi plac din motivul că la noi ai cu cine concura și cu cine să-ți măsori puterile”, afirmă sportivul.

Fondatorul ne-a mai relatat despre reușitele sportivilor moldoveni în acest sport și premiile cu care aceștia deja se pot mândri. „Avem premii în cadrul campionatelor organizate de către asociația World Slalom Series – care organizează campionate în toată lumea. În acest sens ne putem mândri cu medalii de aur pentru slalom de viteză, slalom artistic, dar am adunat o mulțime de premii de argint și bronz”, afirmă Gleb Zaițev.

Începând cu anul 2020, World Slalom Series a ajuns și în Republica Moldova. Țara noastră a devenit membră a asociației și a obținut permisiunea de a organiza competiții de rating în incinta parcului de la Chișinău.

Ana Fomov
Ana Fomov
Citat de pe profilul de Facebook al Anei: „Sunt o floare!! 🌸” Photoshop, Audition, InDesign, Illustrator... le-a încercat pe toate, dar a zis că mai bine designerul să se ocupe de asta.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente