-0.6 C
Chișinău
vineri, noiembrie 22, 2024

Descoperiri arheologice în satul Pojăreni

La începutul lunii mai, în timpul lucrărilor de reparare a drumurilor pe traseul Pojăreni – Costești, membrii Agenției Naționale Arheologice au descoperit pe una din părțile drumului patru complexe arheologice valoroase.

Înainte ca procesul de reparare a drumurilor să afecteze sau să distrugă aceste complexe, arheologii au efectuat cercetări cu scopul de a salva vestigiile ce se aflau în pământ.

,,Am identificat un sit ce conține resturi datând din Evul Mediu Târziu. Într-o săpătură de 6 pe 10 m au fost identificate patru complexe cu instalații de foc, e clar că au fost folosite pentru foc, dar nu se aseamănă cu cuptoare menajere obișnuite. Unul din complexe conține material arheologic databil din Evul Mediu Târziu, adică, ceramică cenușie zgrunțuroasă și o piesă de fier puternic ruginită, a spus Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale Arheologice, într-un video publicat pe pagina de Facebook a agenției.

Complexele arheologice au stârnit curiozitatea consătenilor, dar și a uimit responsabilii satului.

,,Pentru noi aceste descoperiri sunt interesante și extrem de valoroase, mai ales pentru că suntem o localitate atât de mică ca teritoriu, dar iată că istoria veche ne arată că de fapt avem rădăcini puternice și mă bucur că poate a existat viață și aici încă din Evul Mediu, a afirmat primarul de Pojăreni Anatolie Chicerman.

Membrii Agenției Naționale Arheologice au afirmat că deocamdată analogii directe nu se cunosc, dar există posibilitatea că pe aceste locuri a existat un sat care a dispărut, astfel, urmează a fi analizate documentele scrise ce atestă așezarea geografică timpurie a acestei regiuni.

Fotografii – Pagina de Facebook a Agenției Naționale Arheologice

Cristina Scoarță, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente