În ultimii ani auzim tot mai des termenul de „psihosomatică”, dar mulți dintre noi încă nu cunoaștem ce reprezintă acesta. Pentru a explica mai bine acest subiect, am apelat la specialista în domeniul psihosomaticii, Iulia Sorocean.
Ce reprezintă psihosomatica?
Termenul „psihosomatică” vine din greacă psyche – sufletul + soma – corp. Psihosomatica este o ramură în psihologie și medicină, care studiază influența factorilor psihologici la apariția și decurgerea bolilor, simptomelor fizice. Fiecare reacție din corp are o cauză concretă și un scop biologic. Fiecare emoție, pe care o trăim, aduce anumite schimbări la nivel de corp. Iată de ce este important să avem grijă de gândurile și emoțiile noastre.
Boala este o reacție în corp, în spatele căreia se află o anumită stare, cu care persoana nu s-a descurcat. Această stare poate fi supărare, furie, frică etc. Depinde de organ și țesut. Este vorba despre ceva ce s-a întâmplat în trecut, anumite circumstanțe (eu nu m-am descurcat cu această situație, nu am acceptat-o, nu am putut, eu sunt vinovat). Sau furie și agresivitate din cauza unei nedreptăți. Persoana nu a găsit o soluție a situației, nu a exprimat ceea ce a simțit. Astfel, situația a rămas mult timp nerezolvată. Iar toate emoțiile s-au transformat în boală.
Cum ne ajută această metodă?
Terapia în psihosomatică este despre acceptare și iubire. Ea lucrează nu doar la nivel de conștiință, dar și la nivel de corp, iar acest lucru permite să țintești rapid și exact anume în acea trăire, în urma căreia persoana a obținut simptomul sau se află într-o perioadă din viață, de care nu este mulțumită. Această metodă se potrivește celor care doresc să trăiască într-o altă stare, celor care vor să fie sănătoși și conștientizează că acest lucru implică lucru profund cu sine. Persoanele care vin în terapie sunt persoane curajoase, care sunt gata să privească dreptatea în ochi, să o accepte și să acționeze altfel în calea acceptării de sine. Durerea conștientizată și trăită în timpul terapiei se compensează prin rezultatul și starea care persoana o are după. Atunci când credem că demult am uitat, am trăit și am iertat, corpul ne arată unde ne spunem singuri nouă minciuni. Veți rămâne uimiți de memoria corpului vostru, el ține minte totul!
Ce se întâmplă în timpul unei ședințe?
Ședința de terapie este întâlnirea a doi oameni maturi și fiecare își aduce aportul în proces. Specialistul oferă experiență, tehnici și ghidare, iar persoana care vine în terapie trebuie să acționeze. Își asumă responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în viața sa și schimbă ceea ce nu-i place. Pas cu pas. Treptat, dar în fiecare zi. Doar ea își poate schimba viața. Nu transferați responsabilitatea pe specialist, viață, soartă sau oricine altcineva. Viața matură este despre asumare.
Psihosomatica lucrează practic cu orice solicitare, dar rezultate nu vor fi dacă:
– persoana nu este gata să acționeze, să trăiască altfel;
– persoana nu este gata pas cu pas să facă schimbări în viață.
Lucrează nu specialistul, exercițiile și tehnicile. Lucrezi TU!
Cum ne dăm seama că avem nevoie să apelăm la un specialist din acest domeniu?
Dacă ai în viață o situație sau o problemă căreia nu-i faci față, apelează la un specialist. Înțeleg că în societatea noastră este puțin dezvoltată cultura psihologică, dar mă bucură faptul că psihologii, psihoterapeuții capătă tot mai multă încredere. Pentru că îmi pare normal dacă mă doare un dinte să merg la stomatolog, dacă am nevoie de un machiaj să merg la un make-up artist și dacă nu mă descurc cu starea mea emoțională să merg la o persoană în care să am încredere și care să mă ghideze.
Ce sfaturi aveți pentru cei cărora le este frică să apeleze la un specialist atunci când au nevoie?
Cred că cea mai mare frică și des întâlnită frază este: „Eu nu sunt nebun ca să merg la psiholog!”. Dar, intrarea într-un proces terapeutic sub ghidarea specialistului implică un bun nivel de sănătate mintală și, după cum am spus mai sus, mult curaj. Mai este frica de judecată – „Ce va spune specialistul când va auzi problema mea” sau rușinea – „Cum să vorbesc oare despre asta?”. În procesul de lucru specialiștii sunt absolut obiectivi și lipsiți de orice judecată, pentru ei nu există bine sau rău, orice faptă, gând sau emoție o veți expune este ok, nimeni nu o să vă judece pentru ceea ce trăiți sau ați trăit, din contra, veți primi susținere, înțelegere și ghidaj cum puteți ieși din această stare care vă împiedică să trăiți viața din plin.
În plus, toată informația este absolut confidențială, specialistul nu are dreptul să divulge ceea ce discutați în cabinet. Eu personal chiar dacă întâlnesc pe cineva din terapie în timpul plimbărilor sau undeva în oraș pot să nu mă salut ca să nu pun persoana în situația de a explica de unde mă cunoaște.
Dacă aveți o oarecare frică sau convingere, cel mai bine ar fi să discutați cu specialistul, ca să găsiți o modalitate convenabilă pentru ambii. Acum terapiile online oferă o mulțime de beneficii unde persoana poate rămâne în condițiile confortabile de casă și să discute problema cu cel pe care l-a ales pentru ghidare.