3.3 C
Chișinău
marți, martie 19, 2024

Platforma de dialog dintre organizațiile societății civile și administrația publică locală din raionul Ialoveni merge mai departe

Membrii și membrele Platformei de dialog dintre organizațiile societății civile și administrația publică locală din raionul Ialoveni s-au reunit, la 29 aprilie 2021, într-o ședință online pentru a discuta concluziile și recomandările recentului Raport de audit al politicilor publice locale din Ialoveni și a trasa pașii următori în activitatea Platformei.

Această Platformă de dialog a organizațiilor societății civile și administrației pulblice locale din raionul Ialoveni a fost creată, în debutul anului 2021, în cadrul proiectului „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive”, realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Ședința Platformei de dialog a fost moderată de către Directorul Executiv al Asociației „Eco-Răzeni”, Sergiu Gurău, iar participantele și participanții au fost salutați de către Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

„Mă bucur să ne revedem și am încrederea că această Platformă de dialog va fi o modalitate perfectă prin care organizațiile societății civile din raionul Ialoveni vor putea transmite mesajul lor către autoritățile publice și vor putea influența procesele de luare a deciziilor”, a afirmat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”. „Discuțiile pe care le-am avut recent cu administrația publică locală de aici au confirmat disponibilitatea Consiliului Raional Ialoveni pentru dialog și acțiuni comune cu societatea civilă”, a menționat Liliana Palihovici, care a prezentat și câteva oportunități de sprijin pe care „Institutum Virtutes Civilis” și partenerii europeni ai organizației le-au creat pentru organizațiile neguvernamentale locale în cadrul unor programe de granturi.

Directorul Executiv al Asociației „Eco-Răzeni”, Sergiu Gurău – organizație desemnată în calitate de facilitator al Platformei dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni – a subliniat că Platforma nou-creată este una necesară, „mai ales în contextul elaborării noii Strategii de dezvoltare a raionului Ialoveni”, astfel vocea ONG-urilor se va face auzită, iar „prezența noastră în comunități să fie simțită”.

Subiectele discutate în cadrul ședinței online a Platformei de dialog s-au referit la concluziile și recomandările Raportului de audit al politicilor publice locale ale raionului Ialoveni, care a fost prezentat la 12 aprilie 2021 și a vizat câteva domenii ale politicilor publice din Ialoveni: educație, tineret, egalitate de gen, cultură și domeniul social.

Participanții și participantele la ședința Platformei de dialog au exprimat necesitatea unui demersului comun al organizațiilor societății civile din Ialoveni către Consiliul Raional Ialoveni privind implicarea OSC-urilor în elaborarea și implementarea politicilor publice locale incluzive.

„Mi se pare că Platforma de dialog este unul dintre cele mai bune mecanisme ca să pornim carul din loc. Astfel, prin crearea acestei Platforme, ONG-urile mai mici sau cele care nu au experiență vor putea să fie mai active și să afle despre noile oportunități de participare”, a spus Președinta Asociației „Alternativa”, Maria Bivol.

Președintele Asociației Patronale Teritoriale Strășeni, Ștefan Bivol, a menționat că „prin discuții și prin astfel de ședințe ne exprimăm interesul pentru participare la elaborarea politicilor publice locale și astfel vocea noastră va fi luată în considerare”.

Proiectul „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive” a oferit, în perioada septembrie 2020 – aprilie 2021, informații, instruire și consultanță factorilor de decizie și organizațiilor locale ale societății civile din raionul Ialoveni astfel încât aceste politici publice să producă un impact puternic asupra diferitelor grupuri de cetățeni din raionul Ialoveni.

#dezvoltmd #EuropeanUnion #CivilSociety

Acest material a fost elaborat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul este responsabilitatea exclusivă a proiectului „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive”, implementat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente