12.2 C
Chișinău
vineri, aprilie 26, 2024

Natalia Nazaria, psiholog: „Părinții trebuie să vină cu un mesaj pozitiv despre școală”

Mai sunt doar câteva zile până la începutul unui nou an școlar. Pentru mulți dintre elevi este un alt început de an de învățământ, iar pentru alții este primul. În acest articol, am discutat cu psihologul Natalia Nazaria, despre cum ar trebui să pregătim psihologic copii care merg în clasa I, dar și cum trebuie să decurgă procesul de adaptabilitate al acestora în școală.

Implicarea părinților

Crearea unei relații de atașament, de siguranță și confort cu școala (învățătoarea). Copiii trebuie să fie invitați într-o relație de înțelegere cu profesoara și să simtă o legătură cu ea. Fiind creată atmosfera de securitate emoțională, copilul va avea condiții prielnice pentru ca să învețe și să se dezvolte intelectual, va descoperi cele mai bune calități ale personalității lui.

Părinții trebuie să vină cu un mesaj pozitiv despre școală: vei merge într-un loc minunat pentru tine, vei petrece timpul interesant, vei cunoaște alți copii ca tine. După terminarea lecțiilor eu te voi aștepta aici si vom merge împreună acasă. În primul an părinții vor însoți obligatoriu copiii la școală și înapoi.

Adaptarea

În școală există foarte multe lucruri noi: prezentarea la timp dimineața, pauze scurte, copilul devine unul din mulți alții ca el, unde fiecare are necesități și dorințe proprii, va trebui să stea în rand, să accepte noile reguli și norme din școală. Exista o multitudine de provocări și asta este parte din viața unui elev. Unii copii sunt mai adaptabili decât alții și acest lucru depinde foarte mult de acea susținere și siguranță pe care o primesc de acasă.

În procesul de adaptare vă ve-ți întâlni cu lacrimi, frustrare, sau chiar isterii după lecții și atunci este important să vă susțineți copilul cu căldură și calm, dar ferm pe pentru ca el să poată accepta ceea ce nu se poate schimba: școala și noile reguli.

Timpul de adaptare și rolul profesorului

Individual. Nu există un termen concret. Poate dura și un an, dar de obicei primul trimestru este suficient.

Profesorul trebuie să facă un efort conștient de a stabili contactul vizual și de a crea o atmosferă confortabilă pentru copii. De exemplu salutul de dimineață. Profesorii pot începe cu un salut cald sau o istorie hazlie, un oarecare ritual de creare a atmosferei plăcute în clasă.

Rolul psihologului școlar

Mesajul pe care ar trebui să-l transmită psihologul școlar este: „copii, eu sunt cu voi!” Doar crearea unei relații de siguranță și încredere poate favoriza deschiderea și dezvoltarea ulterioara a copilului. Atât timp cât creierul copilului va fi în regim de autoapărare el nu va putea însuși, înțelege, memora, reproduce nimic, or, creierul uman nu poate în același timp să fie în regim de alertă și apărare, iar celălalt regim de relaxare, explorare și descoperire a noii lumi – lumea cunoștintelor.

Fotografie de copertă – clipartmax.com

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente