24.4 C
Chișinău
miercuri, iulie 24, 2024

Serviciile de protecție a mediului trebuie să coste la fel cum costă alte servicii

Soluționarea problemelor de mediu este un exercițiu public în care trebuie să se implice fiecare cetățean în parte. Acesta a fost mesajul principal al proiectului ”Îmbunătățirea implementării politicilor publice de mediu prin democrație participativă”, implementat de către Centrul Național de Mediu în perioada septembrie 2020-august 2021, în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, coordonat de Fundația Konrad Adenauer.

Urmărind un interes sporit al populației față de problemele ecologice, echipa de implementare a proiectului și-a propus să organizeze o amplă campanie de informare prin care să determine ce lipsește la nivelul cadrului normativ existent, precum și să ofere tinerei generații oportunitățile de afla cum își pot realiza o carieră în domeniul protecției mediului.

”Am organizat consultări publice la care au participat aproximativ 150 de locuitori din diverse raioane: autorități publice locale, specialiști de la instituțiile de gestionare a deșeurilor și a apelor uzate, activiști civici. Am constatat că la nivelul gestionării deșeurilor sunt lacune mai mari întrucât volumul, cantitatea și natura deșeurilor e diferită de la o localitate la localitate. În plus cetățenii nu mereu conștientizează că serviciile de salubrizare, ca orice alte servicii, costă și că ei, fiind generatori de deșeuri, trebuie să achite un tarif pentru asta.”, menționează Elena Culighin, manager de program al Centrului Național de Mediu.

Pentru a interesa tinerii de domeniul protecției mediului, au fost organizate trei evenimente on-line cu genericul ”Crești Durabilitate” ce pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Centrului Național de Mediu.

”Ne-a bucurat prezența activă a tinerilor la aceste evenimente – peste 250 de    participanți – care au avut ocazia să pună întrebări în direct vorbitorilor noștri. Ne-am axat pe trei direcții pe care le considerăm prioritare în domeniu protecției mediului: gestionarea deșeurilor, managementul și protecția resurselor de apă, precum și sursele de energie regenerabilă. Platformele on-line ne-au oferit posibilitatea de a invita experți și studenți moldoveni care și-au făcut studiile și cariera peste hotare.”, susține Anastasia Radu, manager de comunicare al Centrului Național de Mediu.

În final, dar nu în cele din urmă, în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea implementării politicilor publice de mediu prin democrație participativă” a fost desfășurată o amplă campanie de informare privind utilizarea platformei EcoAlert.md.  Acesta este un instrument virtual, elaborat cu sprijinul Suediei, lansat la sfârșitul anului 2020, prin care cetățenii pot depune o sesizare cu privire la problemele de mediu pe care le observă. Serviciul electronic este operat de către Inspectoratul de Protecție a Mediului, iar numărul cazurilor ce se află în proces de a fi soluționate a crescut grație campaniei de informare.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente