23.9 C
Chișinău
joi, aprilie 25, 2024

Unde vor continua studiile absolvenții promoției 2022

 Au dat examenul de bacalaureat și acum urmează să-și aleagă instituția în care vor dobândi informațiile necesare pentru viitoarea profesie. Ne-am propus să aflăm în reportajul ce urmează unde își doresc tinerii să studieze.

Cătălin Răcilă este absolventul Liceului Teoretic „Aristotel”, orașul Chișinău. Îi place să călătorească și practică taekwondo, a cucerit medalii la diverse competiții.

 „În privința facultății nu este chiar fix. Am aplicat în București, Iași, Timișoara, Târgul Mureș și voi aplica și în Republica Moldova la Universitatea de Medicină, la Facultatea de Medicină Dentară. Am făcut această alegere, întrucât sunt pasionat în totalitate de acest domeniu de activitate și deoarece am parte de un suport moral colosal din partea părinților și celorlalte rude, care și ei sunt medici”. 

Andreea Alexandrov, absolventa Liceului Teoretic „Constantin Stere”, orașul Soroca. Tânăra practică voluntariatul, este președinte interimar la Consiliul Raional al Tinerilor Soroca, expert local advocacy la Consiliul Național al Tineretului din Moldova. Învață limba latină, pasionată de lectură și de apicultură.

„Voi aplica pentru mai multe domenii: relații internaționale, medicină și limbi străine. Voi aplica la medicină generală la USMF, doar la această universitate din Moldova, restul – România. Consider că atunci când voi primi rezultatele, voi simți facultatea care mă atrage cel mai mult, mă bazez pe ceea ce simt, cum se spune: ce spune sufletul”. 

Andrei Sherepitko, absolventul Liceului Teoretic „Mihail Lomonosov”, orașul Orhei. Tânărul este pasionat de fotografie și de limbi străine, practică voluntariatul, este membru la Fondul pentru Tineri Orhei: „Vreau să-mi continui studiile peste hotare, încă nu m-am decis cu universitatea, dar sunt sigur 100 % că voi continua studiile în domeniului filologiei engleze”. 

Roxana Mehryar-Rad este absolventa Liceului Teoretic „Orizont” din orașul Chișinău. Tânăra se află printre cei 43 de elevi cu media 10 la examenul național de bacalaureat. De asemenea Roxana cunoaște 4 limbi străine: limba engleză, limba franceză, limba germane și limba rusă.

„Îmi voi continua studiile la Ecole Polytechnique în Paris, una dintre cele mai prestigioase universități din Franța, unde voi studia Matematica și Computer Science în limba engleza. De fapt, în primul an voi avea posibilitatea sa descopăr mai multe domenii urmând un curriculum pluridisciplinar care se bazează pe matematică, iar începând cu anul doi, ma voi specializa (pe lângă matematică) sau în economie, fizică sau computer science. Totuși cred ca voi alege facultatea de matematică și IT, pentru că însăși universitatea oferă o educație de elită, combinând cercetarea și inovațiile la cel mai înalt nivel științific și tehnologic. De asemenea, universitatea dispune de laboratoare performante în acest domeniu, oferindu-le posibilitatea elevilor să interacționeze cu specialiști renumiți, dar și să trăiască experiența studierii unui semestru la o universitate parteneră, fie din Elveția, SUA, Germania, Italia, Franța”. 

Cristian Vizir este absolventul Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, orașul Chișinău. Cristian este un tânăr activ ce practică voluntariatul, a fost președintele Rețelei Naționale a Consiliilor Elevilor, s-a implicat activ în viața liceului, ocupând funcția de președinte al senatului elevilor Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”.

„Am ales facultatea de drept a USM, datorită dorinței arzătoare care mă măcina de ani și ani să rămân în țara mea, pentru a-mi putea continua activitatea în mediul civic din Republica Moldova, dar și de a contribui într-un mod substanțial la un viitor prosper al țării în care am crescut. Alegerea facultății a fost una logică pentru mine datorită implicării deosebit de active în cadrul organizațiilor de tineret pe care le-am condus în timpul anilor de liceu, dar și pentru ca înțeleg că o bună cunoaștere a legii e extrem de importantă, mai ales pentru un luptător pentru dreptate și adevăr”. 

Inesa Botnari a absolvit Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale ”, orașul Orhei. Practică voluntariatul, este membră la Fondul pentru Tineri Orhei, pasionată de fotografie și designul vestimentar.

„Alegerea unei universități este o etapa importantă care are nevoie de o abordare responsabilă. Bineînțeles că mulți oameni pot decide să-și schimbe domeniile de interes pe parcursul studiilor, respectiv și universitatea. Pentru a fi sigură de alegerea mea am început să cercetez diferite domenii care mă interesau, încă din gimnaziu. Eram sigură că voi studia artele iar prin clasa a 10-a am rămas la ideea de a studia design vestimentar. Tot atunci am dat start căutării unor universități care mi se potrivesc în întreaga lume. Mi-aș dori sa învăț într-o țară europeană, unde voi avea mai multe posibilități de dezvoltare și voi putea veni acasă cât de des posibil, însă nu exclud faptul că aș putea aplica și la o universitate din afara uniunii europene. Am aplicat la Universitatea de Arte ArtEZ din Olanda, de la care aștept un răspuns și urmează să aplic la altele din diverse țări ale uniunii europene, după obținerea diplomei de bacalaureat. Am decis să aplic la acea universitate olandeză, deoarece urmărind activitatea studenților, evenimentele ce au loc acolo și atitudinea profesorilor față de elevi și de meseria lor am simțit că acest mediu este favorabil dezvoltării mele. Cred că acolo voi depăși bariere legate de exprimarea propriilor idei, nu voi fi descurajată și considerată ciudată, iar ideile mele vor fi apreciate și încurajate. Acest lucru fiind important pentru un tânăr artist”. 

Conform datelor prezentate de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, despre situația în care sunt astăzi universitățile din Republica Moldova. În ultimii ani, învățământul superior din Republica Moldova este grav afectat. Cel mai mare număr de studenți din istoria țării, 128 de mii, a fost înregistrat în anii 2006-2007. Ulterior, timp de 13 ani, numărul lor a scăzut dramatic, până la 56 de mii în 2019. Însă, în ultimii doi ani a fost o creștere a studenților, până la 59600.

Stagiară: Marina Cărăuș

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente