9.2 C
Chișinău
vineri, septembrie 20, 2024

Ziua lui Eminescu la Vevey, Elvetia

Izvorâte din experiență și înțelepciune de viață, din bucurie sau durere, din năzuințele și dorurile neamului, din setea de liniște sau din dragostea pentru frumos,  marile talente, valorile pe care le-a născut  acest pământ strămoșesc, au creat punți de legătură între generații. Ele rămân omniprezente și omnisciente.

Una dintre aceste mari valori, care astăzi ne-a adunat, de Ziua Culturii, în numele neamului, al Culturii noastre naționale este Luceafărul Literaturii Române, „ultimul romantic al Europei”, Mihai Eminescu. A pribegit și Maria Sa, poetul prin lumea largă, a cunoscut ce-i dorul de patrie și de albia spiritualității noastre, a gustat din pâinea străinătății, gustul căreia ne este cunoscut și celor plecați de acasă.

La inițiativa Misiunii Diplomatice a Republicii Moldova în Confederația Elvetiană în colaborare cu membrii diasporei, la bustul lui Eminescu din orașul Vevey s-au  adunat  diplomați, autorități locale, cetățeni străini întru a-l venera pe marele geniu.
S-a citit și recitit din creația poetului și a altor scriitori ce au scris despre el, s-au cântat  și s-au ascultat romanțe pe versurile sale din Fondul de Aur al Radio – Moldova.

Cu această ocazie, Excelența Sa, Ambasadoare Tatiana Molcean, a ținut să accentueze că în aceste vremuri de limitări și restricții, de optimizări și eficientizări, este foarte important ca în lista priorităților sau celor strict necesare să rămână arta și cultura, elemente indispensabile ale identității naționale. Evenimentul cultural de la Vevey a permis să omagiem poeții și scriitorii neamului, inclusiv fabulistul și poetul Alecu Donici, a cărui naștere la fel o marcăm în luna ianuarie și despre care Eminescu scria „…Donici cuib de-nțelepciune…”

Ne-am bucurat și de mărturiile domnului Grégoire Alexandre Dunant, savant, compozitor, autor al cărții „Un moldave au bout du lac”, nepot după mamă al lui Alexandru Donici, asistent și colaborator al Profesorului Eugênio Pittard (antropolog elvețian), fondator al Muzeului de Etnografie al Universității din Geneva. Impresionant și cu deosebita plăcere am ascultat un francez vorbind o română perfectă aşa cum a făcut-o domnul Anthony Pilorget şi de multe alte surprize literare şi muzicale.

Eminescu trăiește prin noi! Eminescu ne unește!

Rodica Gherasim,
Președinta Asociației MIORIȚA

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente