Svetlana Matvievici, cunoscută în mediul online ca #orheianca, este o persoana care a contribuit la dezvoltarea jurnalismului comunitar pe plan local, dar și național. Autoarea a creat blogul „Orheianca.eu”, acolo unde aproape de opt ani oamenii găsesc informații utile despre locuri, evenimente și oameni talentați de la noi din țară.
Premiată de către Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, pentru promovarea Basarabiei în mediul online. Proiectul #DescoperaMoldova a fost premiat la gala celei mai mari conferințe de social media din România, Webstock și la Conferința eTravel. Din Croația s-a întors cu un premiu de la Concursul „Tourism & Strategy” pentru promovarea turismului din raionul Orhei. În 2017, blog a luat locul întâi la gala turismului la categoria „Cea mai populară sursă de promovare turistică din Moldova”, iar în 2018, locul II la categoria „Surse de promovare a turismului”. De asemenea, a primit diplome de apreciere din partea Consiliului Raional Orhei, a Centrului de Tineret Orhei și Fondul pentru Tineri Orhei. O distincție plăcută a venit din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova pentru contribuții remarcabile în conservarea, protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric din Republica Moldova.
Ce înseamnă jurnalismul comunitar?
Jurnalismul comunitar reprezintă un instrument de comunicare pentru comunitatea din care faci parte. Nici nu știam că activitatea mea de blogging poate fi inclusă în această categorie.
După opt ani, blogul orheianca.eu continuă să fie vizitat de către oameni. Care crezi că este secretul blogului?
Opt ani se împlinesc pe 23 mai. Nici nu-mi vine să cred că a trecut atâta timp. Nu mai scriu pe blog de peste un an (mi-a dispărut muza), dar trafic pe blog este. Oamenii ajung pe site în urma căutării anumitor informații din domeniul turismului. Nu există niciun secret anume, sunt doar articole utile și optimizare SEO.
Când a reușit „orheianca” să-și dezvăluie adevăratul nume?
La început de activitate am fost incognito vreo 2-3 luni, până am fost invitată să particip într-un infotrip cu bloggeri. Până în prezent mulți cunosc blogul, dar mai puțin pe mine, cea care stau în spate. Întotdeauna am pus pe primul loc activitatea mea, nu persoana.
Ce te-a inspirat să creezi content pozitiv pentru mediul online?
Atunci, în 2014, când am început să scriu, erau populare blog-urile politice, pline de critică și hate, iar eu mi-am dorit să vin cu mai multe mesaje pozitive în mediul online, să scot în față oamenii pozitivi, locurile frumoase și evenimente interesante din jurul meu.
Cât de importantă este implicarea tinerilor în dezvoltarea comunității din care fac parte?
Cu toții avem o datorie morală față de locul unde ne-am născut și am crescut. Comunitatea suntem NOI și de noi depinde cum ea se dezvoltă. Nu așteptați să vină altcineva să vă identifice și să vă rezolve problemele, implicați-vă.
Cum ai ajutat alte persoane să se implice în domeniul jurnalismului comunitar?
Știu că am inspirat mai mulți pasionați de turism să se apuce de scris, să creeze conținut și să promoveze mai departe valorile noastre. Mulți tineri și-au făcut bloguri în cadrul mini-proiectului „Sera de bloggeri”.
Ce sfaturi ai pentru tinerii care își doresc o schimbare, dar nu au curajul să o facă?
Să acționeze!
Vezi blogul AICI.