1.1 C
Chișinău
joi, decembrie 12, 2024

Teatrul este oglinda lumii!

Vox: „Prognoza” actorilor din Republica Moldova

Ziua Mondială a Teatrului este celebrată în ziua de 27 martie și cu acest prilej am hotărât să aflăm prognozele actorilor referitor la destinul vieții teatrale din Republica Moldova. Chiar dacă prognozele nu sunt neapărat cele mai încurajatoare, fiecare dintre ei declară iubirea și respectul față de teatru, locul în care rațiunea „naște” iar sufletul „oferă”.

„Cea mai pozitivă prognoză pentru viitorul vieții teatrale din Republica Moldova ar fi să trecem cu bine de pandemie și oamenii însetați de artă și de frumos să de-a buzna la teatre ,muzee, expoziții. Având timp de reflecții și cu multe idei noi , teatrele să iasă cu spectacole care să zguduie opinia publică . Când iese în premieră un teatru, toate celelalte trupe teatrale sa vină la spectacol ca la o mare sărbătoare , să rămână la discuții și dezbateri asupra conceptului regizoral, jocul actorilor, să facă planuri și proiecte de viitor. Să circule actorii din teatru-n teatru cu diferite proiecte. Azi joc la Cehov în ” Căsătoria ” , mâine la Luceafărul în „Steaua fără nume ” iar poimâine la Geneza Art în ” Mâncare pentru Monștri „. La fel și regizorii să lucreze cu diferite trupe. Sa fie un circuit teatral ce ar da o maliabilitate și dezvoltare suflului teatral din Republica Moldova. Desigur să nu uităm și de festivaluri , în sfârșit avem un Minister al nostru , al culturii,care s-a întors cu „fața” la noi și finanțează festivaluri de teatru cu diferite nume notorii internaționale. Cu conferințe de presă ,cenacle , workshopuri ”, Victoria Botnar, actriță, teatrul „Geneza Art”.

„E 28 martie, ne trezim dimineața și aflam că a dispărut virusul! Lumea e fericită și dornica de artă. Guvernanții înțeleg că pe lângă medicină și învățământ, e timpul de investit în teatre, și încep a se renova teatrele, cresc salariile actorilor, încep sa se filmeze filme bune, iar lumea e foarte fericită, pentru că după atâta pandemie și granițe închise au realizat ca în afară de țara minunată au și oameni care vor și fac artă pentru sufletele tuturor! Fantastic, nu-i așa?”, Cristina Platon, actriță, „Teatrul Fără Nume”.
„Deci, dacă-i fantastic, fantastic să fie ! Viitorul apropiat. Pandemia și haosul mondial au luat sfârșit. Viața teatrală din Republica Moldova a revenit pe făgașul său firesc, repertoriu stabilit, premiere răsunătoare, critici constructive etc. Între timp, ElonMusk a cucerit și a populat planeta Marte… Fiecare actor din RM, având câte o hologramă, care joacă simultan cu el același spectacol doar că, pe Marte. Astfel, fiecare actor primește un salariu de la Ministerul Culturii al RM și un salariu cosmic. Paradoxal, că totul este legal! Felicitări tuturor!”, Dorin Gribincea actor,teatrul „Geneza Art”.
„La moment, eu împrumut bani pentru a menține existența instituției fondate de mine, Teatrul Radical, și de fapt, mă ciocnesc cu acea discriminare când actorii angajați la instituțiile de stat stau acasă și primesc salariile, iar eu rup bucățica de la gura copilului meu în favoarea artei libere. Pentru mine, cea mai optimistă soartă a teatrului din Moldova, este trecerea la autogestiune a tuturor instituțiilor teatrale, iar statul să dezvolte arta prin investiții în proiecte teatrale independente. Astfel vom avea drepturi egale la creație care, printre altele, sunt garantate de Constituția Republicii Moldova”, Lidia Novicov actriță, teatrul „Radical”.
Nu cred că am prognoze pozitive, cultura în Republica Moldova a murit… E trist și adevărat. Pleacă din țară mulți actori buni,renunță la profesie pentru a putea rezista cumva. Așadar, nu știu ce pozitiv ași putea oferi…”, Tatiana Manoil actriță, teatrul „ Eugen Ionesco”.
„ Eu deja, nu privesc viitorul teatral din Republica Moldova pozitiv, dar negativ și asta este rezultatul la tot „spectacolul” care se întâmplă în societatea noastră. DE CE? Pentru că, pe scena vieți toți suntem actori, însă unii își atribuie valori, iar alții non valori. Egoismul și Cinismul politicienilor omoară Arta și Frumosul. Să-i lăsăm pe ei să facă „teatru”, eu promit să-mi cumpăr bilet câteodată, fiindcă mă interesează scena. Știu că așteptați un mesaj pozitiv, poate și el se vrea dorit, dar m-am săturat să ne ascundem în culise cu replici care nu definesc realitatea. Noi oamenii de artă, trebuie să avem coloană vertebrală și să ne apărăm dreptul la cultură. Conchid, cu un citat pozitiv pentru „regizorii politici”, ,,Iartă-ți dușmanii, dar nu le uita niciodată numele” John.F.Kennedy. Eu încă mai cred că se poate schimba ceva, dar nu vreau să ne amăgim în iluzii. Acum, chiar e pandemie în cultură, dar măștile se încurcă pe alocuri. Vreau să cred că de Ziua Internațională a Teatrului nu ne vom limita doar la felicitări, dar vom deschide o ușă… Faptele vorbesc, chiar și cu mască!”, Viorel Cozma actor, teatrul „Geneza ART”.
„Daca iubim cu adevărat ceea ce facem și credem în ceea ce facem, putem face minuni. Omenirea a mai văzut pandemii…. Teatru întotdeauna a fost, este și va fi”, Larisa Dascal actriță,teatrul „Teatrul Fără Nume”.
„Încerc să fiu mai optimist în raport cu evoluarea și dezvoltarea „TEATRULUI MOLDOVENESC”. Dar nu pot. Astfel, propun să spun lucrurilor pe nume. Într-o țară în care cele mai grandioase, absurde și cinice spectacole se joacă cu atâta iscusință la rampa scenei politice, în față unui public obosit și disperat, nu e loc pentru cultură. Cultura, teatrul, e o terapie absolut necesară pentru om. Din păcate, în țara noastră această terapie e strict interzisă”, Sergiu Chiriac, actor, teatrul „Eugen Ionesco”.
„Sper, că odată vom reveni la normal. Va mai trece ceva timp, cât, e greu de spus… Trăim cu speranța că într-o zi vom scăpa de năpasta care a dat peste noi. Între timp fiecare trebuie să-și mențină starea de spirit și să aibă mare grijă de sănătate”, Galina Roșca actriță.
„Nu cred că știu să fac prognoze referitor la viitorul teatrului în Moldova, nu am destulă experiență sau competență pentru așa ceva! Nu sunt nici critic teatral, nici regizor sau maestru. Dar mi-aș dori un teatru nou, ce nu se teme să experimenteze, să descopere orizonturi noi și să apeleze nu doar la formă, viziune, exprimare, dar să nu uite de lăuntric, sentiment și emoție”, Diana Nimijan actriță, teatrul Republican „Licurici”.

Iuliana Gonța, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente