În primul weekend al fiecărei luni de vară la intersecția dintre str. Independenței și Bd. Cuza Vodă în sectorul Botanica, se desfășoară un târg autohton în care participă micii antreprenori locali cu o gamă largă de produse.
De dimineață pe aleea situată pe str. Independenței răsună muzica, din depărtare se observă un cort amenajat unde patru doamne în haine naționale cântă live muzică populară, iar peste drum în fața centrului comercial ,,La Răscruce” este amenajat un târg, unde mișună lumea ca într-un mușuroi de furnici.
La intrare ni-se oferă o băutură răcoritoare și înghețată pentru a ne răcori și a savura cu atenție produsle ce ne sunt expuse pe taverne de către producători. Zumzetul vocilor, zâmbetele vânzătorilor și ochii sclipitori și intrigați ai cumpărătorilor se denotă în primele clipe când ne aflăm în acest târg.
Corturile sunt amenajate în două rânduri a cate 8-10 la număr, și pun la dispoziție atăt produse alimentare cât și produse de decor și accesorii.
Cel mai solicitat produs din târg este mierea de albini, care este oferită de câțiva producători distinctivi, unul dintre aceștia fiind ,,Albinuța Mimi”, prisaca căreia se află la Anenii Noi și în Hîrbovăț în pădurea de salcâm.
,,Suntem bucuroși de organizarea acestui târg deoarece lumea poate să afle mai mult despre noi și despre produsul nostru, avem ocazia să interacționăm direct cu cumpărătorii, să le oferim să degusteze mierea pentru a face o alegere. Până acum vindeam mierea angro direct de la prisacă și în zilele de Duminică la biserica Sf. Dumitru.
Deasemenea producem polen, mierea de rapiță și polifloră, lumânări aromate cu diferite mirosuri cum ar fi trandafir, scorțișoară, lavandă și vanilie într-o gamă variată de culori.
Cea mai solicitată este mierea de salcâm și lumânările în formă de îngeraș. Actualmente oamenii pun accent și pe decor din acest motiv lumânările sunt la fel de solicitate, fiind din ceară ele nu elimină fum, nu sunt toxice, din potrivă sunt foarte binevenite pentru sistemul respirator. Comparativ cu anii precedenți prețurile s-au mai ridicat un pic, doar din motivul că s-au scumpit și materialele prime care sunt folosite în producție, însă pe cumpărători acest fapt nu îi sperie”, ne povestește producătorul Mihaiela Surdu.
Din categoria produselor alimentare la târg mai putem găsi și vinuri, uleiuri, brânzeturi, semințe și multe alte produse autohtone.
Un produs alimentar mai deosebit îl reprezintă uleiurile presate 100% naturale din semințe de in, dovleac, mac, armurariu și nucă. Obținute prin metoda presării la rece a semințelor selectate, acestea păstrează aroma și gustul specific natural, iar lipsa elementului termic și chimic în procesul tehnologic folosit permite păstrarea tuturor elementelor sale nutritive.
,,Uleiurile ,,Darul soarelui” sunt produse în Republica Moldova la uzina situată la Ghidighici, ele sunt foarte benefice pentru sănătate, pevin îmbătrânirea celulelor, stimulează sistemul imunitar, scade colesterolul, este binevenit persoanelor cu hipertensiune și previne riscurile de accidente vasculare. Uleiul de dovleac ajută la buna funcționare a sistemului gastrointestinal, cel de in la sistemul digestiv iar cel de nucă la buna funcționare a sistemului nervos. Oricare din ele pot fi consumate în starea crudă sau folosite în salate și prepararea bucatelor. Prețurile pentru o sticluță de 250 ml variaza între 70-250 lei, fiind foarte avantajoase din motivul că pentru a obține acest produs se folosește o cantitate impunătoare de materie primă de înaltă calitate” ne spune reprenzentantul companiei doamna Zinaida.
În cadrul târgului sunt comercializate deasemenea obiecte de decor cum ar fi florile și buchetele din săpun care își mențin forma și mirosul o perioadă destul de îndelungată, jucăriile croșetate, cercei, brățări, pandative toate fiind realizate manual într-un asortiment variat.
,,Produsele care le oferim sunt pentru diferite categorii de vârstă, începând de la sugari și copii până la adulți și bătrâni. Copiilor le oferim jucării croșetate manual din material hipoalergenic și zornăitori din lemn, pentru fetițe avem fundițe, agrafe și panglici de prins în păr, pentru adulți brațări din piele naturală, pandative din pietre semiprețioase și cercei originali. Prețurile variază în dependență de mărime și materie primă, încercăm să satisfacem solicitările și să oferim accesibilitate pentru toți cumpărătorii” povestește doamna Aliona producătoarea accesoriilor handmade.
La una din tavernele frumos amenajate din târg putem procura obiecte din lemn cu ornamente tradiționale, precum și suvenire din lut, căni, vaze pentru flori farfurii pe care sunt fixate denumirea țării și emblema stemei.
,,Deținem aparate de tăiat la laser și freză cu ajutorul cărora producem aceste obiecte inedite din lemn. Ne bucurăm de organizarea acestui târg deoarece este în suportul micului producător, ne ajută să creștem și să ne dezvoltăm. Astăzi să închiriezi un spațiu pentru magazin necesită mari investiții, ceea ce nu ne putem permite, aici însă achităm o sumă stabilită primăriei și avem ocazia să interacționăm cu cumpărătorii, să promovăm produsul autohton și să menținem mica afacere” afirmă producătoarea Cristina Staver.
Târgul este organizat de către reprezentanții Cămara Moldovei-Chișinău și Asociația Pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu ,,Perspectiva”, precum și cu susținerea Primăriei mun. Chișinău, Preturii sect. Botanica.
Iulia Tatar, stagiară