5.5 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Decorarea obiectelor cu argilă polimerică – pasiune transformată în afacere

Nina Ulinici este o tânără mămică din Nisporeni, care este pasionată de decorarea obiectelor. De mai bine de zece ani, ea modelează din argila polimerică diverse ornamente. Lucrările pe care le-a creat de-a lungul experienței sale sunt: bijuteriile, tablourile și figurinele pentru decorarea obiectelor, în special a veselei.  Și-a improvizat un mic atelier acasă, unde lucrează zilnic. Pe lângă plăcere, această pasiune îi mai aduce și câștig.

Nina ne povestește că încă din copilărie își dezvoltă calitățile artisitice. Însă, pasiunea pentru modelarea argilei polimerice a prins rădăcini abia în 2011, când una din prietenele ei confecționase niște cercei din acest material pentru un târg de caritate. A rămas atât de impresionată de proces și rezultat, încât a decis să facă și ea o încercare. Prima lucrare realizată a fost o pereche de cercei în formă de telefon staționar. De atunci, ea a început să experimenteze cu pasta polimerică, creând diverse bijuterii, tablouri și figurine pentru decorarea obiectelor. În ultimii patru ani s-a specializat mai mult pe decorarea veselei și a tacâmurilor.

Tehnicile de lucru le-a învățat de una singură, având la dispoziție diferite ghiduri online. Această muncă este una anevoioasă, care impune și respectarea anumitor reguli: ,,Procesul de lucru este migălos și necesită multă concentrare, liniște și acuratețe. Am menționat în mod special de acuratețe, pentru că materialul este unul flexibil și tinde să absoarbă până și cele mai mici particule de praf. Pentru ca să nu rămână amprente inestetice pe decor, mai este nevoie și de utilizarea mănușilor medicinale ”, afirmă Nina Ulinici.

Toate decorurile sunt supuse procesului de polimerizare, fiind introduse în cuptor pentru 30 de minute, la temperatura de 110-120 de grade. În așa mod, ele își pierd elasticitatea și capătă acel aspect dur.  Meșterița își amintește și acum de primul decor realizat pentru o ceașcă. Acesta era format dintr-o păpușă și din numele ei. Prietenii au fost cei care i-au observat imediat talentul și au îndemnat-o să-și vândă lucrările. Astfel, ea și-a creat o pagină de instagram unde își promovează munca. Prin intermediul acesteia și-a creat o bază de clienți.

,,Efectuarea unei lucrări îmi poate lua de la trei ore până la o zi întreagă. Totul depinde de dificultatea comenzii. Cred că cel mai lung proces de creare a fost cel pentru un tablou modelat în totalitate din lut polimeric. În cadrul acestuia a fost redat peisajul unui loc pitoresc”, ne spune protagonista noastră.

Impedimentele cu care este nevoită se se confrunte de la început și până în prezent sunt: lipsa materialelor necesare, prețurile mari ale acestora și insuficiența de timp. Dat fiind faptul că este mămică a doi copilași, are un program foarte încărcat. Pentru a le reuși pe toate, deseori lucrează până noaptea târziu. Depune multă dragoste în creațiile sale și uneori chiar îi este greu să se despartă de acestea. Iubește mult ceea ce face și fiecare lucrare e o părticică din sufletul ei. Prin munca sa, ea aduce zâmbete pe chipul oamenilor. Cele mai solicitate lucrări rămân a fi cănuțele cu decor personalizat. Prețul acestora oscilează între 220 și 400 de lei.

,,Nu cred că aș fi ajuns atât de departe, dacă nu eram încurajată și motivată de soțul meu. În 2011, pe când abia îmi făcea ochi dulci, el procurase de la mine un set de veselă din lut polimeric, care pe atunci era destul de costisitor. A fost printre primii mei clienți. În prezent, el este cel care stă cu mine până târziu și are grijă de copii atunci când eu lucrez’’, ne spune meșterița.

Lucrările sale au ajuns în mai multe țări, precum: România, Ucraina, Italia, Canada, Germania, Scoția și altele.  Meșterița își dorește să evolueze. În viitorul apropiat planifică să facă un curs profesional de sculptură, pentru a putea efectua și portrete din argilă polimerică.

Marina Chironeț, stagiară

Articolul precedent
Articolul următor

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente