22.2 C
Chișinău
miercuri, iulie 24, 2024

Selecție Ion Caramitru, din Fondul Memorialului Ipotești

Revista „Steaua” anunța, în numărul 5-6 din 1964, a patruzecea piesă a lui Mircea Ștefănescu – „EMINESCU”, care avea să fie pusă în scenă în regia lui Sică Alexandrescu, având „în rolurile principale două talente aparţinând «schimbului de mâine»: Eminescu şi Veronica Micle vor fi jucaţi de doi elevi ai Institutului de Teatru: Ion Caramitru şi Valeria Seciu”. Acesta pare a fi primul rol legat de viața și opera eminesciană al actorului Ion Caramitru.

În 1989, la Centenarul morții poetului, la Ateneul Român, Ion Caramitru, acompaniat de pianistul Dan Grigore, a susținut un recital de poezie eminesciană Eminescu… după Eminescu; , iar în 2006, în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din iunie, la Botoșani, un recital după un scenariu pe care l-a propus actorul însuși după opera și manuscrisele lui Mihai Eminescu. În același an, de Zilele Eminescu, ediția din ianuarie, a lansat CD-ul Eminescu… după Eminescu, editat în cadrul proiectelor culturale ale Memorialului Ipotești ‒ Centrul Național de Studii Mihai Eminescu. Cinci ani mai târziu, în 2011, a regizat și a susținut, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, în cadrul Zilelor Eminescu (ediția din ianuarie) recitalul Cetăţeni de onoare ai Poeziei. În 2012, a conceput și a susținut, în țară și străinătate –  pentru românii din diaspora, spectacolul Dor de Eminescu.

Ion Caramitru a revenit la Botoșani pe 15 iunie 2021 cu un moment eminescian, când Memorialul Ipotești  Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” i-a acordat Premiul pentru promovarea operei eminesciene.  Textul de Laudatio, rostit de Iulian Costache și răspunsul maestrului Ion Caramitru la Laudatio – Copyright poetic – sunt publicate în „Revista „Glose”, nr. 5-6/2021 (pentru varianta electronică: https://issuu.com/memipotesti/docs/revista_glose_2021).

Pe 9 martie 2021, Ion Caramitru ar fi împlinit 80 de ani. În această zi, vizitatorii Memorialului Ipotești vor avea ocazia să asculte o selecție Ion Caramitru din Fondul Memorialului Ipotești. Aceasta va fi disponibilă și pe pagina de Facebook, precum și pe site-ul Memorialului Ipotești AICI.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente