8.9 C
Chișinău
miercuri, mai 1, 2024

Meșterul popular de la Temeleuți dă viață loziei

Împletitul din lozie este una dintre cele mai vechi îndeletniciri practicate pe teritoriul Republicii Moldova. În ultimul timp se atestă un interes sporit față de acest meșteșug, fiind în mare căutare articolele împletite. Această meserie îi aduce plăcere, împlinire sufletească și câștig. Vorbim de Valeriu Baciu din satul Temeleuți, raionul Călărași, care de peste 30 de ani creează lucruri frumoase din lozie.

Meșterul popular povestește că a preluat acest meșteșug de la părinții săi. Încă de mic se vedea cu lozia în mână. Visul lui cel mare era să devină un meșter iscusit, la fel ca tatăl său. După ce a crescut, revenind de la armată, a plecat  la Soroca pentru a studia această meserie. Și iată că visul lui a devenit realitate.

,,Nichifor Mihailovici, așa cum îi spuneam pe atunci, mi-a oferit ore particulare. După ce am învățat ceea ce nu reușisem să prind de la părinți, am revenit acasă și m-am apucat de lucru. Am început cu sudarea unei căzi mari, preconizată pentru fierberea loziei. Primele mele lucrări au fost coșurile, după care am început să fac scaune și mese. Și iată așa, încetul cu încetul am evoluat” , spune meșterul popular.

Toți membrii familiei Baciu se implică în această activitate: ,,Când ne așezăm la masa de lucru, fiecarea își are funcția lui. Fără dragoste și plăcere nu ne  reușește nimic. Aceasta-i o meserie care necesită consacrare, răbdare și  multă muncă. Oamenilor le plac lucrurile manuale, însă, cu părere de rău, nu toți își permit să le cumpere”, spune soția meșterului, Larisa Baciu.

,,Noi sădim lozia în fiecare an pe pământuri mlăștinoase. Avem grijă de ea, o curățim, o stropim, iar toamna o tăiem și o aducem acasă. În primăvară o alegem și o legăm în snopuri. Aceste snopuri se pun în cada cu apă, iar peste ele se adaugă greutăți. Apoi, se aprinde focul de desubtul căzii și se lasă lozia se fierbe o zi întreagă. După ce a fost fiartă, urmează ca să fie decojită cu ajutorul unor instrumente speciale”, declară Valeriu Baciu.

Meșterul mai povestește că lozia se usucă timp de 3-4 zile. Culoarea acesteia depinde de timpul de uscare. Pentru a obține o lozie cu o nuanță mai pronunțată, aceasta se expune mai mult timp la soare. Procesul de pregătire a loziei este unul anevoios și necesită mai multe brațe de muncă. Din acest motiv, familia Baciu își invită rudele la ajutor: ,,Rudele-s de părerea că această meserie e foarte  grea. Trebuie să stai mereu așezat pe scaun, ceea ce are destule efecte negative. Dar, oare care meserie e ușoară!? Niciuna. Eu m-am obișnuit deja și pentru mine nu e nimic dificil, din contra. Îmi place să împletesc lozia și să-i dau viață. Îmi iubesc mult profesia și sunt mândru de ceea ce pot face” , afirmă domnul Valeriu.

Meșterul a participat la multe expoziții și concursuri, unde lucrările lui au fost admirate, apreciate și achiziționate. De-a lungul carierei sale, el a fost decernat cu o mulțime de diplome pentru valorificarea și promovarea meșteșugurilor și a tradițiilor populare. Creațiile lui au ajuns și peste hotarele țării. Prețul acestora variază în funcție de mărimea și complexitatea modelului, de la câteva zeci de lei până la câteva mii.

Marina Chironeț, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente