17 oficiali, reprezentanți ai instituțiilor educaționale, parteneri și alți constituenți s-au reunit, la 17 martie 2022, în cadrul unui eveniment de lansare a proiectului „Implicarea tinerilor NEET prin dezvoltarea unor serviciilor sociale și de angajare în câmpul muncii incluzive și inovatoare „InnoStart4NEET”. Inițiativa va contribui la crearea unor noi servicii sociale noi și la îmbunătățirea celor existente pentru tinerii care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă și tinerii social-vulnerabili din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză.
„Am inițiat acest proiect după o serie de întâlniri cu reprezentanți ai Direcției Regionale a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și ai instituțiilor de formare profesională care au programe educaționale acreditate”, afirmă Directoarea Executivă a Centrului European „Pro-Europa” în Comrat, Irina Selezneva. „Am constatat împreună că există nevoia unei analize a eficienței acestor programe și de asistență în elaborarea unor cursuri de scurtă durată în cadrul acestor programe”, spune Irina Selezneva, precizând că nici instituțiile de formare profesională nu dispun de informații complete despre necesitățile de pe piața forței de muncă.
În acest context, proiectul „Implicarea tinerilor NEET prin dezvoltarea unor serviciilor sociale și de angajare în câmpul muncii incluzive inovatoare „InnoStart4NEET” va crea condiții pentru îmbunătățirea serviciilor existente și crearea unor noi servicii pentru beneficiază de educație, formare și locuri de muncă și tinerii social-vulnerabili din regiune.
Iar abordările inovative și programele noi de susținere a tinerilor NEET vor fi promovate de către Incubatorul de Inovare „InnoCentru”, deschis în cadrul Universității de Stat din Comrat, prin intermediul unui mecanism de cooperare verticală și orizontală dintre Asociația Obștească Centrul European „Pro-Europa” în Comrat, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Incubatorul universitar „InnoCentru”, Școala Profesională din Comrat și Școala Profesională din Ciadîr-Lunga.
Coordonatoarea proiectului „Implicarea tinerilor NEET prin dezvoltarea unor servicii sociale și de angajare în câmpul muncii incluzive și inovatoare „InnoStart4NEET”, Snejana Keledji-Matkovskaia, precizează că această inițiativă va fi implementată în regiunea găgăuză în perioada februarie 2022-iulie 2023, iar consultările recente cu constituenții au relevat că „acest proiect este foarte important pentru regiune”. „Beneficiem de o cooperare strânsă cu partenerii noștri la toate etapele de realizare a proiectului”.
În cadrul evenimentului de lansare a proiectului, expertul Incubatorului de Inovare „InnoCentru” al Universității de Stat din Comrat, Alla Levițkaia, a prezentat metodologia de analiză a potențialilor furnizori de servicii educaționale pentru tinerii NEET și tinerii social-vulnerabili, urmând a fi intervievate patru categorii de cetățeni: reprezentanți ai școlilor profesionale, direcțiilor, agenților economici și tinerilor din categoria NEET.
Printre participanții la eveniment s-au numărat și reprezentanți ai Școlii profesionale din Comrat, Școlii Profesionale din Ciadîr-Lunga, Școlii Profesionale din Vulcănești, Colegiului Tehnic Agricol din Svetlîi, Colegiului „Mihail Ceakir” din Comrat și Academiei Tekwill din Comrat.
Directoarea Școlii Profesionale din Comrat, Vera Balova, susține că „acest proiect este foarte necesar” și vor fi depuse eforturi ca rezultatele să fie mai ample decât aa fost planificat inițial, pentru că „dialogul a scos în evidență necesitatea creării unei platforme de discuții care să permită schimbul de experiență și soluționarea în comun a problemelor legate la activitatea instituțiilor de învățământ profesional”.
Rezultate așteptare:
• Centrul European „Pro-Europa” în Comrat, în cooperare cu experții Incubatorului de Inovare „InnoCentru” a Universității de Stat din Comrat, va realiza un studiu al programelor de formare care sunt oferite sau vor fi oferite de către școlile profesionale în UTA Găgăuzia pentru tinerii NEET. De asemenea, vor fi formulate recomandări privind integrarea acestor programe în sistemul de educație continuă a tinerilor NEET și a tinerilor social-vulnerabili.
• Experții Incubatorului „InnoCentru” vor organiza cursuri gratuite și vor dezvolta trei module de formare pentru tinerii NEET în următoarele domenii: Orientare în carieră, Cunoștințe IT, Autoprezentare. Aceste cursuri îi vor ajuta pe tinerii NEET să-și îmbunătățească abilitățile și să concureze pe piața muncii.
• Centrul European „Pro-Europa” în Comrat, împreună cu Incubatorul de Inovare „InnoCentru”, vor desfășura „Târgul de Oportunități” pentru tineri NEET. La Târg vor participa în calitate de invitați antreprenori din regiunea găgăuză, astfel încât tinerii să se poată familiariza cu potențialii angajatori și să își pregătească CV-ul pentru viitoarele angajări.
• Un grup de lucru al proiectului, care va reuni reprezentanți ai școlilor profesionale, Direcției Educație a UTA Găgăuzia și experți, va elabora un pachet de documente pentru două programe de instruire de scurtă durată, adresate tinerilor NEET, pentru depunerea ulterioară a acestor seturi de documente pentru aprobare la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.
* * *
Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă – Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene, al Fundației Est-Europene sau al Suediei.