-2.3 C
Chișinău
vineri, decembrie 13, 2024

Dorina Baltag, despre Sofa Talks și punțile de legătură dintre diasporă și cei de acasă

Cunoaște-i pe moldovenii din diasporă care unesc și ajută comunitatea diasporei cu informații relevante despre tot ce înseamnă acasă. Dorina Baltag este una dintre aceste persoane. Tânăra este stabilită în Regatul Țărilor de Jos,  fondatoarea organizației Noroc Olanda, o comunitate a moldovenilor de acolo, iar unul dintre proiecte este Sofa Talks.

Care este povestea Sofa Talks? Cum s-a reinventat acest proiect pe timp de pandemie? Ce teme abordează? Cum moldovenii din diasporă văd alegerile de acasă? Despre toate acestea ne-a povestit într-un interviu pentru Stiripozitive.eu.

Proiectul Sofa Talks este o platformă de discuție pentru moldovenii din diasporă  care pune în pune în prim plan temele de interes comun și informațiile relevante despre Republica Moldova și cetățenii ei. Odată cu începutul pandemiei, aceste discuții au fost mutate pe o canapea virtuală.În era digitală, când apăreau tot mai multe live-uri și webinare, aspectul interacțiunii personale, a stabilirii de contacte, a purtării de dezbateri pe teme controversate și a obține niște informații interesante și relevante pentru cetățean devenea tot mai redus, or cele mai palpitante discuții și interacțiuni au loc de fapt după partea oficială a unui eveniment. Așa că ne-am propus să trecem o parte din interacțiunile în comunitate de pe online pe offline, unde, într-o atmosferă relaxantă, la un pahar de ceai purtăm discuții tematice sincere pe diverse subiecte interesante și de interes comun cu invitații noștri. Aceasta este de fapt esența Sofa Talks. Un astfel de concept dă oportunitatea unui participant să înțeleagă dedesubturile temei discutate – fie că aceasta este corupția din Republic Moldova sau ce presupune cariera unui jurnalist de investigație, de exemplu”, ne povestește Dorina Baltag. 

„Mai mult ca atât, eu am introdus în acest proiect utilizarea regulii Chatham House Rule – o practică des răspândită în cercurile academice din care eu fac parte, sau în discuțiile din cadrul think-tank-urilor, la întruniri cu politicieni, diplomați, jurnaliști. Această regulă presupune că oricine vine la o întâlnire este liber să folosească informațiile din discuție, dar nu are voie să dezvăluie sursa acestor informații. Aceasta este conceput astfel pentru a spori deschiderea a cât mai multor paranteze dintr-o discuției, mai ales pe teme controversate sau sensibile. 

Acest an marcat de COVID-19 a dat planurile multora peste cap și a trebuit să fie regândit conceptul Sofa Talks, iar alegerile din Republica Moldova au servit drept stimulul perfect. Din octombrie, pe pagina de Facebook, Youtube și Instagram, membrii comunității pot urmări versiunea online Sofa Talks.

Care este menirea și importanța acestuia pentru diasporă, cât și pentru cei de acasă? 

Prima ediție online este „Diaspora & Alegerile”, unde am păstrat acea atmosferă relaxantă, unde nu căutăm comentatori politici, analize sofisticate sau cercetări cu metodologii riguroase. Ne-am propus să punem în prim plan oamenii din diasporă, din diferite țări cu diferite traiectorii personale sau profesionale și care se implică la dezvoltarea țării de origine, Republica Moldova, sau cea de reședință. Fiecare invitat la Sofa Talks a adus argumente despre importanța exercitării dreptului la vot, dincolo de un simplu drept constituțional, au vorbit cu sinceritate despre ce îi motivează să meargă de fiecare dată la vot, să implementeze proiecte pentru moldovenii de acasă și cei din diasporă sau să lase jobul pentru a reveni pentru o perioadă acasă și a activa în cadrul unei instituții de stat și a contribui prin transferul de cunoștință și expertiză. 

Eu cred că prin astfel de discuții noi ne apropiem unul de celălalt și creăm punți de legătură, inclusiv cu cei de acasă, noi dezbatem stereotipuri despre cei plecați și cei rămași, împărtășim percepțiile noastre despre rolul Președintelui într-un stat parlamentar, de exemplu. Cred că o discuție deschisă, relaxantă, mai non-formală, la teme importante pentru cetățenii țării este întotdeauna oportună.

Ce teme abordați/urmează să abordați în episoadele Sofa Talks? 

Noi abordăm diverse teme și, de regulă, propuse de echipa noastră, de membrii comunității sau ne vizita un oaspete – de acasă sau din diasporă – pe care îl invităm la o discuție cu comunitatea noastră, în confortul unei canapele. Sofa Talks este un proiect atipic, fără termen-limită și o agendă prestabilită; este mai degrabă o platformă flexibilă de comunicare, deschisă spre toate temele pe care comunitatea noastră le găsește interesante, utile, controversate, sau reprezintă teme fierbinți, precum alegerile.

Cum poate diaspora schimba spre bine mersul lucrurilor de acasă? 

Întotdeauna am fost de părerea că schimbarea începe de la sine – așa că dacă ne dorim lucrurile să meargă mai bine, mai întâi noi trebuie să devenim mai buni, inter alia, mai toleranți, mai empatici, mai înțelegători și cu o minte deschisă. O astfel de schimbare are loc la nivel micro și vizează fiecare cetățean fie că el se află în diasporă fie că el este în țară, or, fiecare dintre noi își dorește același lucru – ca Moldova să fie un stat prosper.

La nivel macro, și în ceea ce privește nemijlocit diaspora, eu cred că noi deja contribuim la dezvoltarea țării noastre. Nolens-volens fiecare dintre noi este un ambasador al țării noastre, o portavoce, dacă doriți, prin felul nostru de a fi, a ne comporta, a interacționa cu oamenii din țările în care locuim sau felul în care ne facem meseria – noi devenim o carte de vizită pentru țara noastră. Prin aceasta noi putem atrage sau respinge – un turist, un jurnalist, un schimb de experiență, un grant sau o investiție. Dincolo de aceasta, prin consolidarea asociațiilor diasporale, care încă sunt într-o fază incipientă, se poate canaliza un flux constant de schimb de cunoștințe și experiențe utile pentru Moldova, dar și facilita un export cunoștințe și experiențe de acasă spre țările unde se află diaspora. Eu văd lucrurile la nivel de un parteneriat echidistant – sunt multe lucruri valoroase, produse de calitate și expertiză prețioasă în interiorul țării, nu doar în exteriorul ei. Și nu în ultimul rând, o relație mai strânsă, apolitică și strategică dintre diasporă și Guvernul Republicii Moldova. Astfel țara noastră ar putea beneficia de procese de lobby și advocacy al diasporei în capitalele țărilor în care locuim precum și în instituțiile europene, ceea ce ar putea facilita, pe viitor, investiții importante pentru țara noastră (mă refer nu doar la investiții bănești dar și la un capital social).

Activitatea comunității Noroc Olanda poate fi urmărită pe Facebook.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente